JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, March 10, 2015

Mencabar Hadi adalah 'salah secara moral' kata pemimpin ulama PAS

1) Walaupun mencabar jawatan presiden PAS itu adalah hak demokratik, ia mungkin memberi gambaran buruk pada kepimpinan ulama yang yang telah memegang tampuk kepimpinan parti itu selama beberapa dekad.

2) Datuk Dr Mahfodz Mohamed (gambar) berkata, adalah tidak wajar bagi ahli parti untuk mencabar presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang kerana beliau bukan pemimpin yang lemah.

3) "Perlembagaan parti tidak menghalang ahli daripada bertanding jawatan itu, tetapi ia akan menjadi 'tak manis' untuk mencabar presiden yang tidak mempunyai kelemahan," kata Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS


Ulasan kepada perkara 1, 2, 3

  Apa yang tidak manisnya apabila ada yang mahu bertanding kerusi presiden parti? Semua jawatan parti bolehkan ditandingi setelah habis tempoh selama dua tahun.Ini adalah untuk memberi ruang kebebasan kepada setiap ahli menilai prestasi setiap individu samada patut dikekalkan atau diganti dengan lain yang difikirkan layak.

  Penilaian kita terhadap mana-mana individu tentulah berbeza. Lemah atau tidak seseorang itu bukan ditentukan oleh seseorang sahaja. 

  Dr Mahfodz tidak nampak apa-apa kelemahan yang ada pada  presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang, tapi sebaliknya ada yang dapat melihat dengan jelas bahawa kemelut yang melanda PAS sekian lama ini adalah kerana kelemahan Presiden mengemudi bahtera.
   >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

4) Berkongsi sentimen yang sama, Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, ia akan menjadi lebih baik jika tidak ada pertandingan untuk jawatan tertinggi.

5) "Saya tahu bahawa kita tidak boleh menghalang orang daripada menjalankan hak demokratik mereka untuk bertanding jawatan itu, tetapi ia akan menjadi lebih baik jika kita boleh bersetuju untuk tidak mencabar presiden," katanya ketika dihubungi.

6) Pada hari Ahad,  Ketua Biro perpaduan negara PAS Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata parti itu tidak sepatutnya membiarkan jawatan itu tanpa ditandingi kerana ia tidak salah untuk mencabar presiden.

7) Walaupun perbalahan ketara antara kumpulan-kumpulan profesional dan ulama, ahli parlimen Parit Buntar berkata pertandingan untuk jawatan itu tidak akan menyebabkan pihak yang berpecah.


Ulasan kepada para 4, 5, 6, 7

  Perebutan jawatan Timbalan Presiden sentiasa sengit. TITM sendiri pernah bertanding untuk merebut jawatan tersebut. Kenapa ketika itu TITM tidak pernah terfikir 'akan menjadi lebih baik jika tidak ada pertandingan untuk jawatan tersebut' dan menarik diri?

 Adakah parti tidak mahu menghormati dan mempertimbangkan kehendak sebahagian ahli parti di peringkat akar umbi yang mahukan perubahan? Hak demokratik mereka sebagaimana yang tercatat dalam perlembagaan tidak boleh diketepikan begitu sahaja.

 Penjelasan Dr Mujahid dalam hal ini amat jelas. Ia tidak akan menyebabkan perpecahan sekiranya setiap pertandingan mana-mana jawatan sekalipun yang diadakan berjalan dengan bersih tanpa khianat terhadap mana-mana individu. 
   >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

8) Tuan Ibrahim bersetuju bahawa tidak akan berlaku sebarang kerosakan kepada perpaduan parti jika ada pertandingan, bagaimanapun, beliau berkata prospek yang akan menjadi berisiko.

9) "Akan ada satu senario di mana pengikut atau penyokong akan menjadi orang-orang yang menyebabkan ketidakharmonian, kita tidak mahu itu berlaku," katanya.


Ulasan kepada para  8, 9

 Kalau TITM merasakan ada risiko yang akan menyebabkan  ketidakharmonian akan berlaku, maka cadangkanlah pada muktamar nanti supaya jawatan presiden itu tidak boleh dicabar oleh sesiapa pun selagi presiden yang dilantik itu masih hidup.

 Kemudian, presiden sendiri akan melantik  JKPP , Dewan Ulama, Dewan Muslimat ......Tidak payah kita susah-susah buat muktamar. 

 Peringkat Kawasan dan Cawangan pula akan dilantik melalui PJ yang dilantik presiden....???
       >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

10) Hadi tidak pernah dicabar sejak beliau mengambil alih jawatan Presiden PAS pada tahun 2002 daripada Datuk Fadzil Noor yang meninggal dunia akibat serangan jantung.

11) Walaupun laporan bahawa Kota Baru PAS dijangka menamakan calon untuk mencabar presiden, setiausaha agung parti Datuk Mustafa Ali berkata beliau yakin tidak akan ada pertandingan, kerana tidak ada seorang pun lagi yang mampu mengambil pada Hadi.


Ulasan kepada para 10, 11

Hj Hadi tidak pernah dicabar bukan bermakna beliau tidak boleh dicabar atau kerana beliau telah dilantik sebagai Presiden Seumur Hidup. Tetapi kerana prestasinya ketika itu dilihat OK.

Laporan terkini, PAS Kota Baru telah menamakan TITM sebagai calon mencabar presiden. Tahniah TITM!! Jangan diketepikan begitu sahaja kehendah ahli akar umbi. SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...