JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, February 21, 2015

Perhimpunan pro-Anwar, Adam dan Faris Musa ditahan


Aktivis Adam Ali ditahan polis ketika menyertai perhimpunan keadilan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi minggu kedua di depan kompleks membeli-belah Sogo.

 Kira-kira setengah jam kemudian, Faris Musa dari Jingga 13 turut ditahan di depan Kompleks Pertama.

 Kedua-duanya kini ditahan di balai polis Jinjang. Adam ditahan kira-kira jam 5.25 petang selepas beliau berucap di depan Sogo.

Dia ditahan oleh tiga anggota polis dan dibawa ke balai polis Dang Wangi.Ekoran itu, kira-kira 70 penyokong berhimpun di hadapan balai polis berkenaan.

 Kira-kira lima minit kemudian, Adam dibawa ke balai polis Jinjang.Difahamkan, Adam ditahan di bawah seksyen 143, Kanun Keseksaan berhubung ucapannya dalam himpunan 'Kita Lawan' minggu, di samping disyaki menjadi penganjur perhimpunan yang sama.

 Seksyen 143 Kanun Keseksaan itu berkaitan dengan Akta Himpunan Aman 2012.

 Pada satu ketika berlaku pergelutan antara anggota polis dengan para penyokong ketika mereka cuba menahan Nik Nazmi yang mempertikai tindakan polis menahan Adam itu.

 Bagaimanapun, difahamkan penyokongnya sempat membawa Nik Nazmi pergi dari situ. Sehingga jam 5.50 petang tadi, masih kira-kira 20 orang di depan balai polis itu, termasuk bapa Adam – Abdul Halim Abdul Hamid.

Manakala Faris pula ditahan polis depan pertama kompleks kira-kira jam 6 petang dan sudah dah dibawa balai polis Jinjang. Sehingga ini belum diketahui sebab mengapa Faris ditahan polis.

 Perhimpunan kali ini bermula di depan kompleks membeli-belah Sogo bermula kira-kira jam 4.50 petang. Para penyokong akan berkumpul di balai polis Jinjang pada pukul 8 malam ini.

 Ia bermula dengan tarian singa keadilan yang menarik perhatian kira-kira 200 pengunjung ke pusat membeli belah itu. Kumpuan tarian singa itu kemudiannya menyerahkan tulisan khat Cina kepada anak kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim – Nurul Nuha.

 Selain Nuha, turut hadir ialah Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad yan berucap di depan Sogo. Turut hadir ialah ADUN Simpang Pulai, Tan Kar Hing dan Adam Adli.


Kelihatan kira-kira lima anggota polis beruniform di situ serta 10 orang lagi yang berpakaian biasa yang dipercayai anggota polis.

 Anwar sedang menjalani hukuman lima tahun penjara selepas Mahkamah Persekutuan menolak rayuannya terhadap sabitan tuduhan liwat ke atasnya. ~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Najib silap...sepatutnya najib tawar anwar jd pm baru la betul2 jd ug pkr-umno hahaha...tawar jd tpm takkan dia nk hahaha dulu dh jd tpm skang takkan nk jwatan sama hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...