JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, February 23, 2015

Pemimpin PAS kini lebih cenderung kepada Umno, kata ahli veteran

Bekas Naib Presiden PAS Ahmad Awang berkata parti itu
bersedia untuk meninggalkan PR dan bekerjasama
dengan Umno. - The Malaysian Insider
gambar oleh Mukhriz Hazim,
23 Februari, 2015.
 Kepimpinan tertinggi PAS menjadi lebih cenderung ke arah bekerja dengan Umno, dakwa pemimpin veteran, meningkatkan kebimbangan bahawa parti Islam itu lebih hampir ke arah meninggalkan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

 Bekas Naib Presiden Ahmad Awang berkata terdapat persepsi yang kuat di kalangan akar umbi daripada trend ini walaupun jaminan berulang daripada presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang bahawa PAS komited untuk PR.

 Dakwaan Ahmad datang di tengah-tengah perdebatan dalaman yang panas dan perbalahan dalaman dalam parti pembangkang terbesar negara, yang bersedia untuk mengadakan pemilihan parti (Muktamar) pada bulan Jun.

 Dalam laporan sebelum ini, pemimpin-pemimpin PAS telah mengakui bahawa muktamar kali ini akan menyaksikan pertarungan akhir antara pro-PR dan puak Mesra-Umno untuk mengawal parti.

 Golongan yang menang akan menentukan hala tuju parti itu dari tahun ini sehingga pilihan raya umum akan datang, termasuk sama ada mereka masih akan berada dalam PR.

 Terdapat juga tekanan luar yang kuat untuk PAS dan Umno bersatu, yang terbaru daripada bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad, yang menulis  dalam Utusan Malaysia, akhbar  jurucakap Umno semalam di mana beliau menggesa kedua-dua pihak untuk mengetepikan perbezaan mereka dan "memberi tumpuan mereka usaha ke arah menyelamat orang Melayu dan kedudukan agama Islam ".

 Ahmad berkata, tanggapan di kalangan ahli-ahli parti adalah berdasarkan kepada tingkah laku dan sikap pemimpin PAS, termasuk Hadi sendiri, yang baru-baru ini menjadi tajuk utama dengan memainkan isu perkauman untuk mewajarkan menentang pilihan raya kerajaan tempatan.

 "Semua ini Melayu ini dan Melayu itu, ia adalah sangat Umno. Prinsip kami sentiasa memberi penekanan kepada Islam. Dan kita mempunyai slogan yang dipanggil 'Islam untuk semua'. Jadi mengapa kita akan kembali untuk bercakap mengenai bangsa? "Kata Ahmad dalam temu bual dengan The Malaysian Insider.

 Satu lagi tanda trend ini dilihat bagaimana bekas timbalan presidennya Nasharudin Mat Isa dapat terus menggalakkan idea kerajaan perpaduan antara PAS dan parti pemerintah tanpa celaan dari kepimpinan parti itu, katanya.

 Kematian Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat boleh mengukuhkan trend ini diberikan bagaimana Nik Aziz telah bersungguh-sungguh menentang PAS bekerjasama dengan Umno, kata Ahmad.

 "Kepimpinan, termasuk syura mesti menangani persepsi ini, yang kuat di kalangan ahli-ahli PAS," kata Ahmad, merujuk kepada majlis ulama yang teguh mengemudi hala tuju parti.

 "Mereka mesti keluar dengan kenyataan samada mereka menentang atau menyatakannya.

 "Jika syura selama ini boleh mengeluarkan kenyataan sepanjang masa, mengapa tidak mengeluarkan kenyataan mengenai isu kritikal ini?" Kata Ahmad, yang juga bekas ahli majlis syura. 

 Arkitek PR 

 Beliau memainkan peranan penting dalam merapatkan jurang ideologi antara PAS, PKR dan DAP di Perak selepas pilihan raya umum ke-12 pada tahun 2008 untuk membentuk kerajaan negeri Perak Pakatan Rakyat.

 Semasa pilihan raya, DAP bukan sebahagian daripada Barisan Alternatif yang termasuk PAS dan PKR.

 Sebagai pesuruhjaya PAS Perak itu, Ahmad boleh menerima pelawaan Umno Perak dan mendapatkan wakil rakyat parti itu untuk menyokong Umno dan membentuk kerajaan dengan mereka.

 Sebaliknya, beliau memilih untuk bekerjasama dengan DAP, sebuah parti yang beliau tahu menentang perjuangan PAS untuk melaksanakan hudud atau kod jenayah Syariah.

 Sehingga hari ini, beliau berkata ia merupakan keputusan yang tepat walaupun hubungan tegang sejak kebelakangan ini di antara PAS dan DAP atas niat Kelantan mahu melaksanakan undang-undang hudud.

