JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, February 15, 2015

Seksyen 377C lebih serius daripada 377B, kata AG


Berikut adalah komen-komen pilihan dari pelanggan Malaysiakini. Hanya pelanggan yang membayar boleh mencatat ulasan. Komen-komen ini disusun untuk menggambarkan pandangan mereka mengenai perkara-perkara yg mempunyai kepentingan awam. Admin tidak berhasrat untuk mewakili pandangan ini sebagai fakta.

Kim Quek: Peguam Negara (AG) Abdul Gani Patail sengaja salah tafsir terhadap Seksyen 377B untuk menutup kelalaian tanggungjawab beliau mengenakan juga caj terhadap Mohd Saiful Bukhari Azlan dengan liwat mesti dikutuk.

 Izinkan saya memetik Seksyen 377B Kanun Keseksaan: 

 "Sesiapa yang secara sukarela melakukan persetubuhan yang bertentangan dengan aturan tabii hendaklah dihukum…"

 Adakah ia tidak jelas bahawa seksyen ini direka untuk menghukum khususnya mereka yang telah melakukan perbuatan itu secara sukarela? 

 Sejak Saiful berkeras bahawa dia diliwat tanpa persetujuannya, yang pada dasarnya bermakna bahawa dia telah dirogol, mengapa tidak Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim didakwa di bawah Seksyen 377C yang dimaksudkan untuk kes-kes tersebut? 

 Gani mendakwa bahawa dia mempunyai budi bicara untuk mengenakan Anwar sama ada di bawah Seksyen 377B atau 377C, tetapi yang benar adalah bahawa dia tidak mempunyai. 

 Beliau hanya mempunyai budi bicara di bawah Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan untuk sama ada mendakwa atau tidak untuk mendakwa bagi suatu kesalahan, tetapi dia pasti tidak mempunyai budi bicara untuk mengenakan tuduhan kepada pesalah di bawah undang-undang yang salah. 

 Sebenarnya, AG mempunyai tiga pilihan pada permulaan kes itu: 

a) Caj kedua-dua Anwar dan Saiful di bawah Seksyen 377B. 
b) Caj Anwar di bawah Seksyen 377C. 
c) Tidak untuk mengenakan Anwar. 

 Dan di kemuktamadan kes sekarang, Peguam Negara dibiarkan dengan hanya satu pilihan, dan itu adalah: caj Saiful di bawah Seksyen 377B. 

 Itu adalah terikat untuk berbuat demikian, seperti yang Anwar telah disabitkan di bawah Seksyen 377B oleh Mahkamah Persekutuan, bermakna liwat telah dilakukan oleh kedua-dua pihak - secara sukarela. 

 Gerard Lourdesamy: Mahkamah Persekutuan berkata seksyen 377A Kanun Keseksaan tidak memerlukan kebenaran. Ia tidak berkata dengan atau tanpa kebenaran. Jika tidak, mengapa Seksyen 377C kanun itu wujud? 

 Seksyen 377C adalah relevan kerana Saiful mendakwa beliau telah dipaksa untuk mengambil bahagian dalam perbuatan liwat dengan Anwar dan bahawa dia tidak melakukannya secara sukarela. Jadi mengapa tidak Seksyen 377C digunakan? 

 Jika anda membaca nota-nota keterangan tersebut, tidak ada secebis bukti bahawa Anwar menggunakan kekerasan, ugutan atau ancaman untuk meliwat Saiful. Yang dikatakan jemputan pada hari yang berkenaan itu: 

"Bolehkah saya f *** anda hari ini?" hanya jemputan bahawa Saiful boleh menolaknya dengan sopan dan meninggalkan bilik itu kerana ia tidak dikunci. 

Jika ia takut kepada Anwar, mengapa membenarkan dirinya dirogol lapan atau sembilan kali sebelum tarikh insiden yang dikatakan itu? 

 Bacaan objektif dan tidak berat sebelah bukti yang menunjukkan bahawa Saiful adalah rakan sejenayah dan tanpa bukti kebenaran sabitan itu adalah tidak selamat dan tidak memuaskan. Bukti DNA tidak membantu jika seks itu secara rela. 

 ConstitutionIsSupreme: Abdul Gani, pada pandangan saya anda memilih untuk mengenakan Anwar di bawah Seksyen 337B dan 337C tidak hanya kerana anda tahu anda mempunyai alasan sifar untuk mengenakan Anwar di bawah Seksyen 337C kerana tidak ada bukti (yang diwujudkan atau sebenar) untuk membantu Saiful memberi gambaran bahawa dia adalah rakan yang tidak bersedia dalam tuduhan liwat ini. Tempoh. 

 Opah: Oleh itu, jika kita ditangkap kerana kesalahan lalu lintas, ia adalah okay untuk merasuah pegawai polis? Dan bahawa hanya pihak polis akan didakwa rasuah dan kami akan pergi begitu sahaja percuma?

 Jika fakta yang kita semua perlu membawa wang RM50 dengan kami ketika memandu, memberi kepada pegawai-pegawai polis apabila kita ditahan oleh mereka, dan kemudian memberitahu dunia bahawa kita menyogok mereka. Kita ada seorang Peguam Negara yang cemerlang di sini. 

 MingXiang: Terima kasih AG Gani Patail. Jadi ia adalah dari kebaikan hati mereka bahawa pihak pendakwaan memilih untuk mengenakan Anwar di bawah kesalahan yang kurang serius. Juga, para hakim penyayang tidak menambahkan hukuman penjara. Betapa baiknya mereka. 

 Anwar dan keluarganya akan selama-lamanya terhutang budi kepada penghakiman penyayang dan pendakwaan bertimbang rasa.Mereka semua akan pasti diberi ganjaran di akhirat kelak. 

