JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, January 30, 2015

Pembunuhan Altantuya : Masih banyak persoalan tanpa jawapan ....

KOMEN : Mahkamah Persekutuan telah memutuskan bahawa Ketua Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar adalah bersalah membunuh penterjemah Mongolia Altantuya Shaariibuu.

 Penghukuman mereka ke tali gantung menawarkan beberapa langkah keadilan kepada Altantuya dan keluarganya, walaupun ini adalah keputusan  mahkamah tertinggi di negara ini, bahawa luka yang telah ditimpa kan keatas 'roh' negara ini tidak pernah sembuh.

 Orang ramai masih menuntut jawapan kepada banyak soalan yang tidak dijawab. Tidak ada penutupan kepada pembunuhan kejam dan tidak masuk akal ini sehingga mereka tahu kenapa dia dibunuh di tempat pertama.

Orang ramai masih menuntut jawapan kepada banyak persoalan yang tidak dijawab. Tidak ada penutupan kepada pembunuhan kejam dan tidak masuk akal ini sehingga mereka tahu persoalan utama : Kenapa dia dibunuh? 

Lelaki dan wanita biasa ingin tahu jika Altantuya dibunuh oleh Azilah dan Sirul (kanan) di bawah arahan orang lain. Mereka mahu tahu jika tawaran RM100,000 kepada Sirul (akan menurut pengakuan Sirul sendiri) adalah benar, dan yang membuat tawaran itu.

 Mereka juga mahu tahu apa arahan yang diberikan kepada dua komando; perkataan yang tepat yang digunakan untuk "membantu Razak", sebagai hakim yang meletakkannya. Mereka mahu tahu mengapa terdapat perubahan kepada pendakwa dan hakim Mahkamah Tinggi mendengar kes itu.

Rakyat Malaysia juga ingin tahu jika Perdana Menteri mereka Najib Abdul  Razak mengenali Altantuya walaupun banyak publisiti pengisytiharan dalam masjid bahawa dia tidak mengenalinya. Mereka mahu tahu mengapa penyiasat persendirian P Balasubramaniam (atau PI Bala) dan keluarganya telah diminta untuk meninggalkan negara ini.

Keputusan yang boleh dipersoalkan dari Hakim Mahkamah Persekutuan.

 Hakim Mahkamah Persekutuan Sahlan Halim Omar dilaporkan berkata bekas pembantu-de-kem Perdana Menteri Najib DSP Musa Safri tidak pernah mengarahkan Azilah tentang bagaimana untuk membantu Razak Baginda, bahawa Azilah telah disuruh semata-mata untuk bertemu dengan Razak.

 Bagaimanakah hakim tahu ini pasti? Azilah boleh berkata ini tetapi Musa tidak pernah dipanggil sebagai saksi. Adakah hakim yang mempunyai akses kepada kenyataan polis Musa, atau beberapa keterangan lain yang dikemukakan di Mahkamah Tinggi?

 Ia seolah-olah kepada saya, mahkamah menerima bahawa Musa adalah orang yang memberi arahan kepada Azilah, tetapi entah bagaimana datang ke kesimpulan bahawa arahan itu adalah yang mesra dan tidak berbahaya; sesuatu seperti itu, "Lakukan apa yang anda boleh untuk membantu Razak".

Itu yang mengganggu saya. Altantuya berada di sini untuk meminta wang daripada Razak (kiri), yang mendakwa itu yang dijanjikannya. Dia tidak melancarkan perang terhadap negara ini. Dia tidak membawa komando dari Mongolia untuk membunuh seseorang jika tuntutan beliau tidak dipenuhi.

 Razak dan / atau Musa Safri mudah boleh meminta rakan untuk menjadi pengantara dan melihat Altantuya bagi pihak mereka. Walaupun mereka mahukan seorang lelaki berpakaian seragam, seseorang dari Balai Polis Cheras - membantu mungkin oleh pegawai imigresen - akan memadai.

 Apa yang mereka perlu lakukan, jika tuntutan Altantuya adalah remeh, adalah untuk memujuk beliau meninggalkan negara ini secara aman. Saya ingin tahu apa yang ada dalam hatinya apabila Musa mengambil keputusan untuk memperkenalkan  Azila dan Sirul kepada Razak.

