JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, March 13, 2015

Siapa yang keliru, Hj Hadi atau Dr Hatta?

 Kalau sesama kita sendiri, malah seorang yang bergelar Tuan Guru pun boleh keliru, apatah lagi yang bukan Islam.

 Walaupun pekara ini kecil, namun ianya tidak harus berlaku andainya di kalangan orang kita sendiri diberikan cukup masa untuk meneliti dan dibincangkan bersama agar kenyataan yang dikeluarkan tidak bertelagah. Sila baca laporan berikutnya:

 Orang bukan Islam hanya akan dibicarakan di bawah undang-undang sivil, dan tidak hudud, PAS mencadangkan kepada rang pindaan undang-undang Syariah di Kelantan, Pimpinan Pakatan Rakyat (PR) hari ini mengesahkan selepas taklimat tertutup di Parlimen.

 Dalam asal Kanun Jenayah Syariah Kelantan Enakmen II 1993, orang bukan Islam diberikan pilihan sama ada mereka mahu dibicarakan di bawah undang-undang hudud atau undang-undang sivil.

 "Oleh itu, di bawah pindaan yang dicadangkan, ini tidak lagi akan menjadi kes tersebut. Orang bukan Islam tidak akan diberi pilihan untuk hudud. Mereka hanya akan tertakluk kepada undang-undang sivil," Dr Mohd Hatta Ramli memberitahu Malay Mail Online ketika dihubungi.

 Ketua whip PKR Datuk Johari Abdul bersetuju, berkata undang-undang hudud di Kelantan hanya terpakai untuk orang Islam jika ia diluluskan.

 "Itu telah dibawa keluar, dari apa yang kami telah diberi penerangan. Orang bukan Islam tidak terjejas sama sekali," katanya kepada pemberita ketika ditemui di lobi Parlimen. 

 Tetapi Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyebabkan beberapa kekeliruan di Parlimen sebelum ini apabila beliau berkata kepada pemberita pilihan hudud untuk bukan Islam di Kelantan masih lagi terpakai di bawah pindaan yang dicadangkan.

"Dalam kajian Islam, bukan Islam boleh diberi pilihan sama ada mereka mahu tertakluk kepada undang-undang Islam atau undang-undang mereka sendiri.

 "Ia sudah ada (dalam enakmen lama) tetapi akan dipinda lagi. Di dalamnya, ia akan mengatakan bahawa ia adalah hak bukan Islam untuk memilih apa yang mereka mahu, "kata Hadi. - Lihat lebih lanjut di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...