JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, February 17, 2015

Berita yang menakutkan Najib dan Rosmah

Sirul timbang untuk 'dedah segala' mengenai pembunuhan Altantuya 

Bekas  komando polis  Koperal Sirul Azhar Umar, yang dijatuhi hukuman mati kerana membunuh model Mongolia Altantuya Shaariibuu, sedang menimbangkan untuk mendedahkan sebab-sebab yang membawa kepada pembunuhan yang mengerikan sembilan tahun yang lalu.

 Dalam wawancara dengan Malaysiakini, Sirul, yang kini ditahan di Australia, selepas melarikan diri daripada hukuman mati di Malaysia, berkata organisasi media lain juga meminta beliau "memberitahu semua"  kes itu.

 "Saya belum membuat keputusan (sama ada) untuk melakukan temu bual itu," beliau dipetik sebagai berkata.

 Beliau, bagaimanapun, memastikan bahawa dia akan mendedahkan segala-galanya mengenai pembunuhan itu sekiranya dia bersetuju untuk ditemuduga.

 "Ya, saya serius mempertimbangkan kemungkinan itu," katanya kepada Malaysiakini.

 Portal berita melaporkan bahawa Sirul, yang sedang ditahan dikemudahan Imigresen dan Jabatan Perlindungan Sempadan  di Sydney, masih merundingkan syarat dengan stesen TV Australia.

 Sirul, pernah menjadi pengawal peribadi bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, telah ditangkap di Queensland pada 20 Januari berikutan amaran merah dikeluarkan oleh Interpol.

 Sirul dan Ketua Inspektor Azilah Hadri dihukum mati pada 2009 dan dikembalikan (hukuman mati itu) semula pada 13 Januari kerana membunuh model berusia 28 tahun pada tahun 2006.

 Walau bagaimanapun, Sirul tidak hadir ketika keputusan itu disampaikan dan laporan berita berikutnya mengesahkan yang beliau telah berlepas ke Australia pada bulan Oktober lalu.

 Beliau berusia 43 tahun itu memberitahu Malaysiakini bahawa beliau tidak pernah mengenali Altantuya atau Abdul Razak Baginda - penganalisis politik dan yang dikenal pasti bersekutu  dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak - yang telah dibebaskan daripada bersubahat dengan pembunuhan wanita Mongolia itu.

 "Saya berada di bawah perintah. Orang-orang penting dengan motif (untuk membunuh Altantuya) masih bebas.

 "Bukan saya tidak suka polis (pasukan) atau negara, tetapi saya bertindak di bawah perintah," beliau dilaporkan berkata, sambil menambah bahawa dia dibenarkan untuk mempunyai akses kepada telefon mudah alih dan Internet semasa dalam tahanan.

  Sirul yang telah bercerai juga melahirkan rasa bimbang mengenai anak-anak remajanya, yang terpaksa berhenti sekolah kerana dia didapati bersalah.

 Lima panel hakim Mahkamah Persekutuan diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria menghukum mereka  digantung sampai mati, mengetepikan  keputusan  Mahkamah Rayuan 2013 kerana pembunuhan Altantuya, yang merupakan kekasih Razak.(23 Ogos 2013: Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan dikemukakan oleh Azilah dan Sirul Azhar dan membebaskan mereka daripada tuduhan berkenaan. Pendakwaan memfailkan rayuan pada hari sama.)

 Walaupun sabitan itu, motif untuk membunuh Altantuya tidak pernah didedahkan.

 Peguam dan ahli politik telah membangkitkan isu motif, yang tidak didedahkan di mahkamah, tetapi Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, tiada apa yang lebih untuk mengatakan mengenai kes itu kerana mahkamah telah membuat keputusannya.

 Keterangan dalam mahkamah mendedahkan bahawa Altantuya, juga seorang penterjemah Mongolia, telah dibunuh sebelum mayatnya diletupkan dengan bahan letupan C4 pada 18 Oktober 2006, di pinggir bandar Shah Alam, berhampiran ibu kota Kuala Lumpur.

 Australia telah menandatangani perjanjian ekstradisi dengan Malaysia pada tahun 2006 tetapi tidak mungkin untuk mengekstradisi Sirul kerana dia berdepan hukuman mati di Malaysia. - 17 Feb 2015. SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...