JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, March 24, 2015

SOLIDARITI UNTUK MAHASISWA GST

Ratusan berkumpul tanda bersolidariti keatas tahanan anti GST yg
ditahan di balai polis Kelana Jaya malam tadi

Gara-gara perlaksanaan GST mulai 1 April ini, usaha-usaha membantah GST terus menerus dilakukan dengan berbagai cara.

Menurut maklumat, pihak Kastam telah memberi ruang kepada rakyat Malaysia untuk mendapat penjelasan berkaitan pelaksanaan Cukai Good and services tax (GST) pada 1 April 2015.Rakyat yang prihatin telah datang dan berkumpul di Kompleks Kastam Kelana Jaya menyerah memo bantahan GST mulai jam 1.00 tghari dan menanyakan 100 soalan kpd Pengarah Kastam. 

Namun bila rakyat hadir mohon penjelasan mereka tidak dilayan malah memukul dan menangkap mahasiswa serta aktivis yang hadir.

Seramai 80 orang rakyat marhaen berbilang kaum termasuk pejuang rakyat ditangkap dan diangkut ke IPD Kelana Jaya ptg kelmarin, 23 Mac 2015.

Mereka ditahan di IPD Kelana Jaya hanya kerana menyerahkan memorandum Bantah GST kepada pihak Pejabat Kastam Kelana Jaya untuk disoal siasat.


Kejadian petang kelmarin itu membuktikan tindakan pihak berkuasa berlaku zalim terhadap aktivis. Tindakan memukul dan menolak aktivis seperti tiada belas.
3 orang mahasiswa dipukul dan dikasari
pihak Polis.
Antara aktivis pelajar yang ditahan ialah Naib Presiden GAMIS, Khairol Najib dan Suhail dari UM ditahan di IPD Shah Alam dan akan didakwa dimahkamah pada pagi ini.

 Dua orang lagi Yazid dari UIA dan Adam dari UM ditahan di IPD Kelana Jaya dan juga akan didakwa dimahkamah pada pagi ini.

 Di anggarkan pelbagai caj akan dikenakan keatas mereka, mungkin untuk jamin sampai RM5000 seorang.Sumbangan derma untuk mudahkan urusan ikat jamin boleh disalurkan terus ke akaun MayBank Pengerusi Majlis Politik Nasional Gamis.

 Bank: MayBank
 Nama: Saiful Mujahid Mohd Fadzil
 Account no: 162834118280

 Rakyat berhak dilayan seperti manusia, terus melangkah bersama. Bebaskan tahanan, Mansuh GST!
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...