JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, March 08, 2015

10k kehadiran # KitaLawan adalah membanggakan Keupayaan Pakatan Rakyat untuk menarik orang ramai untuk perhimpunan 10,000 #KitaLawan hari ini adalah membanggakan, kata penganalisis, walaupun imej pakatan pembangkang kemik kerana tidak berhenti-henti merangkumi pertikaian antara sekutu-sekutunya, kekurangan pengendorsan daripada kepimpinan PAS, dan dengan rakyat Malaysia letih politik dan asyik dengan kos sara hidup yang meningkat.

 Walaupun jumlah ini adalah jauh dari ratusan ribu yang turun ke jalan pada 1998 demonstrasi Reformasi membantah pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada kerajaan persekutuan dan dalam Bersih 2012 memanggil untuk pilihan raya yang bebas dan adil perhimpunan, pemerhati berkata kehadiran hari ini memberitahu kerana ia berjaya menarik lebih  rakyat muda Malaysia  mengambil bahagian.

 Membentuk belia yang merupakan satu blok pengundi yang penting, terutama sejak kira-kira 450,000 rakyat Malaysia bertukar 21 setiap tahun dan kira-kira 70% daripada anggaran 4.2 pengundi tidak berdaftar adalah yang berumur di antara 21 hingga 40 tahun.

 Bantahan hari ini adalah untuk menyokong pemimpin pembangkang dipenjara dan menggesa perletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

 Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari telah mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan 7 Mac tahun lepas yang mendapati Anwar bersalah meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, pada tahun 2008. Beliau telah dijatuhi hukuman penjara lima tahun, dan sedang menjalani hukuman di penjara Sungai Buloh.

 "Jumlah kehadiran itu amat penting dan mengumpulkan 10,000 orang adalah satu kejayaan yang pelbagai, terutamanya sejak orang awam penat dan agak letih dengan politik, dan juga berpendapat bahawa pembangkang telah retak dan tidak dapat meraih sokongan orang ramai," kata pengumpul suara dihormati Ibrahim Suffian.

 "Selain itu, cuaca tidak bekerjasama," katanya ribut petir yang berdentuman ke atas penunjuk perasaan yang kebanyakannya  muda sewaktu perhimpunan tersebut.

 Pengarah Pusat Inisiatif Awam Dr Lim Teck Ghee berkata jumlah yang keluar ini menunjukkan bahawa kempen Bebaskan Anwar masih hidup dan baik, dan mendapat sokongan besar.

 "Ramai menjangkakan bahawa perhimpunan 'haram' akan menarik hanya sebilangan kecil  pro-Anwar tegar dan penyokong pro-pembangkang, dengan amaran yang diberikan polis," katanya.

 Polis telah isytiharkan perhimpunan itu haram dan memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak menyertai tunjuk perasaan tersebut.

 Lim juga menyatakan perhimpunan perpaduan Melayu baru-baru ini yang dihadiri oleh Perdana Menteri hanya menarik jumlah yang lebih kecil hadirin, berbanding dengan perhimpunan hari ini,  walaupun beribu-ribu yang dibawa dengan bus.

 Perhimpunan hari ini, bagaimanapun, mendedahkan ketiadaan pemimpin tertinggi PAS, tanda membimbangkan bahawa keretakan PR semakin parah dan melebar.

 Pemimpin PAS paling kanan yang hadir pada perhimpunan hari ini ialah Pengarah pilihan raya parti Dr Mohd Hatta Ramli dan Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad. 

 Sikap berbeza pendiran PAS terhadap kemelut menteri besar di Selangor  tahun lepas, hudud, pilihan raya majlis tempatan dan Oktoberfest telah menyaksikan pemimpin dari parti Islam bertelagah secara terbuka dengan rakan-rakan PKR dan DAP.

 Tidak seperti perhimpunan sebelum ini, pemimpin-pemimpin tertinggi PAS kali ini tidak mengeluarkan arahan untuk ahli-ahlinya menyertai perhimpunan hari ini.

 Ibrahim berkata, ketidak hadiran pemimpin tertinggi PAS adalah menunjukkan perpecahan parti itu dengan rakan-rakan PR mereka, walaupun beliau memberi ingatan bahawa para pemimpin mungkin sibuk mempersiapkan diri untuk pemilihan dalaman parti Islam itu.

 "Ia mendedahkan siapa yang pro-PR dan siapa yang bukan. Kalangan progresif adalah bersama Pakatan, manakala konservatif menjauhkan diri," katanya.

 Bahawa sekarang perhimpunan telah pun berlalu, apa langkah seterusnya?

 Lim berkata beliau pasti penganjur #KitaLawan dan pemimpin PR sedang berusaha untuk memperluaskan kesan perhimpunan hari ini, yang juga telah diadakan di 10 bandar-bandar lain di seluruh dunia.

  "Selain memberi tumpuan kepada Anwar, perhimpunan itu juga menarik perhatian kepada isu-isu kekurangan kebebasan demokrasi dan peraturan undang-undang yang berat sebelah di negara ini. Mesej-mesej ini bergema dengan penonton yang sangat besar bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di luar negara," katanya. - sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...