 Pputeh: Sama seperti dalam kes Altantuya Shaariibuu, 'motif' tidak penting untuk mensabitkan di sini. Rakan kongsi bersetuju tidak dikenakan dakwaan.

Dia membawa KY Jelly bersamanya. Ia memerlukan dua tangan untuk bertepuk dan sebagainya dalam kes ini kedua-dua patut dikenakan. Di sini terdapat persepsi orang ramai terhadap ketidakadilan kepada Anwar. 

 Anonymous # 44199885: Semua yang perlu dilayan sama adil di sisi undang-undang - itulah prinsip utama yang mendasari Perlembagaan kita. Presiden Majlis Peguam berkata perbuatan itu adalah secara rela. Jika perbuatan liwat adalah secara rela, maka kedua-dua peserta dikenakan hukuman. Bukan sahaja yang ternama seperti dalam kes ini. Amalan sedemikian jelas merujuk ketidakadilan. 

 Liwat sebagai jenayah yang berakar umbi dalam pemikiran dan ajaran moral Alkitab dan diwujudkan untuk menguatkuasakan moral. Rawatan keras kesalahan tersebut tidak lagi dianggap sebagai satu amalan yang boleh diterima di mana perbuatan itu secara rela. 

 Lagi jika perbuatan itu secara rela dan tidak ada kemudaratan atau kecederaan kepada orang ramai, hukuman lima tahun adalah pada pandangan saya adalah keras. 

 Hukuman lebih ringan, contohnya denda atau mengikat untuk tingkah laku yang baik, akan mencukupi untuk menyampaikan kehinaan awam dengan sesuatu perbuatan yang tidak bermoral; bukan hukuman penjara panjang yang perlu bagi kesalahan serius yang memudaratkan kesejahteraan awam.

 Kaunseling akan menjadi pilihan yang lebih baik, lebih sesuai dan berkesan.

 Longyan Ren: Nampaknya Seksyen 377B di mana "dengan atau tanpa persetujuan" tidak merupakan ramuan sangat mudah digunakan untuk memerangkap homoseksual / biseksual pasangan anda. Sayang sekali, Anwar masuk ke dalam perangkap itu.

 Katakan saya telah melakukan persetubuhan dengan suami saya selama ini, dan kemudian satu hari, saya bertengkar hebat dengannya dan ingin sangat dia dimasukan ke dalam penjara. Saya melaporkan pihak polis (atau mungkin PM) itu. 

 Dan dia akan didakwa di bawah Seksyen 377B dan disabitkan kesalahan dan dijatuhi hukuman penjara selama lima tahun. Akhir cerita. 

 Maplesyrup: AG, kita benar-benar memahami apa yang anda katakan. Anda tidak boleh membuktikan 377C supaya anda mengambil jalan mudah dan menganiaya Anwar dengan 377B. Bagi saya, tindakan ini membuktikan dan mengesahkan kepada semua bahawa ini adalah penganiayaan politik. 

Gen2indian: maafkanlah kesalahan yang bodoh, Tuan-tuan, tetapi beberapa perkara yang perlu dikatakan. Saya 58 dan saya mendapati ia semakin sukar untuk berhubungan seks dengan isteri saya 30 tahun. 

Anwar, yang berusia 10 tahun lebih tua, boleh melakukan hubungan seks dubur, secara paksa, dengan Saiful? Saya merasa lucu dan mustahil dari segi fizikal dan saya tidak mengalami sakit tulang belakang.  
Comments
4 Comments

4 comments :

Anonymous said...

Gani Petai I'll no memang Bodoh Tahap 10 Dan Bangang Dari Emak dia memBeranak kan dia.yg Penting Kuasa Dunia ada pd dia.Spesis Manusia tak pernah Kenal siapa tu ALLAH swt Pencipta Alam Dan manusia .

Faqirulkhoir said...

Tuan Blogger Salaam dan banyak2 t.kasih kerana menonjolkan sudut undang2 yg sangat kritikal yg membukti sekurang kurangnya pd gue bahwa penghakiman kearas Anwar sangat capek dan tidak 'adil. Dengan tidak mendakwa Saiful, dibawah seksyen 377(b) yg mencadangkan liwat itu dilakukan secara rela atau bersekongkolan, membolehkan beliau berkata sesuatu dgn sesuka hati, sebaliknya, jika beliau juga berhadapan dgn kemungkinan penjaraan kerana bersekongkol,kemungkinan sangat besar bahawa beliau akan menukar naratifnya. Alhamdulillah, sekali lagi terima kasih banyak2 atas keperihatinan, keberanian dan kegigihan Tuan. Semuga Allah memberi balasan yg baik. Amin.

Anonymous said...

Sekarang kita sudah dapat melihat hikmah disebalik kes DSAI ini ,sekarang siapa yang lebih sudu dari bubur adakah peguam bela DSAI yang menekan semua faktor pembelaan itu atau pehak PN dan peguambela yang menuntut yang kegelisahan dengan apa yang telah para hakim-hakim yang arif telah putuskan keatas DSAI kenapa PA dan peguambela tersebut lebih pertahankan hujahan mereka hingga sanggup untuk bersumpah dimasjid sampai keMakkah bukankah hukuman sudah pun dijatuhkan lagi pula DSAI telah pun dikurung ,ini menunjukkan kebesaran yang Maha Esa untuk menunjukkan kepada kita yang proses penghakiman itu tidak mengikut lunas undang-undang yang benar-benar adil seperti yang dituntut dalam islam.kita tunggu apa lagi yang akan ditunjukan oleh Allah,amin amin amin amin.

Anonymous said...

agaknya adakah saiful akan begitu lantang bersuara jika dia sama didakwa liwat secara sukarela?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...