JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, March 22, 2015

PKR menentang rang undang-undang hudud PAS

 PKR hari ini berkata ia tidak akan menyokong rang undang-undang hudud PAS sekiranya dibentangkan di Parlimen nanti, kerana parti Islam itu telah bertindak secara unilateral dalam perkara itu dan bercanggah dengan keputusan Kepimpinan Majlis Pakatan Rakyat .

 Parti itu menambah bahawa ia juga menentang rang undang-undang itu kerana prinsip Fiqh Al-Awlawiyyat (keutamaan pemahaman), maslahat ummah (kepentingan awam) dan Maqasid Shariah (objektif lebih tinggi Syariah).

 PKR membuat keputusan ini dalam mesyuaratnya malam tadi untuk membincangkan rang undang-undang ahli persendirian PAS, yang bertujuan untuk membolehkan Kelantan melaksanakan pindaan kepada undang-undang hudud di negeri ini.

 "Keadilan telah membuat keputusan untuk tidak menyokong rang undang-undang ahli persendirian kerana sebab-sebab berikut:

 "Kami tidak dimaklumkan mengenai kandungan rang undang-undang. Ia telah dicadangkan secara unilateral tanpa memaklumkan parti-parti komponen lain dan bertentangan dengan keputusan PR kepimpinan majlis itu pada 8 Februari 2015.

 "Jika rang undang-undang ahli persendirian 'berkaitan dengan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II, Keadilan masih tetap dengan pendirian asalnya, iaitu untuk tidak menyokongnya berdasarkan prinsip Fiqh Al-Awlwawiyyat, maslahat ummah dan Maqasid Syariah," PKR berkata dalam satu kenyataan.

 Ia merujuk kepada pendirian parti itu iaitu membetulkan ketidakadilan dalam masyarakat dan membela kebajikan rakyat perlu diberi keutamaan yang lebih tinggi daripada melaksanakan hudud.

 Kenyataan itu ditandatangani oleh pemimpin-pemimpin tertinggi PKR, termasuk presiden parti Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail; Timbalan Presiden Nurul Izzah Anwar, naib -presidents Shamsul Iskandar Md Akin dan Rafizi Ramli; Ketua Wanita Zuraida Kamaruddin dan Ketua Pemuda Nik Nazmi Nik Ahmad.

 Mereka menambah bahawa perintah tetap Parlimen menyatakan bahawa rang undang-undang yang hanya boleh dibentangkan dan dibahaskan jika kerajaan memberi lampu hijau.

 Parti juga menggesa Umno dan Barisan Nasional untuk menjelaskan sama ada ia menyokong rang undang-undang tersebut.

 "Hakikatnya, tidak ada seorang pemimpin pun telah membuat pernyataan umum yang jelas mengenai pendirian mereka mengenai rang undang-undang yang dibawa ke Parlimen, termasuk Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin. 

 "Oleh itu Keadilan menggesa kerajaan Umno-BN untuk menjelaskan sama ada ia meluluskan rang undang-undang yang sedang dibahaskan dan mengundi di Parlimen."

 Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang memohon membentangkan rang undang-undang ahli persendirian 'di Parlimen semasa persidangan semasa yang berakhir pada 9 April lalu.

 Rang undang-undang itu adalah untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, yang mengehadkan kuasa mahkamah Syariah boleh didenda maksimum RM3,000 denda, penjara lima tahun dan enam sebatan.

 Satu pindaan yang diperlukan dalam undang-undang ini untuk membolehkan Kelantan melaksanakan undang-undang hudud, selepas Dewan Undangan Negeri pada Khamis sebulat suara meluluskan Kanun Jenayah Syariah II Enakmen 1993 (Pindaan 2015). - 21 Mac 2015.
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Apa Alasan Kamu tak mau hudud jawab di hadapan Allah. Tak payah Dok Susah cari Alasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...