JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, February 22, 2015

Fraksi Umno dalam PAS bolehlah berangan-angan untuk jadi menteri

Satelah ketiadaan almarhum, UG semakin
rancak dan semakin lantang.... 
Patutlah begitu bersungguh-sungguh Presiden PAS, Tuan Hj Hadi  menyokong persempadanan semula kawasan pilihanraya yang semata-mata akan menyelamatkan dan menguntungkan Umno/BN.

Muhyiddin Yassin, Timbalan presiden Umno sendiri pernah menegaskan bahawa Umno dan Barisan Nasional (BN) tidak lagi berkuasa selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) sekiranya hilang cuma 2% lagi undi. Baca di sini.

Khalid Samad menyifatkan sokongan terhadap persempadanan oleh SPR adalah umpama menyerahkan batang tengkok kita untuk disembelih oleh Umno/BN - Untung secupak, rugi segantang!  tempelak Khalid Samad.

 Proses ini dijalankan oleh SPR untuk memastikan parti pemerintah kekal berkuasa. Perkara ini bukan satu fitnah tetapi diakui sendiri oleh bekas pengerusi SPR dalam majlis PERKASA suatu ketika dahulu.
Beliau berkata selaku bekas pengerusi SPR, beliau tahu cara mengekalkan kuasa orang Melayu.
Katanya, tiga proses persempadanan semula yang berlaku semasa beliau berada dalam SPR telah mengekalkan kuasa orang Melayu. Baca di sini
Dan kali ini pula  bekas Ketua Hakim Negara turut menyampaikan hasrat Umno/BN. Mujurlah almarhum TGNA sudah tiada untuk meludah muka mamat nih! Fraksi Umno dalam PAS bolehlah berangan-angan untuk jadi menteri......

PAS perlu selamatkan BN daripada kekalahan PRU 14

Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid
Mohamad berucap semasa Konvensyen
Perpaduan Nasional di Pusat Islam Malaysia
Kuala Lumpur, 23 November, 2014.
- Gambar oleh Yusof Mat Isa
 KUALA LUMPUR, 22 Feb - Bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad menyarankan kepada PAS hari ini untuk perlu menyertai Barisan Nasional (BN) parti pemerintah (yg kemungkinan tewas) pada pilihan raya umum akan datang, demi menjaga kepentingan Melayu dan kedudukan agama Islam.

 Abdul Hamid berkata dalam surat ditulis kepada Mingguan Malaysia, edisi Ahad akhbar Umno Utusan Malaysia, bahawa PAS juga harus bersekutu dengan BN untuk mengelakkan negeri-negeri seperti Perak dari jatuh ke Pakatan Rakyat rakan kongsi DAP dan PKR.

 "PAS perlu sedar bahawa bersekutu dengan DAP dan PKR akan membawa kepada mengorbankan kepentingan orang Melayu dan Islam," kata Abdul Hamid dalam artikel bertajuk "Sebab Umno-PAS Perlu bekerjasama" (Mengapa Umno dan PAS perlu bersatu).

 "Di peringkat persekutuan, PAS boleh memilih untuk menyertai Kabinet dan duduk dengan wakil-wakil Barisan Nasional di Parlimen.

 "Atau, mereka boleh memilih untuk tidak menyertai Kabinet dan duduk berasingan di Parlimen sebagai wakil 'bebas', tetapi menyokong kerajaan Barisan Nasional dalam isu-isu yang melibatkan kepentingan Melayu-Islam," kata Ketua Hakim Negara bekas.

 Cadangan Abdul Hamid diperbaharui untuk kerajaan perpaduan PAS-Umno datang selepas penasihat rohani PAS  dan ADUN Chempaka, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat - yang tetap berkeras terhadap parti Islam untuk bersekutu dengan Umno - meninggal dunia pada 12 Februari akibat  kanser prostat.

 Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed baru-baru ini dilaporkan berkata bahawa BN mungkin tidak bertanding dalam pilihan raya kecil di kawasan Dewan Undangan Negeri Chempaka di Kelantan.

 Abdul Hamid mengakui hari ini bahawa PAS tidak akan mungkin menyertai BN dalam masa terdekat, tetapi menggesa pihak pembangkang Islam untuk keluar daripada pakatan PR.

 "Orang Melayu dan umat Islam kalah dengan Pakatan Rakyat," katanya.

 Beliau juga mendakwa bahawa BN dan sebelumnya, Parti Perikatan, telah melindungi kepentingan Melayu-Islam sejak kemerdekaan melalui dasar-dasar seperti yang pro-Bumiputera Dasar Ekonomi Baru dan agensi-agensi kerajaan seperti Permodalan Nasional Berhad, Tabung Haji dan Mara, antara lain, di samping menyediakan biasiswa dan jawatan dalam perkhidmatan awam.

 "Saya tidak fikir kerajaan Pakatan Rakyat akan melakukan yang demikian. Oleh itu, hak dan kedudukan Islam Melayu akan terancam jika kerajaan Barisan Nasional yang diketuai Umno jatuh, "kata Abdul Hamid.

 Beliau mendakwa bahawa DAP akan menjadi parti dominan PR menang kuasa persekutuan kerana ia tidak akan mengambil serius tanpa pemimpin de facto PKR , Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang telah baru-baru ini dijatuhi hukuman penjara selama lima tahun bagi kes liwat.

 "DAP itu tidak lagi 'mendengar' kepada PAS," kata Abdul Hamid.

 "Orang-orang Cina menyokong DAP kerana DAP menjanjikan mereka sesuatu yang lebih dan kerana mereka mahu lebih daripada apa yang mereka boleh mendapatkan di bawah pemerintahan Barisan Nasional. Jika bahagian 'tambahan' akan datang? Sudah pasti orang Melayu, "katanya.

 Bekas Ketua Hakim Negara menuduh Cina daripada perkara-perkara yang mencabar yang berkaitan dengan Islam, seperti khutbah Jumaat, dan mendakwa  etnik minoriti tidak berpuas hati dengan perkara-perkara "istimewa" yang orang Melayu nikmati.

 "Mereka mahu segala-galanya untuk dibahagikan 'sama-sama'. Mereka tahu bahawa jika ini dilakukan, mereka boleh mengambil segala-galanya kerana mereka mengawal ekonomi, mereka yang kaya dan mereka lebih maju dalam semua bidang.

 "Mereka sebenarnya mahukan hak orang Melayu tanpa mengorbankan hak-hak mereka sendiri," kata Abdul Hamid. - SUMBER
Comments
2 Comments

2 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...