JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, March 13, 2015

Rahsia tebusan IS tenang sebelum disembelih

PETALING JAYA: Seorang pembelot Negara Islam (IS)  bekas jurubahasa bekas IS.telah menjelaskan mengapa tebusan kumpulan militan itu dilihat tenang sebelum mereka dipenggal. Tebusan merasa aman, memikirkan pelaksanaan itu tidak akan berlaku, kerana sudah menjalani beberapa sesi pemotongan kepala olok-olok, menurut "Saleh",

 "Para tebusan itu menurut sahaja kerana mereka tidak tahu bahawa mereka benar-benar akan mati; mereka telah biasa kepada hukuman mati olok-olok dan mempunyai perasaan yang palsu, "Sky News melaporkan selepas menumubual Saleh.

 Saleh berkata beliau diarahkan oleh Jihadi John supaya memberitahu tebusan: 

"Tiada masalah, hanya pada video. Kami tidak membunuh anda. Kami mahu dari kerajaan anda [untuk] berhenti menyerang Syria. " 

"Kami tidak mempunyai apa-apa masalah dengan anda; anda hanya pelawat kami. "

 Menurut Saleh, Jihadi John sebenarnya Mohammed Emwazi, algojo British yang berusia 26 tahun yang disyaki membunuh beberapa tebusan asing.

 Saleh berkata Emwazi adalah salah satu daripada ahli-ahli yang paling dihormati IS kerana kesediaannya untuk membunuh warga asing.

 "John bos besar. Beliau hanya keluarkan arahan. Yang lain melakukannya," katanya.

 Beliau berkata hukuman mati olok-olok dilaksanakan sedemikian kerap mereka menjadi biasa, membuat tebusan berfikir mereka tidak akan mati.

 Beliau juga mendedahkan bahawa tebusan telah diberikan nama-nama Arab untuk membuat mereka berasa seolah-olah mereka di kalangan rakan-rakan. Sebagai contoh, jurugambar Jepun Kenji Goto telah ditangani sebagai "Abu Saad". Saleh berkata ini menjadikan dia "tenang/relex".

 Sementara itu, Mufti Perak Tan Sri Dr Harussani Zakaria berkata Perak bakal mewartakan fatwa berkaitan kumpulan militan Negara Islam Iraq dan Syria (Isis). 

 Beliau berkata fatwa itu dihasilkan selepas persidangan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali ke-106 pada 21 hingga 22 Oktober lepas berkaitan isu umat Islam Malaysia yang berjuang atas nama Isis. 

 "Fatwa yang dibuat pada 23 Februari lepas akan dihantar kepada Sultan Perak (Sultan Nazrin Shah) sebelum ia diwartakan. Apabila sultan bersetuju, kita akan hantar kepada penasihat undang-undang untuk didrafkan dan dihantar semula kepada Sultan untuk ditandatangani sebelum diwarta," katanya kepada pemberita di Kompleks Islam Darul Ridzuan semalam. 

 Harussani berkata Isis tidak direstui oleh seluruh umat Islam kerana ia bukan daripada perjuangan Islam tetapi satu kumpulan penjenayah yang mungkin hanya menggunakan nama Islam untuk mencari pengaruh bagi menegakkan kumpulan itu. 

"Pelantikan khalifah yang dibuat oleh mereka, dengan tidak mengetahui siapa yang melantik dan siapa orang sebenarnya yang dilantik khalifah, dan di atas persetujuan siapa. Kalau dia nak mendirikan negara Islam, negara mana yang nak didirikan sebagai negara Islam. "

  Nabi sendiri sewaktu hidupnya, dalam peperangan... pertama sekali, apa yang dilarang ialah jangan membunuh orang tua, kanak-kanak, perempuan dan orang yang berada di kuil, gereja atau tempat ibadat. 

 "Mereka boleh ditangkap tetapi tidak boleh dibunuh... tetapi kita lihat apa yang dilakukan Isis ini bertentangan sama sekali dengan ajaran Islam," kata Harussani yang meminta ibu bapa dan pelajar memahami maksud sebenar Isis dan tidak terburu-buru untuk berjuang atas nama Islam dan mengejar mati syahid. 

 "Perbuatan mereka ini tidak akan mati syahid. Kalau mereka mati adalah seperti matinya seorang penjenayah," katanya.  di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...