JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, March 16, 2015

PAS perlu jadi Parti untuk semua semula

DALAM dua minggu berlalu, Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa telah menjadi popular di kalangan ahli politik mesra media.

 Ia adalah kerana dia telah memulakan misi solo untuk melibatkan media, terutama media Cina mengenai isu-isu PAS.

 Mujahid, yang merintis Kelab Penyokong PAS, agak tersentak atas apa yang berlaku dalam PAS hari ini, berkata sudah tiba masanya bagi parti itu untuk mencapai tahap seterusnya.

 Beliau melahirkan rasa kesal bahawa beberapa pihak dalam parti yang sudah lupa bahawa PAS perlu menjadi parti yang membela nasib semua kaum.

 Pada tahun 2009, Mujahid mengutarakan tema pilihan raya "PAS untuk semua," membolehkan parti itu untuk keluar dari gagasan tradisional mereka yang beragama Islam untuk mendekati khalayak yang bukan Islam.

 "Sementara kita dibebani dengan masalah sendiri, salah tafsir turut berlaku. Media Cina menggambarkan hudud sebagai hukum memutuskan anggota badan dan tangan yang (undang-undang potong kaki)."

  Menjelang pemilihan parti akan datang dan pembentangan cadangan undang-undang untuk memberi laluan kepada hudud (enakmen jenayah Syariah) di Kelantan, ahli sains politik ini mengadakan dialog media di Pulau Pinang.

 Semasa dialog itu, Mujahid berkata PAS perlu mencapai tahap kematangan politik seterusnya  dengan meneruskan memperjuangkan mengenai isu-isu sekitar masyarakat di sepanjang jalur lebar Islam.

 Berusia 50 tahun itu menegaskan bahawa PAS perlu berperanan di peringkat kebangsaan dan bukan hanya sebagai sebuah pertubuhan Islam sahaja.

 Dan salah satu cara ke hadapan adalah untuk memastikan bahawa terdapat pertandingan bagi semua jawatan dalam pemilihan PAS tahun ini, katanya.

 "Perlembagaan membenarkan bagi jawatan Presiden PAS dicabar. Walau bagaimanapun, jawatan itu telah dicabar sejak 1976.

 "Saya akan terkejut jika ada pertandingan. Tetapi jika ada, ia boleh menjadi satu perkembangan yang menakjubkan. Calon hanya memerlukan dua pencalonan di peringkat bahagian untuk melayakkan diri, "katanya kepada pemberita.

 Dua kali anggota Parlimen itu juga berkata presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang (gambar) perlu betindak dan mengutuk penderaan fizikal keatas pemimpinnya.

 Kereta Pengarah Pilihan Raya PAS Dr Mohd Hatta Ramli telah dibakar di luar rumahnya oleh seorang lelaki yang tidak dikenali jam 03:40a.m pada Feb 14. Kejadian itu dipercayai timbul  berikut dakwaan yang Mohd Hatta adalah sebahagian daripada plot untuk menjatuhkan Hadi dalam parti.

 "Pelabelan berlebihan terhadap pemimpin dan tuduhan melampau telah menjadikan ahli hilang pertimbangan, dan ia boleh menyebabkan menyerang pemimpin serta serangan membakar  baru-baru ini," kata ahli jawatankuasa  PAS pusat itu.

 Mujahid juga mencadangkan bahawa perlu ada satu inisiatif perdamaian antara Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat untuk menangani isu-isu yang dihadapi melemahkan negara ini.

 "Isu utama Malaysia sekarang ialah bagaimana untuk mengatasi polarisasi di tengah-tengah kelembapan unjuran dalam ekonomi. Kalangan pemimpin politik di negara ini jangan hanya mempolitikkan segala-galanya," katanya.

 Bagi dirinya, Mujahid masih belum membuat keputusan mengenai apa jawatan yang akan ditandingi, tetapi menegaskan bahawa dia adalah seorang pemimpin yang tahu ukuran badannya.~ Oleh  Ian McIntyre
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

2009 - PAS untuk semua.

2015 - PAS untuk ulama sahaja

2020 - PAS tinggal nama sahaja (jika UG menguasai kepimpinan)

Manshor Yahya said...

Civil proposal.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...