JERUSALEM

JERUSALEM
SOLIDARITI BERSAMA PALESTIN

Thursday, January 08, 2015

PAS Kelantan kena buktikan Islam adalah perjuangan dan anutannya.

Banjir Selut di Kelantan - gambar google

Jika benar Kerajaan Kelantan yang ada pada hari ini berjiwa Islam dan benar-benar memperjuangkan kebajikan untuk rakyat, sila usulkan kepada Kerajaan Pusat supaya penubuhkan Suruhanjaya diRaja sebagaimana yang disarankan oleh NGO.

Berikut adalah transkrip ucapan Presiden NGO Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP) , Ramesh Rao yang disertakan V-deonya di bawah posting :

00:01 ~ Yang sebenarnya, yang isu banjir yg sedang berlaku, tahun 2010, ada satu team pakar alam sekitar daripada luar negara, daripada Amerika, Mereka telah memberi laporan kepada Pejabat Menteri Besar Kelantan, Mereka telah mengesahkan dan confirm dgn yakin, memberi laporan yang banjir yang dahsyat akan berlaku pada 2014 – mengikut pengiraan jumlah hujan yg turun, mengikut tarahan tanah, mengikut hakisan, apa yang berlaku dalam 4 tahun, banjir yg paling dahsyat akan berlaku akibat daripada hakisan tanah.Dan laporan penuh telah pun diserahkan kepada Pejabat Menteri Besar Kelantan pada waktu itu, malahan, langsung tidak dilayan.

01:03 ~ Dan mereka memberi alasan ini adalah satu drama ciptaan Kerajaan Pusat, untuk memalukan Kerajaan PAS Kelantan.Jadi laporan yang diberi 2010 telah menjadi kenyataan.

01:20 ~ Dalam dua minggu ni, apa yang kita dah nampak, sampai rumah pun hanyut, yang pertama kali berlaku.

01:28 ~ Yang kedua, laporan itu juga menyebut, macam rumah-rumah dihanyutkan, semua mereka dah bagi complete report. Saya pun turut bersama masa itu bagi laporan.

01:44 ~ Dan Kerajaan PAS langsung tidak menerima atau mendengar atau mengindahkan (ambik peduli) apa yg diberitahu oleh pakar alam sekitar pada masa itu.

01:54 ~ Dan hari ni benda ni telah berlaku, dan justru saya minta kerajaan Pusat buat RCI – Suruhanjaya diRaja, siasat senarai penerima balak, bagaimana dianugerahkan, siapa penerimanya, adakah telah menepati cirri-ciri yang di tetapi oleh Jabatan Hutan, alam Sekitar (Jabatan Alam Sekitar), dia ada satu clause untuk …alam sekitar, dia hijau…dia punya reading lari…

02:40 ~ Bila you nak tebang balak tu, katakan, dia ada lereng bukit tu, di ada bacaan mengikut tanah dan pokok. Bacaan itu fail di Kelantan- tidak menepati cirri-ciri…..(dia terlupa code yg dimaksudkan) 

03:23 ~ Jadi sekarang kami minta, sebab kami sendiri telah pergi Kelantan masa banjir dan tengok suasana yg berlaku disana memang dahsyat dan kalau nak dikatakan punca hujan, nak percaya punca hujan memang tak masuk akal lagi dah!

03:41 ~ Sebab kalau tengok aliran tanah, yg bergolek daripada bukit, cukup dahsyat. Gila!

03: 50 ~ Tanah dia meluncur laju! Sebab kalau nak ikutkan hujan, jumlah hujan yg turun setiap tahun, check and balance, ada sikit, ada naik. Tapi tahun ini, tanah pula meluncur lebih cepat! Dan meluncur tanpa tahanan.

04:12 ~ Dan saya minta Kerajaan Pusat berani, memberanikan diri, kami memohon kejantanan Kerajaan Pusat untuk menubuhkan Suruhanjaya diRaja untuk menyiasat skendal balak ini.

Comments
5 Comments

5 comments :

yen uchop said...

Alhamdulillah ! Kali ni lagilah aku x undi pas. Ulamak yang boleh pakai ialah Nik Aziz dan anak didiknya tapi apakan daya dalam pas pun banyak kacang hantu dan lagi teringat pula maksud dari pesanan nabi jika sesuatu tanggungjawab diberikan oleh org yg bukan ahlinya maka tunggulah musibahnya. Jeng! jeng! jeng! nah hari ni dah terserlah - dalam bala ada rahmat (rahmatnya/kasihnya Allah nak beritahu kita inilah akibat dari tangan tangan yang menggatal demi kepentingan diri ).

anak selangor said...

Selagi hj Hadi dan kumpulan UG ni memimpin PAS selagi itulah aku tak kan menyokong PAS. Wp ada tokoh tokoh yg berkaliber seperti Husam, Dr. Hatta, Dr Zul tp mereka adalah kumpulan minoriti shj dalam kumpulan ustaz ni. So bye bye PAS. Ku sangka panas sampai ke petang tapi hujan di tengahari.

Anonymous said...

LIHAT
LIHAT n LIHAT..
Siasat siasat n SIASAT..

REPORT
REPORT itu,
Tahun 2010..
Nik Aziz masih lg jd MB?
Ahmad Yaacob & Nik Amar juga Exco?
Husam Musa pon masih lg EXCO?
..Sape pulak yg jd Exco BALAK???

ISLAM itu....Nuurr-CAHAYA ygTERANG!

ISLAM itu..KUDUS-suci-TRANSPERENCY!!

ISLAM itu..HAQ-amanah-INTEGRITY!!!

Seandainya "laporan" KAJIAN yg disebut kat atas itu ada dipejabat MB Kelantan sejak 2010..??

..maka mnjd KEWAJIPAN kpd Nik Aziz Ahmad Yaacob Nik Amar Husam & Exco2 yg trdahulu tampil mmberi PENCERAHAN yg TELUS-SUCI dgn sbnr2 niat demi sbnr2 trtegaknya "NILAI" sbnr2 HAQ-KBNARAN!!

RAKYAT pasti gumbira & sgt BANGGA sekiranya hukuman HUDUD itu dikenakan trlebih dahulu keatas Nik Aziz Ahmad Yaacob Nik Amar Husam & exco2 dll ..sblum HUDUD itu dikenakan keatas RAKYAT jelata!!!?
Ada faham!!!!!!??



Anonymous said...

Tapi ust hadi kata bah di kelantan mcm musibah di mekah sbb Allah bersihkan tmpat tu sebelum melaksakan hudud..

jadi camna tu.. betul ke kenyataan tu.

ataupun musibah terjadi hasil dr tgn2 manusia yg rakus.

Anonymous said...

kpd anon 8;49pm

ingat itu KLENTONG?
maseh ingat itu FITNAH??
itu FITNAH pilkuda & BARUA???

itu worang punya FITNAH merapu2 woo!!

lg mahu caya ka sama itu FITNAH punya worang??

ciit!!!
Macha..jgn jd walaq BODOH la dey!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...