JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, March 19, 2015

Ucapan Dato' Husam ringkas, sangat sarat dan padat - Dr Dzulkefli Ahmad

Dr Dzulkefly Ahmad menulis : 
Salam buat sahabat2 semua ...... SubhanalLah! Saya sangat terharu membaca ucapan YB Dato Husam Musa dlm perbahasan Enakmen Syariah Pindaan 2015 di DUN Kelantan. Sekali saya bukan jenis 'pengkagum'..namun...

 Ucapan ringkas yang sangat sarat dan padat dengan ma'ani-ma'ani yang menyerlahankan penguasaan terhadap maudhu' ini adalah ketara dan nyata.

Benar..seperti yang diketahui mungkin sahaja Enakmen Pindaan ini akan membawa kebrentakan kpd Pakatan Rakyat. Bahkan pihak bukan kepartaian juga membuat pelbagai 'ancaman' dan 'kritikan tajam' terhadap PAS apabila membentangkan rang enakmen ini juga..

 Saya minta semua pihak membaca ucapan ini dengan teliti dan mengambil sedikit masa untuk merenung sebelum kita lafazkan apa jua....menyokong mahupun membantah membantah...kerana masih jauh perjalanan kita setelah 'ditaqninkan' dalam hal ini dan ia dirintangi pelbagai sebelum dapat dilaksanakan (ditadbiqkan).

 Kini kesemua isu-isu ini perlu diteliti dan perhalusi...setelahsemua kita faham akan dari aspek Fiqh An-Nusus...untuk kita perhatikan pula aspek perlaksanaannya Fiqh-at-Tadbiqnya yang sekaligus akan kita bicara juga akan aspek segala kesan dan impak....Fiqh al-Waqi' dan diambil perhitungan Akibat dari kesemua tindakan ini yang dipanggil Ma'alat Al-Af'Al atau Pengurusan Impak dan Risiko kpd Polisi dan Tindakan...kepada segala tentunya kedudukan perjuangan PAS dan Pakatan serta Islam di negara ini dalam perhitungan disiplin Maqasid Syariah.... InsyaAlLah kita akan mulakan wacana dan diskusi ini lebih itensiflagi....dalam waktu terdekat...biiznilLah!

 Tahniah Dato MB dan semua Pimpinan yang terlibat.Tahniah Dato Husam!....

Semoga AlLah Merahmati segala usaha kita! Ikuti : Ucapan Dato' Husam di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...