JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, January 15, 2015

Shahidan makan nangka, Mejar Zaidi kena getahnya

Inilah yang peliknya, bilamana ada yang bertindak mendedahkan kepincangan atau kebobrokan mana-mana agensi kerajaan, maka orang tersebut akan menerima padah disebaliknya!

 Sepatutnya individu yang berani dan punya kesedaran terhadap tanggungjawab awam mendedahkan salah laku atau kepincangan itu diisytihar sebagai hero rakyat. 

 Tetapi malang sekali bagi Mejar Zaidi Ahmad kerana beliau diberhentikan perkhidmatannya hanya kerana mendedahkan pembohongan yang dilakukan oleh SPR dalam penggunaan dakwat kekal sewaktu PRU-13 yang lalu.

 Apakah hukuman keatas Mejar Zahidu itu bertujuan untuk menafikan pembohongan dakwat kekal SPR? 

 SPR sendiri, setelah bermati-matian cuba menegakan benang basahnya dengan pelbagai alasan, akhirnya, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim telah menjelaskan bahawa bahan kimia yang digunakan dalam dakwat kekal pada Pilihan Raya Umum ke-13 digantikan dengan bahan pewarna makanan!


 Jelas sekali SPR telah membohongi rakyat dengan dakwaan kononnya dakwat yang digunakan itu sebagai dakwat kekal.

 Menghairankan kita, sehingga kini SPR tidak pernah disiasat mengenai pembohongannya itu. Bukankah ini persoalan integriti dan amanah?

 Menurut Shahidan kos penggunaan dakwat kekal itu adalah sebanyak RM6.9 juta. Apa? hanya kerana nak dapatkan dakwat kekal palsu macam itu pun sampai begitu mahal?

 Shahidan memang sudah sedia maklum, rakyat akan tanyakan hal itu.Dia dah siapkan skrip untuk spin korang semua.

 "Kos itu meliputi kerja-kerja mereka bentuk botol dakwat khas, berus, kotak botol dan membuat bancuhan khas dakwat memandangkan ia tiada di pasaran," jelas Shahidan.

 Korang tak caya? Maka Shahidan pun spin lagi:

 "Kos tambahan lain meliputi kos pengangkutan, pembungkusan serta penyimpanan dakwat kekal adalah sebanyak RM200,000 menjadikan jumlah kos keseluruhan sebanyak RM7,100,000." 

Dan tentunya korang pun mulai mengesyaki sesuatu....Mungkinkah Shahidan sendiri yang jadi pembekal dakwat palsu itu? atau kroni-kroni dia...???

 Maka korang pun tanya dia : Siapakah pembekal dakwat kekal itu?

Mampuih dia tidak akan ceritakan yang sebenarnya.Maka dia pun beri alasan merapu lagi mengarut :

 "Pada masa ini SPR tidak bercadang memaklumkan maklumat pembekal dakwat kekal kepada umum atas sebab keselamatan," katanya sambil menjerengin....

 Atas sebab keselamatan siapa wahai Shahidan hingga sanggup menzalimi orang lain. Amat tepat sekali kata-kata bidalan Melayu lama - Orang lain makan nangka, orang lain kena getah. Dalam kes ini, Shahidan yang makan nangka, Zaidi yang terkena getahnya...

Adilkah kita terus membisu terhadap kezaliman yang dilakukan keatas Mejar Zaidi? - Gambar-gambar kredit kpd Mk.
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Bang ni tak faham ATM ada undang2 tersendiri jadi perlu diikut.

Anonymous said...

Raja zalim raja disembah (taat), raja zalim raja disanggah.......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...