Jadi, apakah arahan DSP Musa?

 Apabila anda bertanya kepada orang yang tugasnya adalah untuk menghapuskan dan memusnahkan untuk "membantu" anda, dan mereka mempunyai akses kepada bahan letupan C4, anda tidak boleh mengharapkan mereka untuk melakukan rundingan damai dan sopan. Anda mengharapkan mereka melakukan apa yang mereka telah dilatih untuk melakukan: menerima arahan, tidak perlu bertanya dan membunuh jika perlu.

Ramai orang ingin tahu apakah arahan tepat Musa yang sebenarnya. Adakah Musa (kiri), misalnya, memberikan apa-apa jenis caveat untuk mengatakan tidak bahaya datang kepada Altantuya?

 Ada yang gembira dengan penjelasan daripada Peguam Negara (AG) kenapa dia tidak memilih untuk memanggil Musa memberi keterangan dalam perbicaraan itu - dan jelas hakim adalah dalam hak-hak mereka untuk menghukum pembunuh tanpa sebarang motif dikenali.

 Tetapi, dalam dunia sebenar, apa-apa seperti itu tidak pernah berlaku. Dalam dunia sebenar, pendakwa yang mahu cerita penuh dibentangkan, hanya orang gila membunuh tanpa sebab. Semua orang mempunyai motif untuk melakukan sesuatu.

Sebab itu perlu ada penutupan untuk kes ini. Negara kita selama-lamanya akan dilihat sebagai tidak berhati perut dengan kehidupan manusia, tanpa menghiraukan kebenaran, sehingga misteri pembunuhan Altantuya diselesaikan.

 Saya percaya ada perkara yang kita tidak tahu tentang pembunuhan itu, dan kelakuan polis dan Peguam Negara mengenai perkara itu amat mengecewakan.

 Keadilan adalah lebih daripada mematuhi surat undang-undang. Ia lebih daripada sekadar satu keputusan mahkamah, bagi mahkamah hanya boleh berbuat demikian lebih berasaskan kepada bahan-bahan yang AG dan polis kemukakan.

 Keadilan, dalam kes ini, memerlukan negara mempunyai satu penyiasatan bebas untuk menentukan mengapa kes berlaku peristiwa seperti yang berlaku dan untuk menentukan sama ada peranan yang dimainkan oleh pihak polis dan Peguam Negara adalah tulus.

Walaupun kita tidak boleh terlalu bergantung kepada siasatan suruhanjaya diraja  untuk menentukan kebenaran hari ini, kita mungkin boleh mendapatkan keadilan jika kita boleh mendapatkan lelaki yg cukup berani dan berintegriti untuk menjalankan siasatan. Setakat ini kita telah menemui dua lelaki yang bersalah. Mungkin ada lebih jika kebenaran dibenarkan muncul akhirnya.

 Saya boleh menjadi suara tunggal dalam mencari tahu lebih lanjut mengenai kes pembunuhan Altantuya, tetapi untuk sistem kerajaan untuk beroperasi dengan baik, kita perlu mempunyai keyakinan yang cukup untuk mengemukakan soalan dan mendapatkan jawapan apabila kita berada dalam keraguan.

 Kita perlu mempertahankan keadilan dan hak. Saya berharap pemimpin pembangkang parlimen (yang telah luar biasa senyap mengenai perkara ini) akan bersedia untuk menyokong cadangan saya untuk siasatan penuh.

 Kita perlu memastikan bahawa kita tidak tertinggalkan petunjuk penting di belakang, dan menghapuskan semua keraguan bahawa pihak-pihak berkepentingan dalam sistem keadilan kita mungkin kurang jujur dalam berurusan dengan pembunuhan Altantuya itu.

 ZAID IBRAHIM merupakan peguam Malaysia yang kini menjadi ahli politik yang terkenal dan merupakan bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, yang bertanggungjawab bagi hal ehwal undang-undang dan reformasi kehakiman.MK
Comments
1 Comments

1 comment :

Manshor Yahya said...

Polis taat kat bos ka kat YDA yakni negara. Tapi yang paling dekat nak pekena dia ialah bos dia. Bos pun 2x5 5x2. Manusia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...