JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, March 10, 2015

'Calon pencabar sebab kesihatan presiden PAS'

 PAS Kota Bharu menjelaskan mereka mencalonkan Naib Presiden Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man mencabar Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana presiden PAS itu mengalami masalah kesihatan.

 “Saya yakin Datuk Seri Abdul Hadi Awang tidak akan menerima pencalonan selaku presiden untuk sesi baru atas keuzuran belia dan itu keyakinan peribadi saya.

 “(Sebelum ini) dia masuk hospital di Istanbul, dia masuk Institut Jantung Negara (IJN), (clofaktor tahap kesihatan dia. Dia (Hadi) sudah 37 tahun terlibat dengan PAS,” kata ketuanya Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah ketika dihubungi Malaysiakini.

 Hadi November lalu mengakui beliau mengalami masalah kesihatan dan badannya semakin susut.

 Malam semalam, nama Tuan Ibrahim diumumkan akan menjadi pencabar bagi jawatan Presiden PAS dalam pemilihan akan datang.

 Wan Rahim menambah, Tuan Ibrahim adalah individu yang akan membuatkan Hadi selesa memandangkan beliau merupakan anak didik Hadi dan dekat dengannya. 

 “Saya yakin dia tak akan menerima pencalonan jadi bila saya kemukakan nama Tuan Ibrahim, dia selesa kerana dia sendiri yang tarbiah, dia didik dan dia yakin anak buah dia sendiri,” katanya.

 Tambahnya lagi, nama kontroversi seperti Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa dan Timbalan Presiden Mohamad Sabu tidak dicalonkan demi perpecahan parti seperti berlaku pada tahun 1982.

 “Kita tak kemukakan tokoh kontroversi seperti Husam dan Mat Sabu , kita kemukakan (Tuan) Ibrahim.

 “Bagi saya perpaduan parti perlu dijaga, keutuhan ahli kita tidak mampu untuk menghadapi perpecahan parti seperti tahun 1982,” katanya.

 Pemilihan PAS dijadual berlangsung semasa Muktamar PAS ke-61 pada 4 hingga 6 Jun tahun ini.SUMBER/

Apabila Tun Hussein Onn mengidap penyakit jantung beliau telah menjalani satu pembedahan. Saya difahamkan, oleh kerana saya sendiri mempunyai masalah sakit jantung, bahawa setelah selesai pembedahan seseorang pesakit itu agak 'moody' dan 'temperamental' untuk beberapa bulan. Dalam waktu itu seseorang pesakit jantung tidak boleh membuat keputusan tanpa menyesal kemudiannya. Entah kenapa, waktu cuti sakit, Tun Hussein Onn telah meletak jawatan dari menjadi Perdana Menteri. Sebenarnya tindakan Tun Hussein ini telah ditentukan oleh Allah s.w.t. untuk Tun Dr. Mahathir menggantinya.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...