JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, February 13, 2015

Tamparan untuk Najib: Switzerland akan persoalkan pensabitan Anwar

BERN, Switzerland - Switzerland akan membangkitkan soal pensabitan pemimpin pembangkang Malaysia Anwar Ibrahim pada mesyuarat Majlis Hak Asasi Manusia PBB akan datang di Geneva, seorang jurucakap kerajaan Switzerland, hari ini. 

 Menurut kenyataan Kementerian Luar Switzerland diperolehi oleh Dana Bruno Manser, Kedutaan Switzerland di Kuala Lumpur mengingatkan pihak berkuasa Malaysia bahawa Switzerland membantu kepada kepentingan berkenaan dengan prinsip kedaulatan undang-undang dan perbicaraan yang adil. 

 Kementerian Luar Switzerland juga akan membangkitkan soal pensabitan Anwar yang pada kesempatan pusingan seterusnya ceramah politik dua hala dengan Malaysia yang dirancang akan diadakan di Switzerland pada akhir tahun ini. 

 Isu-isu hak asasi manusia adalah sebahagian daripada rundingan perdagangan bebas yang berterusan antara Malaysia dan Persatuan Perdagangan Bebas Eropah (EFTA), yang mana Switzerland adalah perunding utama dalam EFTA.

 Tabung Bruno Manser mengalu-alukan kenyataan oleh pihak berkuasa Switzerland dan menyeru masyarakat antarabangsa untuk menuntut daripada Malaysia pembebasan segera pemimpin pembangkang Anwar Ibrahim.

 Isnin lalu, mahkamah tertinggi Malaysia mengekalkan hukuman penjara lima tahun bagi pemimpin pembangkang kerana didakwa "liwat" walaupun kelemahan serius dalam perbicaraan itu. 

 Antara lain, ia tidak dijelaskan di mahkamah mengapa Mohd Saiful Bukhari Azlan, yang didakwa menyertai perlakuan liwat itu telah bertemu Timbalan Perdana Menteri Najib Razak dan pendakwa utama dalam perbicaraan itu, Muhammad Shafee Abdullah, di rumah Najib dua hari sebelum jenayah itu didakwa berlaku ~ sumber
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Apa hak Switzerland utk campurtangan undang2 Malaysia? Ingat Malaysia ni bapak pm Switzerland ker? Kenapa Switzerland tak bising bila Yahudi sembelih org Islam palestin?
Jangan jadi pengikut khinzir la

Anonymous said...

Suruhlah 5 hakim itu beri jawapan juga, sebab merekalah yg terlebih arif dalam meliwat undang-undang itu.

Anonymous said...

Siapa pun jika cuma dengar dan baca cerita dari blog penyokong Anwar pastinya Anwar tak pernah buat salah.

Namun realiti dan bukti sahih tidak pernah disaji maupun dipertonton untuk mengesahkan kejadian.

Anwar telah meninggalkan ramai pendusta dan pengkianat sebelum masuk ke Sg. Buluh.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...