JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, March 15, 2015

Bukti baru Saman sivil RM100 juta Altantuya

Najib dan Rosmah semakin tidak karuan. Isu 1MDB semakin menghantuinya ditambah pula dengan isu wanita Mongolia yang mati dengan penuh misteri walaupun dua yang dituduh menyebabkab kematiannya itu telah didapati bersalah dan dihukum mati.

SHAH ALAM - Saman sivil RM100 juta yang difailkan oleh keluarga Altantuya Shaariibuu berkaitan dengan kematian wanita Mongolia itu mungkin akan dipinda berdasarkan bukti baru yang terkandung dalam rekod rayuan Mahkamah Persekutuan.

 Peguam Ramkarpal Singh, yang mewakili bapa Altantuya Shaariibuu Setev dan tiga ahli keluarga, berkata pengurusan kes saman itu ditetapkan pada 23 April oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam Timbalan Pendaftar Asyida Abd Rahim @ Ibrahim hari ini.

 Beliau berkata dokumen-dokumen yang berkaitan dan rekod rayuan atas sabitan dan hukuman mati ke atas bekas anggota Unit Tindakan Khas, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar kerana membunuh Altantuya telah diterima daripada Mahkamah Persekutuan minggu lalu.

"Kami telah menerima banyak rekod mengenai kes itu dan memerlukan masa untuk menyelidik sebelum kemungkinan pernyataan tuntutan dalam saman itu dipinda," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

 Pada 4 Jun 2007, Setev dan ibu Altantuya, ibunya Altantsetseg Sanjaa, dan dua anak lelakinya, Mungunshagai Bayarjargal dan Altanshagai Munkhtulga bernama Azilah, Sirul Azhar, penganalisis politik Abdul Razak Abdullah Baginda dan kerajaan sebagai defendan dalam saman itu.

 Dalam saman itu, keluarga Altantuya menuntut RM100 juta sebagai ganti rugi.

 Abdul Razak didakwa bersubahat dengan Azilah dan Sirul Azhar dalam pembunuhan Altantuya berusia 28 tahun pada tahun 2006.

 Beliau telah dibebaskan oleh Mahkamah Tinggi pada Oktober 2008 tanpa dipanggil membela diri manakala Azilah dan Sirul Azhar telah disabitkan atas kesalahan itu pada tahun 2009.

 Pada 23 Ogos 2013, Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan oleh Azilah dan Sirul Azhar dengan membebaskan mereka.

 Walau bagaimanapun, pada 13 Januari 2015, Mahkamah Persekutuan mengenepikan Azilah dan Sirul Azhar pembebasan dan mereka dihukum  mati selepas membenarkan rayuan pihak pendakwaan terhadap pembebasan pasangan itu.

 Dalam pernyataan tuntutan, keluarga Altantuya mendakwa kematiannya telah menyebabkan mereka kejutan mental dan trauma psikologi, yang melayakkan mereka untuk diberi pampasan dengan ganti rugi teladan dan ganti rugi teruk.

 Mereka mendakwa Altantuya telah ditembak mati dan mayatnya diletupkan dengan C-4 bahan letupan oleh Azilah dan Sirul Azhar, yang anggota polis dalam Pasukan Unit Khas, dan jenazah beliau telah kemudiannya didapati di kawasan hutan di Puncak Alam, Shah Alam, pada Nov 7, 2006.

 Mereka mendakwa bahawa Azilah dan Sirul Azhar telah bertindak tanpa mengikut perlembagaan dan menyalahgunakan amanah yang diberikan kepada mereka sebagai pegawai Polis Diraja Malaysia dan pegawai kerajaan Malaysia.

 Keluarga itu mendakwa akibat daripada tindakan Azilah, Sirul Azhar dan Abdul Razak, mereka telah mengalami kerugian dan kerosakan, terutamanya dua anak lelaki Altantuya yang telah kehilangan kasih ibu mereka dan pencari nafkah tunggal.

 Saman sivil yang difailkan lebih daripada enam tahun yang lalu, telah ditangguhkan oleh Mahkamah Tinggi mahu prosiding jenayah berkaitan kes itu diselesaikan dahulu. - Http://www.therakyatpost.com/ 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...