JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, March 31, 2015

Kerugian berganda yang bakal menimpa PAS

    Lim Kit Siang meramalkan Pakatan Rakayat akan kehilangan beberapa kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Rakyat pada PRU-14 nanti akibat perbalahan yang berpanjangan tanpa kesudahan telah mengakibatkan kekecewaan penyokong masing-masing.

  Kemorosotan 30%  pengundi Cina akan memberi kesan yang amat besar kepada setiap calon PAS. Beliau menulis diblognya :

  PAS dijangka akan menanggunga akibah buruk berganda dalam pilihan raya umum yang akan datang, benar-benar ranap di Johor, Perak dan Melaka, hampir ranap di Pahang dan Kedah dan mungkin kehilangan kuasa di Kelantan selepas 25 tahun memerintah.

 Jika Pakatan Rakyat tidak dapat diselamatkan, ketiga-tiga parti komponen akan membayar harga yang mahal, akibat kekecewaan pengundi popular di seluruh negara ke atas pelanggaran amanah dan kegagalan pihak PR untuk setia dan ikhlas kepada Dasar Bersama Pakatan Rakyat dan prinsip operasi sepakat Pakatan Rakyat  bahawa tiada pihak tunggal atau pemimpin boleh menjalankan kuasa veto dalam PR.

 Dalam ketiga-tiga parti Pakatan Rakyat, PAS akan menanggung rugi yang  lebih besar dalam Pilihan Raya Umum ke-14 dalam keadaan sedemikian.

 PAS adalah dalam bahaya kehilangan hampir semua kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri di luar negeri-negeri utara akibat enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan 2015 dan Presiden PAS dan rang undang-undang ahli persendirian Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Hadi Awang mengenai pelaksanaan hudud .

 Dengan kehilangan 30% undi bukan Islam, PAS akan kehilangan 7 Parlimen dan 29 kerusi Dewan Undangan Negeri yang dimenangi dalam PRU13 pada tahun 2013.

 PAS akan hapus sepenuhnya di Johor, Perak dan Melaka dan hampir hapus di Selangor, Pahang dan Kedah.

 Di Johor, PAS akan kehilangan semua 4 kerusi DUN iaitu Sungai Abong, Maharani, Parit Yaani dan Puteri Wangsa.

 Di Perak, ia akan kehilangan semua lima kerusi Dewan Undangan Negeri, iaitu Titi Serong, Gunong Semanggol, Selinsing, Changkat Jering dan Sungai Rapat.

 Di Melaka, ia akan kehilangan satu-satunya kerusi DUN iaitu Bukit Baru.

 Di Selangor, ia akan kehilangan semua kerusi parlimen yang ditandinginya (Hulu Langat, Shah Alam, Kota Raja, Sepang) dan 14 daripada 15 kerusi Dewan Undangan Negeri di Selangor. Kerusi Dewan Undangan Negeri Selangor yang kini dipegang oleh PAS yang berada dalam bahaya adalah: Sabak, Taman Templer, Gombak Setia, Hulu Kelang, Lembah Jaya, Chempaka, Dusun Tua, Seri Serdang, Paya Jaras, Meru, Selat Klang, Sijangkang, Morib dan Tanjong Sepat. Satu-satunya kerusi PAS Selangor boleh menang sekali lagi ialah Bangi.

 Di Pahang, ia akan kehilangan dua daripada tiga DUN, iaitu Beserah dan Tanjung Lumpur.

 Di Kedah, ia akan kehilangan lima kerusi Dewan Undangan Negeri Alor Mengkudu, Kubang Rotan, Kuala Ketil dan Merbau Pulas.

 Dengan kehilangan 30% undi bukan Islam, PAS akan ditinggalkan kebanyakannya dengan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri di negeri-negeri utara. Ia akan mengekalkan 14 kerusi Parlimen (9 di Kelantan, 4 di Terengganu dan 1 di Perak). Ia akan mengekalkan 54 kerusi Dewan Undangan Negeri, 51 daripadanya adalah di Kedah (5), Kelantan (32) dan Terengganu (14) dengan hanya 3 kerusi negeri di luar negeri-negeri ini - 1 di Pahang, 1 di Pulau Pinang dan 1 di Selangor.

