JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, February 25, 2015

Apa maksud sebenar kamu ZAM?

Oleh TK Chua 
 Saya tidak tahu niat sebenar  tulisan Zainuddin Maidin mengenai Lee Kuan Yew. Di tengah-tengah pujian bagi Lee, beliau menyindir banyak perkara yang sama ada separuh benar atau omong kosong secara terang-terangan. (Saya tidak buat link kepada tulisan Zam kerana dia berasa megah bila 30ribu lebih mengunjungi blognya kerana mempersoalakan kewajaran pengkebumian TGNA diperkuburan Islam)

 Umpamanya, membandingkan Menara Berkembar kita dan pesta F1  dengan pencapaian Singapura adalah terlalu mudah dan naif. Mengapa tidak bandingkan Putrajaya kita yang luas  dengan Istana Singapura yang kecil? Mengapa tidak bandingkan jet peribadi mewah kita dengan pesawat komersial yang  pemimpin Singapura ambil dalam perjalanan. Kenapa tidak membandingkan saiz KLIA dan KLIA2 dengan Lapangan Terbang Changi Singapura?

 Struktur fizikal tetapi hanya satu aspek kecil daripada pencapaian masing-masing kedua-dua negara. Perbandingan yang lebih penting seseorang itu perlu dibuat seharusnya terhadap bidang sistem yang lembut - keupayaan pengurusan, budaya kerja, produktiviti, dan kekuatan organisasi.

 Ia adalah satu mitos mengatakan bahawa Singapura adalah kecil dan oleh itu lebih mudah untuk membina dan menguruskan. Mungkin kita harus bertanya bagaimana Singapura dapat membina tanpa banyak pasir dan simen dan mempunyai bekalan air yang mencukupi tanpa kawasan tadahan semulajadi yang kita ada.

Mungkin kita harus bertanya mengapa sebuah pulau kecil tanpa minyak dan gas boleh mempunyai mata wang yang kini lebih daripada dua setengah kali ganda nilai ringgit kita.

Kita juga perlu bertanya mengapa, walaupun sistem kapitalis yang didakwa kejam, bersaing sengit (berbanding dengan  sistem penyayang saksama DEB kita), Singapura mampu menyediakan perumahan yang baik dan bersih untuk sebahagian besar rakyatnya.

 Adakah sesiapa yang menonton perdebatan di Parlimen Singapura, walaupun mereka adalah antara menteri dan Ahli Parlimen penyokong kerajaan? Menteri-menteri itu tidak datang dengan jawapan yang samar-samar, tidak jelas dan mengelirukan. Isu-isu yang dibincangkan dan dibahaskan dengan fakta dan angka yang jelas. Keputusan yang dikemukakan dengan alasan yang kukuh dan justifikasi.

 Zainuddin adalah seorang wartawan berpengalaman dan seorang bekas menteri. Jika baru-baru ini dia tidak  menyaksikan perdebatan di Parlimen Singapura, izinkan saya mencadangkan bahawa dia berbuat demikian untuk mendapatkan gambaran yang lebih baik mengenai kualiti perbincangan di sana.

 Saya bersetuju Cina adalah mungkin salah satu daripada orang-orang yang lebih sukar untuk diperintah. Mereka adalah seperti lobak merah; setiap satu anda mengambil adalah kepala. Ia hanya pendapat saya, tidak berniat untuk menyakiti sesiapa khususnya.(*kepala lobak merah bermakna mudah melenting atau menentang)

 Tetapi kejayaan Lee dalam mendisiplinkan mereka dan yang mengandungi tingkah laku sosial mereka dan cauvinisme tidak boleh disebabkan oleh autoritarian beliau semata-mata. Itu akan menjadi perbahasan yang terlalu mudah.

 Orang Cina adalah sukar, tetapi mereka juga sangat pragmatik. Lee dapat menunjukkan kepada mereka kepimpinan melalui teladan, memberikan mereka penyelesaian yang pragmatik dan boleh dilaksanakan dan menguatkuasakan dasar-dasar dan program-program tanpa rasa takut atau pilih kasih.

 Ia adalah cerita lain jika niat untuk memperkecilkan, memaksa, buli, dan menakut-nakutkan.

 Malah satu keperluan daya fikir bagi autoritarian  melaksanakan kerja.

 TK Chua adalah seorang pembaca FMT
 Dengan kepercayaan kebebasan bersuara dan tanpa prejudis, FMT cuba yang terbaik untuk berkongsi kandungan dipercayai daripada pihak ketiga. Barang itu adalah hanya pendapat peribadi penulis. FMT tidak semestinya menyokong pandangan atau pendapat yang diberikan oleh mana-mana pembekal kandungan pihak ketiga. SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...