JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, March 24, 2015

Bantah GST - Lebih ramai tangkapan malam tadi di balai polis Kelana JayaLebih ramai yang ditangkap malam ini di luar balai polis Kelana Jaya di mana mereka telah berkumpul untuk solidariti bagi mereka yang ditahan awal hari ini di bantahan terhadap cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Antara mereka yang ditahan, mengikut jawatan di Twitter, adalah aktivis pelajar Adam Fistival Wilfrid dan seorang pembantu kepada Ahli Parlimen Klang Charles Santiago.

 Solidariti diadakan untuk menuntut pembebasan 80 orang yang telah tahan kerana duduk di luar pejabat Jabatan Kastam di Kelana Jaya awal hari ini bagi memprotes GST yang akan dilaksanakan pada 1 April.

 Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil yang berada di tempat kejadian menulis melalui tweet bahawa polis telah menyerbu orang ramai dalam usaha untuk menyuraikan tanpa memberi sebarang amaran.


 Beliau berkata mereka yang ditahan awal hari ini masih tidak diberikan akses kepada peguam. Beberapa peguam berada bersama orang ramai di situ cuba untuk memasuki balai polis untuk berjumpa dengan tahanan. 

 Ahli Parlimen Segambut Lim Lip Eng dan Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim adalah antara penggubal undang-undang persekutuan DAP dengan orang ramai. Secara keseluruhan, 83 orang telah ditangkap hari ini, termasuk 3 yang terbaru ketika di luar balai polis malam ini. 


 Lebih awal penangkapan 79 orang telah dibuat di tengah-tengah pergelutan antara penunjuk perasaan dan polis di pejabat Jabatan Kastam, dengan penggembala polis orang ke dalam trak maria hitam.

 Sebelum 79, penangkapan pertama hari ini adalah aktivis Khalid Ismath.

 Kumpulan yang terdiri daripada lebih 100 orang di pejabat Kastam yang sebelum ini telah mencatat duduk dalam menunggu jawapan untuk 106 soalan yang mereka kemukakan kepada Pengarah Kastam Kuala Lumpur Abd Gani Othman.

 Duduk-Dalam diketuai oleh Parti Sosialis Malaysia (PSM) dan disertai oleh ahli-ahli gabungan pertubuhan masyarakat sivil membantah terhadap cukai penggunaan yang dipanggil Gabungan berhujah GST.

 Polis meleraikan Duduk-Dalam selepas jam 5 petang dan menangkap kebanyakan penunjuk perasaan itu.

 Dari laporan sosial media malam ini, di kalangan mereka yang ditahan sebelum ini ialah Parti Sosialis Malaysia (PSM) Setiausaha Agung S. Arutchelvan dan guru bersara Annie Ooi, juga dikenali sebagai "Auntie Bersih" kerana penyertaan aktif beliau dalam perhimpunan jalanan sebelumnya oleh kumpulan reformasi pilihan raya , Bersih 2.0. - 23 Mac 2015 sumber

Nota : Gambar-gambar dari face book menunjukan Dr Hatta, Chegubard dan pejuang rakyat yang lain kena cekup.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...