 Kehilangan kerajaan negeri PAS di Terengganu dalam pilihan raya umum 2004 dan kerajaan negeri PAS Kedah yang dikuasai pada pilihan raya umum tahun 2013  adalah tanda amaran bahawa PAS tidak boleh mengambil mudah bahawa ia adalah pasti akan mendapat sokongan orang Melayu-Islam, kerana ia mungkin  terperangkap oleh "situasi kekecewaan" dalam Pilihan Raya Umum ke-14 kerana lebur di Johor, Perak dan Melaka, hampir ranap di Pahang dan Kedah dan mungkin kehilangan kuasa di Kelantan selepas 25 tahun memerintah.

 Jika PR tidak boleh diselamatkan, bolehkah Barisan Nasional diselamatkan.

 Ini kelihatan lebih suram dengan Perdana Menteri dan Presiden UMNO /  BN, Datuk Seri Najib Razak memanjangkan "sakit nak bersalin" masuk hari ke-12, lumpuh dari mengeluarkan kenyataan yang  lima Perdana Menteri pertama , Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein, Tun Mahathir dan Tun Abdullah tidak akan teragak-agak dalam mengulangi dan menegaskan teras prinsip pembinaan negara daripada BN dan sebelum ini Perikatan bahawa undang-undang hudud adalah bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia, Perjanjian Malaysia 1963 dan tidak sesuai untuk negara yang berbilang kaum,  berbilang-ugama dan budaya seperti Malaysia.

 Jika kita mengkaji semula peristiwa tahun lepas dalam kontroversi hudud, parti-parti politik yang telah berubah pendirian mereka mengenai undang-undang hudud dan pelaksanaan selain PAS adalah parti komponen Barisan Nasional termasuk UMNO, MCA, Gerakan, MIC dan SUPP dalam membenarkan Ahli Dewan Undangan Negeri UMNO Kelantan untuk menyokong PAS Kelantan di Dewan Undangan Negeri Kelantan pada pelaksanaan hudud.

 Jika PR dan BN tidak boleh diselamatkan, maka rakyat Malaysia perlu berfikir yang wujud sebelum PRU-14 daripada gabungan Kerajaan Persekutuan baru iaitu jawatan-BN, selepas PR dengan Perdana Menteri baru daripada salah seorang Ahli Parlimen yang hadir yang kini boleh berada dalam BN atau PR, dari Semenanjung Malaysia, Sabah atau Sarawak dan seorang lelaki atau perempuan.

 Pengkritik telah melemparkan pelbagai tuduhan terhadap cadangan baru  saya "kerajaan perpaduan" antara DAP dan UMNO, untuk  satu gabungan DAP-PKR-MCA-Gerakan dan juga membayangkan bahawa saya mengemis untuk masuk ke dalam Kabinet Najib. 

Jelas sekali, pengkritik ini tidak faham apa ertinya "pasca-BN, selepas PR". Saya tidak menyokong mana-mana "kerajaan perpaduan" antara DAP dan UMNO atau BN, atau lebih dibuat-buat, mana-mana pakatan DAP-PKR-MCA-Gerakan.

 Saya telah menegaskan bahawa Gabungan Persekutuan baru Post-BN, Post-PR sebelum PRU ke-14 hendaklah termasuk sepenuhnya daripada semua kaum di Malaysia, agama dan wilayah, dalam erti kata lain, seorang warga Malaysia yang baru berbilang kaum, berbilang agama dan berbilang serantau pakatan kerajaan yang terdiri daripada orang Islam dan bukan Islam, Melayu dan bukan Melayu, dan rakyat Malaysia dari Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Sabah.

 Keutamaan adalah untuk mempertahankan perlembagaan dan kedaulatan undang-undang, tetapi ini tidak harus menjadi satu kebimbangan.

 Saya telah menyentuh mengenai

 • Lima prinsip asas mempertahankan perlembagaan seperti Islam sebagai agama rasmi dan kebebasan amalan agama-agama lain; raja berperlembagaan; Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi dan penggunaan percuma dan kajian dalam bahasa lain dan menegakkan jaminan dan semangat federalisme dalam Perjanjian Malaysia 1963;

 • Program Sepuluh-Point untuk Berprestasi Tinggi, Mapan dan Ekonomi Saksama;

 • Sembilan-Point Agenda untuk mengembalikan doktrin pengasingan kuasa di antara Eksekutif, Perundangan dan Kehakiman serta kebebasan, profesionalisme dan integriti institusi negara; dan

 • Tujuh tugas-tugas untuk memupuk perpaduan negara dan persefahaman antara kaum yang pelbagai, agama dan budaya di negara ini.

