JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, March 20, 2015

PAS Kelantan tidak pernah dakwa Enakmen Hudud adalah rangka kerja dasar bersama - Khalid Samad

KUALA LUMPUR: Kami tidak pernah mendakwa bahawa rang undang-undang Hudud itu merupakan sebahagian daripada rangka kerja dasar bersama, kata anggota Jawatankuasa Pusat PAS Abdul Khalid Samad sebagai tindak balas kepada kenyataan PKR bahawa PAS menentang manifesto.

 "Itulah tafsiran mereka. Kami tidak pernah mendakwa ia merupakan sebahagian daripada rangka kerja dasar bersama. Kami sentiasa mengakuinya begitu," kata Khalid dalam satu temu bual media di luar persidangan Dewan Rakyat hari ini.

 Kenyataan yang dikeluarkan terdahulu oleh PKR telah mendakwa bahawa PAS Kelantan tidak memelihara kepentingan bersama Pakatan Rakyat (PR) dalam usaha meneruskan Enakmen yang baru di bawah nama pindaan kepada Kod Jenayah Syariah Kelantan II 1993.

 "Tetapi kita masih percaya bahawa apa yang telah dibentangkan pada dasarnya adalah pindaan," kata Khalid. 

"Kami menyerahkan kepada semua pihak untuk membuat keputusan bagi diri mereka sendiri. Mereka mempunyai pelbagai alasan untuk berbeza pendapat - terpulang kepada mereka, tetapi ia bukan sesuatu yang berada di dalam rangka kerja dasar yang sama, jadi mereka tidak diwajibkan untuk menyokongnya ".

 Kenyataan itu juga berkata PKR lebih suka jika PAS Kelantan menghormati konsensus yang dibuat lebih awal dengan Pakatan Rakyat, walaupun mereka menghormati hak dan pendirian kerajaan Kelantan membentangkan Enakmen tersebut.

Seterusnya Khalid menjelaskan bahawa ia adalah isu yang khusus kepada Kelantan, dan PAS Kelantan tahu cara terbaik untuk menanganinya.

 "Kita mesti mengakui bahawa politik di sana adalah sangat berbeza daripada politik negara. Terdapat isu-isu yang kita perlu mengendalikan, dan apa yang PAS Kelantan lakukan itu adalah mengikut cara mereka. Kami percaya bahawa mereka tahu apa yang terbaik,"  katanya.

"Tidak ada wakil dari DAP di Kelantan. PKR hanya mempunyai satu ADUN sahaja. Saya rasa kita perlu mengakui bahawa dari segi politik Kelantan, PAS adalah yang paling mengetahuinya."

 Ketua Penerangan PAS dan Ahli Parlimen Pokok Sena Mahfuz Omar juga berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa di antara pindaan utama kepada rang undang-undang adalah bahawa undang-undang hanya akan memberi kesan kepada orang Islam, dan tidak ada orang lain.

 "PAS dan kerajaan negeri Kelantan akan menjalankan proses undang-undang Syariah secara demokratik, dan kami telah memberi ruang yang secukupnya kepada ADUN Kelantan untuk membahaskan perkara itu," kata Mahfuz dalam kenyataan itu.

 Beliau juga berkata bahawa mereka telah mengambil kira pandangan rakyat bagi memastkan hak-hak orang bukan Islam, mengecualikan mereka daripada berada di bawah undang-undang Syariah.

 "PAS dan kerajaan negeri Kelantan tidak pernah mengelak daripada mendengar apa sahaja kritikan dan cadangan yang telah dibuat untuk meningkatkan enakmen itu," kata Mahfuz.

 "Oleh itu, ia adalah aneh bahawa pihak-pihak tertentu akan menghentikan proses demokrasi daripada berlaku. Mereka perlu mengamalkan apa yang mereka katakan dan menjadi pejuang sebenar untuk demokrasi, bukannya membuat demokrasi hanya mereka."
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...