JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, April 21, 2015

Kita mahukan perubahan


  Blog ini telah mengadakan undian untuk calon Presiden dan Timbalan Presiden PAS bagi pengunjung blog sebulan yang lalu. 

 Bagi calon presiden saya telah meletakan 3 nama popular iaitu : Hj Hadi, Husam Musa dan Ahmad Awang.

 Sementara Timbalan presiden 3 nama popular saya letakan : Hj Mat Sabu, Tuan Ibrahim Tuan Man dan Nik Amar.

 Awal subuh 18 April lalu pengundian telah tamat tempohnya dan agak menarik jika dilihat keputusan pencalonan seperti berikut:

 Presiden PAS - Jumlah pengundi 3595


 Hj Hadi : 680 18%
 Husam Musa : 2384 66%
 Ahmad Awang : 531 14%

 Nampaknya pengunjung blog al-Husseyn ramai yang memberikan sokongan kepada Husam.

 Walaupun pencabar Hj Hadi saya pecahkan kepada dua orang, namun ia dilihat tidak dapat membantu melonjakan undian kepada Hj Hadi. Bahkan Ahmad Awang mengikutinya hampir dibelakangnya.

 Andainya undian pencabar Hj Hadi tidak dipecahkan, maksud saya kalau Hj Hadi lawan Husam secara satu lawan satu, tentunya Hj Hadi akan ketinggalan jauh tercurut dibelakang Husam!

 Ini jelas menunjukan pengunjung blog ini cenderung kepada perubahan pucuk pimpinan tertinggi yang selama ini tidak pernah dicabar.

 Walaupun di peringkat  pencalonan kawasan-kawasan Hj Hadi kini agak kedepan mendahului Husam dan Ahmad Awang dalam pencalonan kawasan-kawasan, Hj Hadi sepatutnya menyedari hakikat pencalonan kawasan-kawasan setakad ini telah menunjukan ramai mahukan perubahan dimana sebelum ini jawatan presiden tidak pernah dicabar dan Hj Hadi menang mudah tanpa bertanding.

   Kesemua posisi dalam PAS, termasuk Presiden boleh ditandingi oleh mana-mana ahli jika ada cukup pencalonan. Wajib ditunaikan hak memilih itu kepada ahli. Pemilihan kesemua posisi, termasuk presiden adalah dibenarkan oleh perlembagaan PAS tapi malangnya, ada pihak yang cuba mengharamkan hak ini dengan memanipulasi hujah Islam.   

 Adanya suara-suara dari beberapa pemimpin kalangan Ulama yang menyatakan supaya jawatan presiden tidak dicabar, namun orangramai tetap mahukan pembaharuan.

 Sungguhpun pengundian melalui blog ini bukan menggambarkan kecenderungan sebenar perwakilan yang akan membuat pemilihan di Muktamar PAS nanti, namun sedikit sebanyak ianya mencerminkan kehendak ramai.

 Timbalan Presiden PAS - Jumlah pengundi 3322


 Hj Mat Sabu :  2367 71%
 Tuan Ibrahim Tuan Man : 891 26%
 Nik Amar : 64 1%

   Pertandingan untuk Timbalan Presiden nampaknya Hj Mohamad Sabu sangat popular dan Nik Amar ketinggalan jauh di belakang. Walaupun begitu pada realiti pencalonan kawasan, Mat Sabu merupakan calon yang paling tidak popular setakad ini. Walau apa pun adalah diharapkan undian yang diputuskan melalui blog ini akan menjadi kenyataan menjelang Muktamar PAS ke-61 nanti. Kita mahukan perubahan! 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...