JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, March 16, 2015

Kerusi presiden dicabar adalah tanda kepimpinan Hj Hadi telah merosot

Pemerhati percaya walaupun tidak mungkin untuk sesiapa sahaja untuk menggantikan Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam pemilihan parti, hakikat bahawa Ahli Parlimen Marang itu dicabar adalah tanda pasti rasa tidak puas hati dalaman terhadap gaya kepimpinan dan keutamaan beliau. - Gambar oleh Yusof Mat Isa

 KUALA LUMPUR, 16 Mac - pencalonan beberapa pencabar untuk jawatan presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini adalah petunjuk bahawa cengkamannya ke atas parti Islam itu  semakin longgar dan tuntutan untuk kepimpinan baru menjelang pemilihan parti pada bulan Jun semakin bertambah  .

 Pemerhati percaya walaupun tidak mungkin bagi sesiapa sahaja untuk menggantikan Hadi dalam pemilihan parti, hakikat bahawa Ahli Parlimen Marang itu dicabar adalah tanda pasti rasa tidak puas hati dalaman terhadap gaya kepimpinan dan keutamaan beliau.

 Hadi, yang telah menjadi ketua PAS sejak tahun 2002, mampu mempertahankan kerusi Presiden tanpa bertanding disebabkan oleh sokongan padu dari puak ulama parti itu (ahli agama)  serta kelayakan agamanya.

 Tetapi keadaan kesihatan beliau ditambah pula dengan sikap yang seolah-olah acuh tak acuh ke arah memelihara hubungan dengan rakan Pakatan Rakyat (PR) telah mendorong kepercayaan sebilangan kecil, tetapi semakin meningkat dalam PAS menggesa untuk presiden baru dan lebih komitmen terhadap pakatan pembangkang persekutuan.

 "Terdapat pandangan yang penting dalam parti mempertimbangkan kemungkinan melihat perubahan bagi jawatan presiden.

 "Walaupun sentimen bukan sesuatu yang majoriti merasakan, ia mungkin masa untuk perubahan seseorang dalam jawatan ini," bekas Setiausaha Agung PAS Datuk Kamaruddin Jaafar berkata kepada Malay Mail Online ketika ditemui di lobi Parlimen minggu lepas.

 Menurut Ahli Parlimen Tumpat itu, perpecahan dalam PAS kini telah mencapai tahap yang kritikal dan adalah satu isu yang kepimpinan parti itu perlu menangani segera.

 "Dalam PAS  sentiasa berpuak-puak; seperti dalam parti-parti politik yang lain, PAS mengiktiraf kewujudan kumpulan yang berbeza dalam parti.

 "Kebimbangan saya adalah bahawa serangan (terhadap puak yang berbeza) kini lebih peribadi berbanding masa lalu," kata Kamaruddin, melukis persamaan antara krisis parti semasa untuk penyingkiran Allahyarham Tan Sri Dr Asri Muda sebagai ketua PAS dengan  puak ulama kembali pada tahun 1982.

 "Apa yang saya cuba katakan ialah bahawa walaupun terdapat geseran dalaman ketika itu, Asri mengendalikannya dengan baik ... tetapi sekarang, apa yang berlaku telah menimbulkan banyak persoalan mengenai keperluan untuk kepimpinan dalaman yang lebih kukuh," Kamaruddin berkata.

 Ahli jawatankuasa pusat PAS Khalid Samad berkata, "apa-apa sahaja boleh berlaku" dan tidak ada siapa dalam PAS harus mengecam ahli untuk menamakan calon untuk jawatan presiden.

 "Ia tidak bermakna jawatan itu tidak boleh dipertandingkan," katanya kepada Malay Mail Online.

 Seorang lagi anggota jawatankuasa PAS pusat yang bercakap mengenai keadaan tidak mahu namanya disiarkan berkata hakikat bahawa ada pencabar munasabah terhadap Hadi menunjukkan ketidakupayaan beliau untuk menyatukan parti Islam itu dan menegaskan komitmennya dengan PR.

 "Secara peribadi, saya rasa Datuk Husam Musa harus presiden. Beliau berlatar belakangkan profesional, dia hampir kepada Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, dan dia juga ada pengetahuan agama yang  walaupun dia bukan dari golongan ulama," katanya kepada Malay Mail Online ketika ditemui selepas mesyuarat Majlis Presiden PR pada Khamis lalu.

 Sabtu lepas, PAS Kawasan Kota Tinggi  mencalonkan Husam, naib presiden dalam parti, untuk mencabar Hadi untuk jawatan presiden PAS.

 Sebelum ini, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man turut dicalonkan tetapi beliau kemudiannya menolak dengan mengatakan beliau bimbang persetujuannya itu akan menghantar satu "isyarat buruk" kepada orang luar.

 Sebaliknya, beliau menggesa ahli-ahli parti untuk terus menyokong Hadi sebagai presiden demi mematuhi tradisi kepimpinan parti Islam dengan kalangan ulama.

 "Pencalonan baru-baru ini untuk nama-nama lain menunjukkan arus bawah yang kuat untuk perubahan dalam kepimpinan parti," kata penganalisis politik Ibrahim Suffian kepada Malay Mail Online ketika dihubungi

 "Daripada keputusan muktamar lalu dan daripada apa yang kami telah dapati, ia adalah jelas bahawa lapisan peringkat ahli dan juga pemimpin-pemimpin PAS di peringkat akar umbi mahukan parti itu kekal komited kepada Pakatan," katanya.

 Ibrahim, yang merupakan pengarah organisasi penyelidikan Merdeka Center, berkata anggota PAS sedar ada peluang bagi parti untuk mengambil alih Putrajaya dalam pilihan raya umum yang akan datang jika kekal komited untuk PR bersama-sama dengan PKR dan DAP.

 Pakatan tiga pihak ini telah muncul sebagai pembangkang yang paling boleh dipercayai medepani BN dalam beberapa dekad, dua kali menafikan parti pemerintah itu menguasai majoriti tradisi di Parlimen dan menang undi popular dalam Pilihan Raya 2013.

 "Mereka juga merasakan Hadi, pada terbaiknya, sikap tidak komitmen terhadap kemenangan dan ketidakupayaan untuk meneguhkan politik pakatan, boleh menyebabkan mereka gagal pada satu masa apabila mereka mempunyai peluang terbaik untuk mendapat kuasa persekutuan.

 "Saya rasa sejumlah besar orang merasakan dia patut menjadi mursyidul am (pemimpin rohani) dan mengambil peranan eksekutif yang kurang aktif dalam parti," kata Ibrahim.

 Hadi berkata, dia tidak mempunyai isu-isu yang dicabar untuk jawatan tertinggi parti itu dan bahawa dia akan menyerahkan kepada ahli-ahli parti Islam itu untuk membuat keputusan.

 Keretakan baru telah muncul dalam PAS selepas beberapa ahli menuduh beberapa pemimpin kanan berkomplot terhadap Hadi, melibatkan Timbalan Presiden Mohamad Sabu dan pengarah pilihan raya Dr Mohd Hatta Ramli dikatakan konspirator.

 Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) - sebuah kumpulan pendesak yang kritikal dalam parti Islam itu - telah menjadi sasaran, selepas Majlis Syura mengharamkan ahli daripada menyertainya. - sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...