JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, February 20, 2015

Penjelasan Rundingan Uniti Government di London

Saya merujuk kepada sebuah artikel yang ditulis oleh Raja Petra Kamaruddin (RPK) yang berkaitan dengan mesyuarat diatur antara Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Naib Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang kononnya berlaku di London. Nama saya dikaitkan juga sebagai salah satu peserta dalam mesyuarat ini.

 Saya boleh mengesahkan bahawa pertemuan itu dijadual diadakan di Landmark London Hotel. Walau bagaimanapun, perlu ditekankan bahawa mesyuarat itu telah disusun dengan pengetahuan terlebih dahulu oleh semua pihak yang berkaitan. Tidak ada unsur-unsur "perangkap" atau "kejutan" untuk mesyuarat yang dipanggil di antara mereka. Biarlah saya ceritakan beberapa kesilapan fakta yang ditulis oleh RPK dan beberapa pihak lain;

 1. Pertemuan London itu telah diatur tanpa sebarang niat jahat dan berniat buruk. Sebelum mesyuarat London ini saya dihubungi Zahid yang berkaitan dengan isu Palestin mendesak atas kapasitinya sebagai Penasihat kepada The Kebudayaan Palestin Malaysia (PCOM) di mana diri saya dan Datuk Saifuddin Nasution dari PKR adalah ahli dalam lembaga pengarah PCOM. Zahid memberitahu saya bahawa dia kini di UK menghadiri kursus pendek. Kerana ia adalah satu perkara yang mendesak, saya dengan sewajarnya memaklumkan kepada beliau bahawa saya akan ke London dengan Hadi dan setiausaha politiknya, Dr Ahmad Samsuri, untuk menghadiri mesyuarat dan pertemuan pelajar-pelajar yang telah dijadualkan beberapa bulan lebih awal.

 2. Saya dihubungi Dr Samsuri mengenai kemungkinan menemui Zahid sementara kita berada di London untuk menyelesaikan satu perkara yang sangat penting yang berkaitan dengan perjuangan rakyat Palestin. Jawapan pantas diberikan kepada saya oleh Dr Samsuri ialah Hadi, yang juga adalah ahli Lembaga Pengarah Al-Quds Foundation Bab Malaysia, telah bersetuju untuk menemui Zahid di London untuk membincangkan perkara-perkara berkaitan isu Palestin yang mendesak. Jadi, ia adalah sama sekali tidak benar untuk menganggap bahawa "Tujuan mesyuarat ini tidak dinyatakan".

 3. Tiada apa-apa yang pelik mengenai kerajaan perpaduan Selangor 'telah dibincangkan antara kami. Satu set tarikh, masa dan tempat di The Landmark London Hotel telah diatur tanpa sebarang masalah. Pada tarikh itu, saya telah menunggu Hadi dan Dr Samsuri di lobi hotel. Apabila mereka tiba, saya dimaklumkan oleh Dr Samsuri bahawa Hadi tidak sihat dan tidak dapat hadir mesyuarat itu. Oleh itu, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali telah ditugaskan untuk mewakili Hadi. Tidak ada "unsur kejutan" seperti yang didakwa oleh RPK kerana mereka mendapat maklumat bahawa saya akan menunggu mereka di lobi hotel dan Zahid akan berada di situ.

 4. Saya akan menjadi lebih gembira jika saya mempunyai perkara rahsia untuk dimaklumkan kepada orang ramai mengenai butiran mesyuarat yang berlaku antara saya, Mustafa, Dr Samsuri, Zahid, dan Saifuddin PKR. Zahid kecewa apabila Dr Samsuri memberitahunya bahawa Hadi tidak dapat hadir mesyuarat itu, lantaran Zahid telah datang dari luar London dan tidak dimaklumkan terlebih awal mengenai ketiadaan Hadi. 

