JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, March 13, 2015

Dedah kelemahan Hj Hadi elak PAS terus rosak

Sikap pihak tertentu yang terus mencanangkan kesempurnaan Datuk Seri Abdul Hadi Awang tanpa mendedahkan kelemahan presiden PAS itu hanya akan membawa kerosakan kepada parti, kata Mohamed Hanipa Maidin.

 Ahli jawatankuasa PAS pusat itu berkata, pimpinan perlu berani menyatakan masalah yang sedang dihadapi parti bagi membolehkan ia diselesaikan.

  “Saya sering tegur dalam mesyuarat, mereka yang rosakkan presiden PAS ialah mereka yang menyokong presiden bawa rebah,” kata ahli Parlimen Sepang itu pada sebuah forum bertajuk “Ke mana PAS tanpa Tuan Guru Nik Aziz”, anjuran portal Malaysiakini di Petaling Jaya, malam tadi.

 “Mereka tidak mahu menyatakan presiden ada kelemahan, berasakan presiden semuanya sempurna. Inilah golongan yang merosakkan PAS. Dia tahu presiden lemah tetapi tak menyuarakannya.”

 Hanipa berkata apa yang berlaku kepada Hadi kini mirip sebagaimana yang digambarkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad semasa beliau menerajui kerajaan.

 Katanya, Dr Mahathir pernah menceritakan segala apa yang dilakukannya dianggap betul kerana tiada siapa yang berani menegur.

 “Beliau juga menceritakan bagaimana dalam sebuah kerajaan, apabila raja terlampau takut ditegur, suatu hari raja berbogel, orang boleh kata cantik, padahal raja berbogel,” katanya.

 Hanipa yang juga seorang peguam itu turut mengulas kenyataan mursyidul am PAS yang baru Datuk Haron Din yang menggesa Hadi dikekalkan sebagai presiden.

 Katanya, kenyataan Haron itu berbeza dengan pendirian yang dipegang selama ini oleh Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

 “Ini bagi saya tidak sepatutnya keluar daripada mulut mursyidul am yang menggantikan Nik Aziz. Saya bukan tak hormat Haron tetapi kita perlu hormat mereka yang mendraf perlembagaan PAS.

 “Jangan kita menganggap perwakilan seolah-olah tiada nilai dalam PAS sehingga terus dihimpit mesti pilih (calon tertentu). Maknanya kita tak hormat perlembagaan PAS sedangkan kewujudan mursyidul am pun daripada perlembagaan PAS,” katanya.

 Semalam, Haron menyifatkan belum tiba masanya untuk menukar presiden PAS dan ahli parti itu perlu taat kepada Hadi.

 “Riak dan maklum balas daripada masyarakat, sejauh yang saya dapat rasakan adalah kebanyakan ahli PAS rasa belum perlu tukar presiden.

 “PAS Kota Baru sahaja yang suarakan (tentang penukaran itu),” katanya kepada Sinar Harian.

 Hanipa berkata ulama PAS pada hari ini walaupun arif dalam soal hukum-hakam agama tetapi mereka gagal memahami landskap politik semasa.

 Katanya, golongan berkenaan hidup dalam dunia yang mereka bina sendiri dan terkepung dalam ketakutan serta kegelisahan.

 “Mereka yang balik dari Timur Tengah, kalau daripada segi menghafaz, tafsir hadis dan al-Quran ini sempurna tetapi gagal memahami realiti. Kalau tanya isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dia pun tak tahu 1MDB. Ini realiti dalam PAS.

 “Sekarang ini kepelbagaian dianggap satu ancaman dan menyusahkan maka lahirlah istilah ‘walla’ dan sebagainya,” katanya.

 Forum yang turut dibarisi panelis seperti Ketua Pemuda PAS Suhaizan Kayat, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kelang Saari Sungib, Pengerusi Islamic Renaissance Front Dr Ahmad Farouk Musa dan Ketua Pengarang Malaysiakini Fathi Aris Omar itu turut dihadiri kira-kira 50 orang semalam.

 Forum itu dipengerusikan oleh Pengarang Malaysiakini Jimadie Shah Othman. – 13 Mac, 2015. - sumber 
Comments
2 Comments

2 comments :

Malaysiabaru said...

Tak habis habis cerita hadi Ping marang

A.B.A.H
Asalkan Bukan Abdul Hadi
A.B.U kan presideng

Anonymous said...

Malam ni titm kuarkan statement.....perli hamipa.....wahai titm..sape yg menggelatat dulu..sape yg x dtg meeting..sape yg cakap berubah2..sape yg boikot ucapan suhaizan..sape yg boo ketepikan adab jemaah..sape yg mebaruakan org...sape yg mnggelarkan org iblis....sape yg membaca doa burukkan jemaah...sape yg halau org keluar jemaah seolah..jemaah tu mak bapak dia yang punya....sape...sapeeeee......betol cakap suhaizan...sekongan non muslim merudum......15 seat selangor....undi diorg yg kamu dapat jawatan exco...dapat gaji ribu2...jngan angkuh.......oooo....tu semua x penting...yg penting redha Allah....tapi kalau politik x dpt kuasa...hang geng ustaz nak merghasa kene peghambat.....dngn jais kalau bn perintah.....jangan sempitkan penikiran.....nak buat sesuatu heboh sekampong........tapi kebajikan org kampong...infranstuktur......ekonomi ..bangunkan dulu....fahamkan ape itu hudud....qisas..takzir......buat cara berhemah......pk..pk kan la

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...