JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, March 16, 2015

Kod Jenayah Syariah II 1993 - Tidak ada kata sepakat di kalangan semua pihak dalam Pakatan Rakyat

 Majlis kepimpinan PR yang terdiri daripada DAP, PAS dan pemimpin PKR mengakui bahawa Rang undang-undang dipanggil Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah (II) (1993) 2015 bukan satu rang undang-undang untuk meminda Enakmen 1993.

 Sehubungan itu, PAS telah diminta untuk membawa perkara itu balik ke Kelantan dan menimbang semula kedudukan tersebut.

 Tapi apa yang Nik Amar buat? Beliau telah menafikan dakwaan Gobind tersebut dan sebaliknya beliau menuduh pandangan tersebut hanyalah pandangan peribadi Gobind Singh sahaja. Ikuti penjelasan Gobind : 

Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Hudud Kelantan Datuk Mohd Amar Abdullah menafikan bahawa rang undang-undang pindaan yang dicadangkan kepada Kelantan Kod Jenayah Syariah II 1993 dijadual dibentangkan pada 18/03/2015 adalah pada dasarnya satu pengenalan semula keseluruhan 1993 enakmen itu.

 Beliau telah pergi untuk mengatakan bahawa kebimbangan saya bahawa rang undang-undang seolah-olah lebih seperti pengenalan semula enakmen 1993 bukan hanya pindaan adalah hanya suatu pendapat saya sendiri dan tidak benar sama sekali.

 Biar saya buat penjelasan lanjut.

 Apa yang Kelantan cadang bentangkan pada 18 adalah jauh lebih daripada pindaan semata-mata dan secara kesannya ia pengenalan semula keseluruhan 1993 enakmen itu.

 Mari kita lihat beberapa fakta.

 Rang undang-undang dipanggil Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah (II) (1993) 2015. Ia bukan satu rang undang-undang untuk meminda Enakmen 1993.

 Ia mengandungi 71 bahagian dan 34 muka surat yang panjang.

Yang menjadi sebahagian daripada rang undang-undang 2015 ini, merangkumi peruntukan yang bercakap mengenai, antara lain, 'Kesalahan-Kesalahan hudud', 'Qisas', 'Keterangan' dan 'Perlaksanaan Hukuman' di mana semua adalah sebahagian daripada enakmen 1993. Ia bukan satu rang undang-undang untuk meminda Enakmen 1993. Ia adalah satu rang undang-undang yang baru, merangkumi hampir seluruh isi Enakmen 1993 di dalamnya.

 Ia juga adalah penting untuk menyatakan bahawa bukan hanya saya sahaja yang berpendapat demikian. Majlis kepimpinan PR yang terdiri daripada DAP, PAS dan pemimpin PKR, pada 12/03/2015 juga mengakui fakta ini.

 Inilah sebabnya mengapa PAS telah diminta untuk membawa perkara itu balik ke Kelantan dan menimbang semula kedudukan.

 Jadi Datuk Mohd Amar Abdullah tidak jujur ​​dengan mengatakan apa yang saya katakan mengenai rang undang-undang itu adalah tidak benar.

 PAS Kelantan sedar akan hakikat bahawa hudud bukan sebahagian daripada agenda Pakatan Rakyat tetapi ia mahu membentangkan dan meluluskan dalam Dewan (Kelantan) satu rang undang-undang yang mengandungi peruntukan untuk ini.

 Nampaknya seolah-olah PAS sedang menggerakan rang undang-undang   2015 baru ini kerana ia mahu cop kelulusan oleh Pakatan Rakyat untuk hudud dan keseluruhan 1993 enakmen itu.

 Dengan hormat, tidak terdapat kata sepakat di kalangan semua pihak dalam Pakatan Rakyat mengenai perkara itu dan saya dengan ini berpendapat dengan tegas bahawa ini tidak boleh dan tidak harus dibenarkan berlaku.

 Saya ulangi bahawa DAP menentang sepenuhnya bil hudud PAS yang akan dibentangkan  di Kelantan pada 2015/03/18.

Kami telah berkata berkali-kali, ia adalah tidak berperlembagaan dan tidak praktikal dari segi pemakaiannya di Malaysia.

Lebih penting lagi, rang undang-undang itu bertentangan terhadap rangka kerja dasar bersama Pakatan Rakyat, yang sudah tentu tidak termasuk hudud atau pelaksanaan itu sama ada di Kelantan atau di tempat lain di Malaysia.

 Dengan hormat, Saya dengan ini berpendapat bahawa kepimpinan Pakatan Rakyat kini perlu membuat keputusan yang jelas dan tegas, sama ada atau tidak ia menyokong rang undang-undang ini dan apa yang harus dilakukan selepas ini.

GOBIND SINGH DEO is MP for Puchong ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...