 5. Walau bagaimanapun, setakat yang saya dapat katakan, tidak ada apa-apa rundingan mengenai " Unity" yang berlaku semasa pertemuan di antara kami. Ia adalah pendek, kasual, dan tiada apa yang jahat. Tidak ada perancangan sebelum makan tengahari di hotel seperti yang didakwa oleh RPK.

 6. Untuk mengulangi, tidak ada apa-apa rundingan "kerajaan perpaduan Selangor" diletakkan dalam agenda dari awal-awal lagi oleh semua pihak. Jika mesyuarat yang dicadangkan itu semuanya mengenai apa yang dipanggil "kerajaan perpaduan", ia adalah lebih sesuai untuk Hadi sebagai Presiden PAS, berurusan secara langsung dengan Perdana Menteri Najib dan bukan melalui individu pihak ketiga seperti Hamidi atau Saifuddin. Hadi tidak perlu berlepas ke London hanya untuk menemui Zahid untuk merundingkan "Kerajaan Perpaduan" sebagai yang disalah lapor. Malah, saya percaya bahawa Hadi sendiri mempunyai akses mudah untuk bertemu Najib pada bila-bila masa dan di mana-mana tempat.

 7. Mesyuarat London tidak ada siapa yang diskrukan! Ia tiada kaitan dengan perbincangan "kerajaan perpaduan" negeri Selangor. Agenda utama ialah mengenai ummah, dan isu Palestin, teras yang PAS, Umno, PKR atau mana-mana pihak lain boleh duduk, berbincang bersama-sama, dan mencapai persetujuan.

 8. Biar saya tegaskan yang saya bersama-sama dengan Hadi telah bertemu Najib atas sifatnya sebagai Perdana Menteri Malaysia beberapa kali untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Ia tiada kaitan dengan apa yang dipanggil rundingan "kerajaan perpaduan" yang saya anggap sebagai isu remeh yang telah banyak dipolitikkan oleh banyak pihak, berbanding dengan isu-isu ummah, masa depan Palestin dan Masjid Al Aqsa di Jerusalem.

9 Saya berharap dengan mengeluarkan kenyataan ini, kita boleh menjawab segala tulisan amatur oleh RPK atau mana-mana pihak lain yang di buat tanpa asas dan bahasa tidak karuan berkaitan dengan apa yang dipanggil rundingan "kerajaan perpaduan"  di London. - 19 Februari 2015.

 * Dr Syed Azman Syed Ahmad adalah ketua hal ehwal luar negeri PAS.SUMBER
Comments
8 Comments

8 comments :

Anonymous said...

Memang rajin ponteng mesyuarat... mcm2 alasan... menjadikan dia hilang kelayakkan untuk memimpin PAS sama ada sebagai mursyidul am mahupun presiden. Nasihat saya.... carilah org lain untuk mengganti kedua2 tempat tu.

Anonymous said...

Dgn bersangka baik, penerangan ini bolehlah dipercayai. Persoalannya adalah, mengapakah terlalu lewat beri pencerahan setelah persepsi negatif timbul dan bertambah meluas?

Anonymous said...

bukan masalah bila nbija jumpa hadi, tp yg peliknya knp pula geng umno ni tak pernah nak jumpa TGNA?

kalau menteri dtg Kelantan kerana aktiviti persekutuan, tak ada pula nak jemput TGNA.

dulu kata gi londong sbb iring kawang hantar anak.

Anonymous said...

Mesti hussin bengang bila dr syed azman kata isu kerajaan perpaduan adalah remeh dan banyak dipolitikkan hahaha hussin salah sorang yg suka pekara remeh ni hahaha

Anonymous said...

RPK ni cari makan. dulu,kini dan selamanya!

Anonymous said...

Talibarut Anwar ada di mana2

Ritchie Blackmore said...

Ini semua gang berook dan jeboon...!!!

Anonymous said...

Marah nampakkk hahaha...tggu lg 10 tahun bro jgn bimbang pintu sentiasa terbuka lepas tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...