JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, April 08, 2015

Ahli Parlimen yang ponteng satu pengkhianatan kepercayaan orang ramai

 
Pengarah Merdeka Center, Ibrahim Suffian
KUALA LUMPUR, 7 April - Ketiadaan satu pertiga daripada 
Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR)  dari perbahasan semalam pada undang-undang menghidupkan semula penahanan tanpa bicara boleh mengecewaan para penyokong, walaupun rintangan simbolik itu sia-sia, menurut penganalisis.

 Ketidakhadiran yang berisiko ditafsirkan sebagai pengkhianatan kepercayaan orang ramai, kerana ia menunjukkan bahawa Ahli Parlimen tidak komited untuk menjalankan tugas mereka dalam mewakili pengundi mereka mengenai isu-isu penting, kata mereka.

 "Ia adalah mengecewakan bahawa beberapa ahli parlimen PR tidak hadir untuk [perdebatan] pindaan kepada Rang Undang-Undang POTA semalam," kata pengarah Merdeka Center Ibrahim Suffian kepada Malay Mail Online, merujuk kepada Pencegahan Keganasan Rang Undang-Undang (Pota) 2015 diluluskan semalam.

 "Ini melemahkan kepercayaan orang ramai yang diletakkan keatas mereka untuk melawan perkara-perkara penting itu," katanya.

 Ibrahim berkata, walaupun PR tidak berpeluang dalam menyekat Pota kerana jumlah ahli parlimen mereka kecil ,  pakatan mempunyai kewajipan untuk memastikan suara pengundi didengar dalam perkara itu.

 Beliau menambah bahawa dengan jumlah seramai satu pertiga daripada Ahli Parlimen yang tidak hadir semasa mengundi pada undang-undang kontroversi  itu adalah "memalukan".

  Pota telah diluluskan tanpa pindaan di Dewan Rakyat pada kira-kira 02:25 pagi kelmarin selepas perbahasan lebih daripada 12 jam. 

Rang Undang-Undang tersebut telah diluluskan selepas undian akhir memihak kepada kerajaan apabila 79 Ahli Parlimen dari Barisan Nasional (BN) menyokong Rang Undang-undang itu manakala 64 Ahli Parlimen dari PR menolaknya.

 Pihak PR mempunyai 88 kerusi (tolak Permatang Pauh). Sebelas setiap Ahli Parlimen dari PKR dan PAS tidak hadir, manakala DAP kekurangan dua, sumber berkata. -- Lihat lebih lanjut  disini
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Biaq pi la depa dok tuang bersidang sampai tempo depa berambiuh depa tau la to sah dok mai sembah kat kami la untuk nak pamgkah hampa lagi dalam PRU14 nanti dan hampa mentegedarah la duit haram untuk anak bini hampa yang kami pangkah hampa dulu tu,hampa kena ingat hati kami dah meluat perangai hampa yang tak amanah tu terutama ketua-ketua dalam PAS nama saja ulama tapi dok maki oghang tu oghang ,tapi diri sendiri dok taung mesyuarat lapaih tu dok kata oghang tak betui,hang tunggu sampai masa hang tau la langit tu tinggi atau rendah , takbirrrrrrr.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...