JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, March 29, 2015

Isu hudud telah dirampas untuk kepentingan politik oleh pihak tertentu...

 Isu hudud telah dirampas oleh pihak tertentu untuk kepentingan politik mereka sendiri, seorang ahli parlimen PAS berkata di Pulau Pinang hari ini.

 Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, isu hudud timbul tahun lalu apabila Menteri yang menjaga hal ehwal agama Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata Putrajaya bersedia untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355), yang akan membenarkan Kelantan untuk melaksanakan hudud.

 Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan Negara PAS berkata entah bagaimana isu tersebut telah "ditembak kembali" di Kelantan, apabila kerajaan negeri pimpinan PAS telah diberitahu untuk jadual rang undang-undang untuk menjadikannya satu kenyataan.

 Beliau berkata tidak pernah dalam sejarah Parlimen Malaysia, bahawa pembangkang ditugaskan untuk membentangkan undang-undang.

 "Mengapa kerajaan persekutuan menyuruh negeri mengusulkan pindaan undang-undang, apabila sesuatu seperti itu melibat Kabinet, Jabatan Peguam Negara dan Majlis Raja-Raja?

 "Pembangkang tidak mempunyai Jabatan Peguam Negara sendiri atau keupayaan untuk mempengaruhi keputusan kabinet atau raja-raja. Kita bukanlah kerajaan yang memerintah.

 "Syak wasangka saya bahawa isu hudud seluruhnya telah dirampas oleh sesetengah pihak bagi kepentingan politik, bukannya membincangkan sebahagian besarnya isu ini," katanya di Pulau Pinang hari ini selepas perbincangan meja bulat dengan media mengenai hudud dan pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah   II Kelantan baru-baru.

 Pindaan kepada Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Kelantan pada 19 Mac dengan sokongan wakil rakyat Umno.

 Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, beliau akan membentangkan rang undang-undang ahli persendirian semasa parlimen yang sedang bersidang untuk membolehkan enakmen itu dengan hukuman hudud, seperti amputasi tangan kerana mencuri dan kematian untuk murtad, yang akan dilaksanakan di Kelantan.

 Ini telah menyebabkan perpecahan yang serius di antara PAS dan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, khususnya dengan DAP yang mengisytiharkan pada hari Selasa bahawa parti itu tidak lagi akan bekerjasama dengan Hadi. 

 Mujahid berkata Umno perlu mengisytiharkan sama ada ia mahu kod jenayah Syariah itu dilaksanakan atau tidak. 

 Dia bertanyakan bilakah Datuk Seri Najib Rzak, yang juga Presiden Umno, akan menyatakan pendiriannya kerana semakin lama ia ditangguhkan, semakin lama isu ini akan berlarutan.

 "Gerakan dan parti-parti komponen Barisan Nasional telah menyatakan pendirian mereka. Mengapa Umno tidak menghalang mereka daripada membuat kenyataan?

 "Saya takut bahawa ini semua adalah untuk kepentingan politik tertentu," katanya.

 Mengenai sama ada ini merupakan satu muslihat untuk mengalihkan perhatian rakyat daripada isu-isu utama yang lain seperti pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) mulai Rabu, Mujahid berkata beliau tidak boleh mengatakan bahawa isu kod keseksaan Islam itu telah tidak digunakan untuk muslihat politik.

 "Mungkin UMNO perlu isu ini juga. Mungkin ia adalah satu pertandingan untuk melihat parti mana lebih Islam," katanya, bersetuju dengan kemungkinan tersebut.

 Dalam perbincangan yang berlangsung kira-kira 90 minit, Mujahid juga menangani isu yang mengesahkan enakmen yang dipinda itu rumit, falsafah di sebalik undang-undang dan masalah menguatkuasakannya.

 Katanya beliau berharap apabila perkara itu dibahaskan di Parlimen, di mana ahli-ahli rumah yang lebih pelbagai daripada yang di dewan undangan negeri Kelantan, penggubal undang-undang akan memberi tumpuan kepada kesahihan enakmen itu bukan pada agama.

 "Sebagai umat Islam, kita percaya ia boleh dilakukan tetapi apabila anda berada dalam kuasa, anda tidak boleh mengelak daripada membincangkan cabaran-cabaran yang terlibat dalam perkara itu."

 Pada tahun 1993, apabila versi pertama kod jenayah Syariah telah diluluskan di Kelantan, Mujahid berkata terdapat juga perdebatan tentang undang-undang yang melanggar Akta 355, yang menyatakan bahawa mana-mana negeri mahkamah Syariah di negara tidak dibenarkan untuk lulus pertimbangan yang lebih berat daripada tiga tahun penjara, enam sebatan dan denda RM5,000.

 "Itu adalah halangan utama. Bukan sekarang. Orang mahu berdebat bahawa ini adalah sebuah negara sekular supaya undang-undang jenayah Syariah tidak boleh dilaksanakan, tetapi bagaimana anda boleh mengatakan ini adalah sebuah negara sekular apabila agama rasmi Persekutuan adalah Islam?

 "Sebuah negara sekular tidak akan menunjukkan apa-apa unsur agama dalam perlembagaannya. Kita boleh berhujah tentang hal ini tetapi mari kita praktikal kerana halangan sebenar adalah Akta 355, yang menghadkan hukuman," kata beliau sambil menambah bahawa kerajaan persekutuan Barisan Nasional telah menggunakan akta ini untuk menahan Kelantan melaksanakan undang-undang jenayah Syariah.

 Ditanya jika hudud adalah sesuatu yang menakutkan, Mujahid berkata sebagai ahli parlimen, beliau akan menasihatkan orang ramai supaya bersedia untuk menghadapi kedua-dua pihak yang bertentangan apabila perkara tersebut telah dibawa kepada persekitaran demokrasi untuk perbahasan - satu yang menyokongnya dan yang lain yang menentangnya.

 "Kita tidak mahu hudud menjadi punca huru-hara," katanya, sambil menambah bahawa ia adalah difahami bahawa orang bukan Islam agak khuatir tentang kod jenayah Syariah kerana mereka mengambil berat tentang isu-isu perundangan, bukan kerana mereka anti-Islam. - 28 Mac sumber
/div>
Comments
1 Comments

1 comment :

Wan Rosli said...

Komen sebegini agak tepat kerana tiadanya unsur2 mimpi yg mengatakan "lebih mudah dilaksana hudud kalau PR memerintah.."

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...