JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, March 25, 2015

Lim Kit Siang ajak berfikir yang terfikirkan : PM BARU DARI SABAH, SARAWAK !

 Keputusan Jawatankuasa Eksekutif DAP Pusat malam tadi telah mengesahkan lagi komitmennya dengan Pakatan Rakyat sebagai penjelmaan harapan dan aspirasi rakyat Malaysia, tanpa mengira bangsa, agama dan wilayah, untuk Malaysia baru di mana ada kebebasan, keadilan, demokrasi, integriti dan manusia bermaruah telah menjadi kekecewaan besar dan kejutan kepada UMNO dan pemimpin Barisan Nasional yang telah menjangka menyaksikan pengkebumian Pakatan Rakyat malam tadi.

 Pakatan Rakyat sudah pasti menghadapi krisis yang paling besar dalam sejarah tujuh tahunnya akibat daripada konspirasi politik  tipu daya yang menggunakan umpan UG (Kerajaan Perpaduan UMNO dan PAS) dan pelaksanaan hudud di Kelantan untuk menjejaskan kestabilan, jurang dan menghancurkan PR. 

Apakah yang konspirator UMNO / BN tidak pernah jangka adalah akibat yang tidak diingini bahawa plot itu juga telah membawa UMNO / Barisan Nasional ke jurang perpecahan atau yang mencemarkan nama walaupun selaput gabungan itu dikekalkan.

 Ini jelas digambarkan oleh "sakit bersalin" berpanjangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk mengisytiharkan pendirian UMNO / BN terhadap rang undang-undang ahli persendirian  Presiden PAS dan Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Najib tentu berasa kecewa bila CEC DAP pada malam Isnin lalu mengumumkan akan terus kekal bersama Pakatan Rakyat.

Najib berharap benar, Pakatan Rakyat akan berpecah tetapi malangnya ini tidak berlaku.

Najib menjangkakan apabila ADUN UMNO Kelantan  mengundi menyokong Kanun Jenayah Syariah 2015 yang dibentangkan oleh PAS Kelantan akan menyebabkan kemarahan rakan-rakan PAS dalam tahalluf siyasi, terutamanya DAP.

Najib kini semakin sukar untuk membuat pengumuman pendiriannya mengenai Kanun Jenayah Syariah 2015 apabila 13 parti komponen Barisan Nasional dilaporkan menggesa Najib kekal dan setia kepada Barisan Nasional pengasas prinsip bahawa undang-undang hudud adalah bercanggah dengan Perlembagaan dan tidak sesuai untuk masyarakat majmuk seperti Malaysia.

Tiba-tiba sokongan UMNO / BN untuk rang undang-undang ahli persendirian Presiden PAS mengenai pelaksanaan hudud di Kelantan adalah pedang bermata dua yang bukan sahaja memusnahkan Pakatan Rakyat, ia juga akan pada masa yang sama memusnahkan Barisan Nasional!

 Jika ini berlaku, dengan kedua-dua Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat dimusnahkan oleh letupan C4 yang sama sokongan UMNO untuk rang undang-undang ahli persendirian Hadi di Parlimen, maka senario politik baru iaitu jawatan-BN dan PR akan muncul.

 Ia adalah dalam senario politik baru yang telah saya cadangkan dua hari lalu bahawa akan datang untuk yang baru "Selamatkan Malaysia" gabungan yang terdiri daripada Ahli Parlimen dari kedua-dua bahagian dalam jurang politik dan juga kedua-dua belah Laut China Selatan, Sabah , Sarawak dan Semenanjung Malaysia, untuk mempertahankan perlembagaan dan kedaulatan undang-undang dengan Perdana Menteri baru dan kerajaan baru Malaysia.

 Saya percaya Ahli Parlimen UMNO tidak akan monolitik dalam menyokong rang undang-undang ahli persendirian Hadi itu. Seorang MP UMNO telah mengisytiharkan penentangannya terhadap rang undang-undang ahli persendirian Hadi adalah Pengerusi PAC dan UMNO Pulai, Nur Jazlan Mohamad.