 Baru pasca-BN selepas PR mesti berusaha untuk memastikan sistem pilihanraya yang bersih, bebas dan adil, berdasarkan enam pembaharuan untuk mengembalikan kedaulatan rakyat dalam sistem demokrasi berparlimen yang bermakna, iaitu:

 1. Membolehkan setiap rakyat berusia 18 tahun ke atas mengundi melalui pendaftaran secara automatik. 

2. Menghilangkan semua kelemahan dalam sistem pengundian dengan membersihkan daftar pemilih; memansuhkan undi pos bagi pengundi di negara ini dan memastikan semua rakyat di luar negara boleh mengundi.

 3. Memastikan media menyediakan ruang parti-parti politik yang adil dan saksama, tempoh kempen yang munasabah dan proses pilihan raya yang bersih dan bebas.

 4. Semula menggambarkan kawasan untuk mencerminkan prinsip Satu Rakyat, Satu Undi, Satu Nilai untuk menjamin perwakilan yang lebih adil dan saksama.

5. Pemberian perbelanjaan kempen parti-parti politik berdasarkan peratusan undi dalam pilihan raya umum.

6. Menggubal undang-undang yang lebih berkesan untuk menghukum calon atau parti politik yang terlibat dalam rasuah atau membeli undi amalan

(Ucapan kepada DAP negeri Wilayah dan cawangan pemimpin Persekutuan di Kuala Lumpur pada Isnin 30 Mac, 2015 pada 20:00) ~ sumber
Comments
10 Comments

10 comments :

Anonymous said...

Hadi ni elok jadi pemimpin dakwah ja. Gerak kan program dakwah lagi bagus. Kerja politik kasi org lain uruskan.

mohd shahran said...

ini semua berpunca manusia bernama haji hadi dan kuncu-kuncunya

Anonymous said...

Kalau kalah macamana nak laksana Islan dan dapat redha Allah. Kalau memerintah barulah ada peluang nak laksana islam sedikit-sedikit. Barulah dapat redha Allah.

Manshor Yahya said...

Kalau betul kena join geng tabligh saja jadi tak boleh cakap jebon.

Anonymous said...

yg peliknya betul2 lepas kematian TGNA mulalah kedengaran pas sanggup kalah pilihanraya asalkan mendapat keredaan Allah. apakah semasa TGNA menerajui kelantan dan pas dulu tak penting mendapat keredaan Allah? sebab itulah agaknya pas kalah di t'ganu dan kedah sbb presidennya cuma hendak mendapat keredaan Allah semata2

Anonymous said...

dan jgn lupa ........ keredaan UMNO !!!

Wan Rosli said...

So kelihatan tuan kagum dgn tulisan LKS tu.. betul ke andaua2 kosong LKS tu.. sy x sabar nk tunggu next GE.. bilamana PAS lawan umno juga lawan pkr dan dap di kerusi masing2.. sy yakin dgn kekuatan PAS..

suatuperjalanan yangjauh said...

Fakta - Kalau kalah, tidak boleh memerintah dan melaksanakan hudud. Kuasa perundangan sivil melebihi kuasa hudud di bawah Perlembagaan Persekutuan. Oleh itu perlu pinda Perlembagaan Persekutuan termasuk lebih dari 20 akta persekutuan. Bagaimana harus melaksanakan hudud jika tidak berkuasa? Sebagai pemimpin, wajib menyampaikan dengan kebenaran, bukan hanya harapan yang kosong serta tanpa bukti yang sahih. Berfikirlah wahai pemimpin...

Anonymous said...

Budak Bahalol gila kan nama dan pangkat jaja jaja hudud walhal anak bini di rumah papa tak makan.

Ajaran Nabi SAW macam ini ke ?

Mamak , kasi Bini Muda satu !!!!!!

Anonymous said...

Lps ni leh join parti save malaysia...yeye

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...