 Baginya, DAP adalah rakan kongsi yang lebih boleh dipercayai daripada Umno. Beliau percaya bahawa masa yang diberikan, kedua-dua pihak boleh menguruskan perbezaan mereka ke atas hudud.

 "Umno tidak percaya kepada hudud. Mereka hanya cuba untuk memperdayakan kita untuk berfikir begitu," kata Ahmad merujuk tawaran Umno untuk menyokong rang undang-undang di Parlimen tahun lepas yang akan membenarkan penguatkuasaan hudud di Kelantan.

 Rang undang-undang itu, ditentang kuat oleh DAP dan parti-parti komponen BN yang bukan beragama Islam, sepatutnya telah dibawa oleh Ahli Parlimen PAS dari Kelantan.

 Akhirnya, PAS meninggalkan rancangannya itu tetapi mungkin dibawa kembali tahun ini.

 Ahmad berkata hanya seorang menteri Umno, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, telah mengeluarkan kenyataan bahawa Umno akan menyokong rang undang-undang tersebut.

 "Sokongan Jamil Khir itu tidak disokong oleh Perdana Menteri. Oleh itu, jika kita telah bentangkan rang undang-undang tersebut, tidak ada jaminan kita akan mendapatkannya melalui Parlimen.

 "Kemudian Umno akan mengatakan bahawa mereka menyokong rang undang-undang Parlimen tetapi kalah," kata Ahmad.

 Tetapi akibatnya adalah bahawa Umno akan berjaya memujuk beberapa ahli PAS bahawa ia (Umno) adalah rakan kongsi yang lebih baik daripada DAP dan mengukuhkan sentimen kerajaan perpaduan dalam PAS.

 Umno, Ahmad berkata, hanya berminat dalam bersikap baik dengan PAS kerana ia lemah. Beliau menarik persamaan antara gerak isyarat Umno sekarang dan pada tahun 1969, apabila ia membawa PAS ke dalam Perikatan (Parti Perikatan), pendahulu kepada BN.

 Ahmad adalah aktif dalam PAS sebelum ini walaupun bekerja dalam kerajaan dan menjadi seorang pegawai di Pusat Islam.

 "Tetapi apabila Umno melihat pengaruh PAS yang semakin meningkat di kampung-kampung dan di rancangan Felda, mereka berasa terancam oleh kami. Jadi mereka tendang kami keluar."

 PAS akhirnya tersingkir pada tahun 1977. Ahmad telah dipindahkan dari Pusat Islam ke jabatan pendidikan.

 "Saya telah dimasukkan ke dalam simpanan sejuk, berkesan sekali," kata Ahmad.

 Layanan istimewa?

 Apabila dia sebagai Naib Presiden, Ahmad berkata dia adalah salah seorang antara segelintir ulama yang konsisten bersuara terhadap mana-mana cubaan untuk bekerjasama dengan Umno.

 Persepsi bahawa kepimpinan adalah terbuka kepada idea bekerja dengan Umno, Ahmad berkata juga didorong oleh keengganan parti itu untuk mengambil tindakan terhadap Nasharudin.

 Ahmad ditanya mengapa tindakan tatatertib tidak diambil terhadap Nasharudin walaupun dia kini diketahui mempunyai hubungan rapat dengan pemimpin-pemimpin Umno seperti Datuk Seri Najib Razak.

 Semasa bertugas sebagai Timbalan Presiden, Nasharudin telah menyokong secara berterusan untuk parti itu bekerjasama dengan Umno.

 Nasharudin telah dikalahkan dalam pilihan raya 2011 PAS oleh Mohamad Sabu, seorang aktivis parti yang telah lama terkenal dengan hubungan yang kuat dengan PR dan seperti Ahmad, beliau bermusuhan terhadap Umno.

 Selepas Nasharudin tidak lagi aktif dalam PAS, gambarnya dan Najib mula muncul bersama-sama di majlis-majlis agama. Bagaimanapun, beliau kekal sebagai ahli PAS.

 Walaupun dia mungkin tidak bersama acara-acara PAS, Ahmad berkata Nasharudin masih mempunyai dan menggunakan pengaruh di kalangan kepimpinan kanan. Sebagai perbandingan, seorang lagi pemimpin yang mesra-Umno, Datuk Hassan Ali dipecat daripada parti pada tahun 2012.

 "Jadi mengapa tiada tindakan diambil terhadap Nasharudin?"

 Akhirnya, Ahmad berkata, kes Nasharudin ini mencerminkan arus bawah yang besar dalam PAS dan tanda bahawa akan terjadi anjakan tektonik dalam beberapa tahun akan datang. - 23 Feb 2015. 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...