JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, May 09, 2015

1MDB jual tanah sebab nak bayar bunga hutang - Rafizi Ramli

KUALA LUMPUR, 8 Mei - PKR Rafizi Ramli membangkitkan kecurigaan penjualan tanah Malaysia Development Bhd (1MDB) kepada Lembaga Tabung Haji (LTH) untuk RM188.5 juta, menunjukkan bahawa firma pelaburan negara yang dilaporkan sarat hutang itu  perlu membayar faedah minggu depan berjumlah AS $ 52.5 juta (RM188.5 juta).

 Ahli Parlimen Pandan itu berkata beliau tidak menafikan bahawa tanah 1.56 ekar di projek Tun Razak Exchange yang dibeli Tabung Haji itu mempunyai potensi pembangunan, tetapi menegaskan bahawa tanah itu adalah milik kerajaan, oleh itu, 1MDB tidak sepatutnya mendapat keuntungan daripadanya.

 "Adakah wang pendeposit Tabung Haji  digunakan untuk membantu 1MDB membayar faedah pinjamannya juga?" Rafizi mempersoalkan.

 "Keadaan ini agak sama dengan apabila kerajaan persekutuan menyuntik RM950 juta ke dalam 1MDB pada pertengahan Mac,  tarikh yang sama dengan tarikh untuk membayar faedah bagi pinjaman 1MDB," tambah ahli parlimen pembangkang itu dalam satu kenyataan.

 Putrajaya mengesahkan Mac lalu bahawa ia telah memperuntukkan RM950 juta dalam kredit tunggu sedia untuk 1MDB selepas Business Times Singapura melaporkan bahawa Kementerian Kewangan Malaysia - pemegang saham dalam 1MDB - telah mengeluarkan pinjaman RM970 juta untuk menangani masalah aliran tunai syarikat.

 Rafizi hari ini berkata bahawa pembelian LTH terhadap sebidang tanah daripada 1MDB untuk RM188.5 juta akan sentiasa dilihat sebagai bailout untuk firma pelaburan negeri, yang dilaporkan berhutang RM42 bilion, mencatatkan bahawa LTH telah membelinya untuk RM2,779 per kaki persegi, manakala 1MDB telah membelinya daripada kerajaan pada RM74.20 sebagaimana dilaporkan bagi setiap kaki persegi.

 Rafizi berkata LTH perlu sama ada membeli tanah secara langsung daripada kerajaan persekutuan dengan harga diskaun yang Putrajaya telah berikan kepada 1MDB, atau membelinya dari 1MDB pada "nilai jualan paksa" atau harga lelong.

 "Saya yakin bahawa perjanjian tanah RM188.5 juta masih belum dimuktamadkan dan pemilikan masih belum dipindahkan ke TH. Oleh itu, kontrak ini tidak dianggap muktamad dan 1MDB tidak memenuhi semua terma dan syarat-syaratnya lagi," katanya.

 Rafizi menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor untuk menghentikan urus niaga tanah itu, danakan membatalkan penjualan dan pembelian kontrak.

 Memetik sumber yang mempunyai pengetahuan langsung mengenai perkara itu, Reuters melaporkan semalam bahawa 1MDB telah ditubuhkan untuk menjual dua plot tanah di projek Tun Razak Exchange untuk LTH selama kira-kira RM700 juta.

 LTH, bagaimanapun, menafikan laporan bahawa ia telah membeli dua plot tanah daripada firma pelaburan negara yang sarat hutang itu, dengan mengatakan bahawa pembelian itu dibuat hanya untuk satu plot pada kadar diskaun sebanyak RM188.5 juta.

 Dalam satu kenyataan, Ketua Pegawai Eksekutif LTH Datuk Johan Abdullah berkata pelaburan itu selaras dengan pelan strategik LTH untuk memberi tumpuan kepada pembangunan hartanah- Baca lagi di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...