JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, March 23, 2015

Jom tengok ruang tidur Rosmah....

 
Ruang tidur di bilik VVIP
 Setiausaha Agung PKR, Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli mendedahkan memnag sentiasa ada sahaja perkara yang menggemparkan.


Terbaru diblognya, Rafizi mendedagkan mengenai kos naiktaraf kabin Jet Peribadi ACJ320 yang menelan RMRM28 Juta!  

Menurut Rafizi,  Jet peribadi ini merupakan antara yang terbaik dimiliki Comlux dan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan bagi kapasiti 19 penumpang, termasuk satu bilik khusus untuk VVIP. Ia mempunyai ruang-ruang seperti berikut:

Menurut Rafizi, beliau  mempunyai salinan perjanjian pembelian di antara Jet Premiere One (Malaysia) Sdn Bhd (JPO) dan Air Luther AG iaitu syarikat bersekutu dalam Comlux Aviation Group yang memiliki ACJ320 sebelum ini. JPO membeli jet ACJ320 ini dari Air Luther AG kemudian dijual pula kepada Kerajaan Malaysia dalam satu perjanjian sewa beli yang telah saya dedahkan sebelum ini.

 Di dalam tersebut, salah satu syarat pembelian ialah kerja-kerja menaiktaraf kabin dari keadaan sedia ada pada harga USD8 juta (bersamaan RM28 juta pada kadar tukaran RM3.5 bagi USD1). Harga USD8 juta ini dimasukkan di dalam harga pembelian yang kemudiannya menjadi asas kepada harga sewa beli bernilai RM465 juta yang ditanggung oleh Kerajaan Malaysia.

 Rafizi turut memaparkan gambar-gambar ruang dalam sedia ada ACJ320 untuk menunjukkan bagaimana kabin yang belum dinaiktaraf sudah pun cukup mewah di luar imaginasi rakyat Malaysia. 

"Apa keperluan membayar tambahan RM28 juta khusus untuk menaiktaraf kabin apabila jumlah itu akhirnya akan ditanggung oleh rakyat Malaysia?" tanya Rafizi.

 "Sekiranya wang RM28 juta ini digunakan untuk membina rumah bagi mangsa banjir di Kelantan, pada harga RM35,000 setiap rumah dana RM28 juta ini sepatutnya telah dapat membina rumah untuk 800 keluarga yang menjadi mangsa banjir." jelasnya lagi. Gambar-gambar dan beritanya :  blog Rafizi di sini  
Comments
2 Comments

2 comments :

Khaliquzzama abdul rauff said...

Aiyah ah jib gor mana ala masa mau pikir pasal mangsa banjir.

Anonymous said...

whistleblower dimana2. semuanya benci pemborosan rosmah/najib. sayangnya semua info sebegini tidak dpt mempengaruhi pemikiran makcik felda, puteri dan wanita umno

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...