 Kenyataan oleh bekas Timbalan Perdana Menteri dan mantan Timbalan Presiden UMNO Tun Musa Hitam bahawa UMNO boleh "musnahkan diri sendiri" kerana UMNO sentiasa berpendapat bahawa hudud tidak sesuai untuk sebuah negara berbilang agama dan berbilang kaum, adalah isyarat jelas bahawa bukan sahaja satu MP UMNO, Nur Jazlan yang tidak akan menyokong rang undang-undang ahli persendirian Hadi, tetapi ramai Ahli Parlimen UMNO yang lain.

 Lagipun, tiga pertama Perdana Menteri, Tunku Abdul Rahman, Tun Razak dan Tun Hussein telah menyatakan dengan jelas bahawa perlembagaan Malaysia tidak akan membenarkan pelaksanaan undang-undang hudud.

  Ini adalah mengapa saya berkata bahawa jika Najib menghunus pedang bermata dua dan mengumumkan bahawa UMNO / BN menyokong rang undang-undang ahli persendirian Hadi, dan kedua-dua parti gabungan BN dan PR dimusnahkan, maka ia adalah masa untuk Ahli Parlimen dari kedua-dua belah jurang politik dan kedua-dua belah Laut China Selatan untuk mengambil pendirian untuk "Selamatkan Malaysia" dalam mempertahankan perlembagaan dengan bersama-sama dalam satu gabungan baru - dengan Ahli Parlimen dari kedua-dua kini BN (termasuk UMNO) dan PR. PM baru boleh menjadi dari Sabah atau Sarawak

 Jika terdapat jumlah yang mencukupi dalam apa-apa campuran yang baru melebihi majoriti mudah 222 kerusi Parlimen, maka ia juga akan melibatkan mewujudkan satu gabungan baru kerajaan dan Perdana Menteri baru di kedua-dua jawatan-BN dan senario pasca PR.

Siapakah yang akan menjadi Perdana Menteri? Jelas sekali, Najib tidak akan menjadi Perdana Menteri. PM baru boleh dari Semenanjung Malaysia, Sabah atau Sarawak - boleh jadi lelaki atau wanita.

 Selepas lebih lima hari "sakit bersalin" Perdana Menteri menangguhkan pendirian UMNO / BN terhadap rang undang-undang ahli persendirian Hadi, Najib boleh cuba mengambil jalan mudah dan mencari alasan untuk tidak mengisytiharkan apa-apa pendirian mengenai rang undang-undang ahli persendirian Hadi itu. 

Tetapi akan menjadi perubahan besar dasar UMNO / BN kerana sehingga kini, pakatan UMNO / BN tidak pernah mengubah pendirian bahawa undang-undang hudud adalah bercanggah dengan Perlembagaan Malaysia dan tidak sesuai untuk negara yang berbilang kaum, berbilang agama .

 Keengganan Najib dan ketidakupayaan untuk mengisytiharkan prinsip perlembagaan seperti teras pembangunan negara yang telah menjadi prinsip asas kepada UMNO / BN semua dekad ini sejak Merdeka pada tahun 1957 dan pada tahun 1963 Malaysia akan menjadi perubahan dasar utama dengan sendirinya.

Jika Najib terus mengalami "sakit bersalin" dan dia mustahil untuk mengisytiharkan mana-mana pendirian terhadap rang undang-undang ahli persendirian Hadi ini, maka rakyat Malaysia harus berani untuk memikirkan yang tidak pernah terfikir iaitu sebuah kerajaan gabungan baru dan Perdana Menteri baru walaupun sebelum Pilihan Raya Umum ke-14  untuk "Selamatkan Malaysia", melindungi perlembagaan, kedaulatan undang-undang dan mengukuhkan tadbir urus yang baik.SUMBER 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...