JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, March 09, 2015

Selain kambing, Siapa lagi yang pandai angguk-angguk.....???

Benarkah kesemua 154 Ketua Umno bahagian berpuas hati
penjelasan Najib tentang isu 1MDB ?
 Benarkah kesemua 154 Ketua Umno bahagian memahami dan berpuas hati penjelasan Najib tentang isu 1MDB ?

Begitulah kalau menurut kata seorang Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Johari Abdul Ghani: 

"Kesemua 154 ketua Umno bahagian yang menghadiri perjumpaan selama lebih satu setengah jam bersama Datuk Seri Najib Razak kelmarin telah berpuas hati dengan penjelasan presiden Umno itu berhubung isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Klik sini

  Apakah Ketua-ketua  bahagian itu benar-benar tahu mengenai permasalahan yang sedang melanda 1MDB atau adakah mereka ini hanya jadi macam kambing angguk-angguk sebagaimana A Kadir Yassin sebutkan :

 “Sekadar anggota kabinet kelas ayam dan ekonomi kangkung......." ??? 

 Ada baiknya 154 Ketua-ketua bahagian yang lembik kepala tengkuk itu kerana banyak sangat mengangguk, cuba memahami apa perkaranya yang rakyat pertikaikan mengenai 1MDB. MP Petaling Jaya Utara Tony Pua boleh membantu kita semua untuk mengetahui lebih jelas masalah berkaitan dengan isu 1MDB sebagaimana berikut :


Pua desak Najib bersuara pasal Jho Low


KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Najib Abdul Razak, juga sebagai Menteri Kewangan, mesti memastikan bahawa dia telah memberikan izin untuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB), syarikat pelaburan strategik milik kerajaan, untuk melanjutkan tambahan USD500 juta pinjaman kepada PetroSaudi anak syarikat milik penuh International Limited.

 Buat kali pertama, kata  MP Petaling Jaya Utara Tony Pua, pendedahan e-mel oleh Sarawak Report ke atas skandal 1MDB telah mengaitkan Najib. 

"Ada kemungkinan penglibatan di pihaknya dalam kerjasama yang gagal PetroSaudi International (PSI)."

 Pua merujuk kepada perbualan mesej di mana Patrick Mahony, Ketua Pegawai Eksekutif PSI, melahirkan kebimbangan yang menakutkan keatas kelulusan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) untuk pemindahan dana dari 1MDB kepada anak syarikat PSI.

 Mesej tersebut menunjukkan bahawa Jho Low telah menegaskan bahawa hanya memerlukan kelulusan Kementerian Kewangan untuk pinjaman itu, dan bahawa pinjaman itu telah ditandatangani oleh Perdana Menteri, yang juga Menteri Kewangan.

 Pendedahan perbualan ini, tambah Pua, menimbulkan beberapa isu dan tanda tanya.

Yang pertama, dan mungkin yang paling penting, adakah Najib meluluskan pinjaman yang telah ditandatangani antara 1MDB dan anak PSI?

 1MDB telah menukar secara misteri USD1 bilion saham mereka dalam usahasama 1MDB PetroSaudi Limited (JV) pada hari terakhir tahun kewangan 31 Mac 2010, menjadi USD1.2 bilion (RM4.3 bilion) pinjaman dalam bentuk mata wang Murabaha kepada syarikat itu.

"Mesej ini merujuk kepada tambahan USD500 juta (RM1.8 bilion) yang telah diberi kepada anak PSI pada 8 September 2010," jelas Pua.

 Adakah Menteri Kewangan memberi kelulusan untuk pinjaman ini?

 Kedua, perbualan itu mendedahkan  penglibatan intim Jho Low dalam operasi 1MDB setakat yang mungkin Shahrol Halmi, yang merupakan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB sebelum ini , adalah semata-mata boneka sahaja.

"Bersama-sama dengan bukti yang didedahkan oleh Sarawak Report sebelum ini, Jho Low telah terlibat dari menyusun JV, dalam menentukan terma perjanjian usaha sama dan menetapkan semua transaksi kewangan  berkenaan jumlah wang bagi pihak 1MDB, sebelum pengurusan kanan 1MDB terlibat," kata Pua.

 Akhir sekali, Pua memberi amaran , Najib perlu memilih samada menafikan dia tahu mengenainya atau dia terlibat seperti yang didakwa oleh Jho Low.Tindakan segera perlu diambil terhadap Jho Low diatas tindakannya untuk menipu 1MDB dengan menyalahgunakan nama Perdana Menteri.

 "Perdana Menteri mestilah membuat laporan polis menuntut siasatan segera  keatas Jho Low kerana dakwanaan palsu," kata Pua. 

"Selain itu, beliau juga perlu memulakan saman sivil terhadap Jho Low, bukan sahaja kerana kenyataannya yang salah atnya palsu tetapi juga kerana mencemarkan imej dan nama baik Perdana Menteri Malaysia." 

Najib mungkin telah membenarkan berlakunya campurtangan 

Jika Najib gagal mengambil tindakan tegas terhadapnya, maka beliau jangan salahkan rakyat Malaysia membuat spekulasi mengenai penglibatan beliau dengan keseluruhan kerugian 1MDB-PetroSaudi. 

"Kami sudah tahu awal lagi bahawa AS $ 1 bilion yang dilaburkan oleh 1MDB ke dalam JV, USD700 juta, telah segera disalurkan kepada akaun Swiss Bank milik Good Star Limited, yang dikawal oleh Jho Low dan rakan-rakannya," kata Pua. 

 " Seterusnya,  USD500 juta pinjaman kepada PSI, hanya USD340 juta pergi kepada anak syarikat PSI manakala baki USD160 juta sekali lagi disimpan dengan Good Star Limited."

 Najib perlu menjelaskan bagaimana syarikat pelaburan strategik negara, dengan endowmen awal RM5 bilion menjadi mainan 'kaki putar alam' yang berusia 27 tahun itu pada tahun 2009. Sebagai Menteri Kewangan dan orang yang memulakan 1MDB, bagaimana dia boleh membenarkan pelanggaran demikian berlaku ?sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...