JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, May 27, 2015

Bohong isu wang 1MDB di Bank Singapura satu kesalahan jenayah - Dr Mahathir

KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menyifatkan segala keterangan berkenaan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berhubung wang berjumlah USD 1.103 billion (RM3.6 billion) yang dipindahkan dari Cayman Islands adalah tidak benar.

 Menerusi tulisan terbaru di blognya, chedet.cc, Dr Mahathir berkata segala keterangan berhubung perkara tersebut sebelum ini melanggar peruntukan di bawah seksyen 218 Kanun Keseksaan.

 Dr Mahathir yang juga bekas menteri kewangan berkata kesalahan tersebut boleh dihukum penjara sehingga tiga tahun di bawah undang-undang itu.

 "Perkara yang amat serius sedang berlaku. Wang syarikat milik Kerajaan yang dihutang dengan jaminan Kerajaan sebanyak tujuh bilion (tujuh ribu million) Ringgit sudah tidak dapat dikesan di mana ia berada dan percubaan dibuat untuk membohongi Parlimen dan Negara berkenaan dengannya.

 "Ada unsur jenayah berkenaan kes ini yang memerlukan siasatan oleh polis dan jika wang ini tidak juga dapat dikesan maka proses undang-undang hendaklah diambil terhadap semua pihak yang terlibat," tulis beliau.

BACA:Mengarutlah suruh orang berhenti bercakap tentang 1mdb-Tun M
BACA: Najib tidak jawab persoalan yang dibangkitkan - Tun M
Dr Mahathir merujuk jawapan parlimen perdana menteri pada 10 Mac di mana Najib berkata jumlah wang itu ditebus sepenuhnya dalam bentuk tunai dan kini disimpan di BSI Bank Limited Singapore.

 Bagaimanapun, Khamis lalu, Najib yang juga Menteri Kewangan, dalam jawapannya kepada ahli parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, menyatakan tiada tunai dalam bank tersebut tetapi hanya "aset dalam dolar AS".

 "Amatlah menyedihkan apabila saya dapati saya tidak dapat elak dari kenyataan yang perdana menteri membohong.

 "Dalam kes wang 1MDB yang dikatakan dibawa balik dari Cayman Islands dan disimpan dalam bank BSI Singapura, jawapan tertulis perdana menteri kepada soalan Parlimen tidak menepati kebenaran sama sekali.

 "Pembohongan yang pertama ialah tidak ada wang tunai 1MDB yang dibawa balik," tulisnya lagi.

 "Kedua, tidak ada wang tunai yang dimasukkan ke dalam bank BSI di Singapura.

 "Ini jelas dari pindaan kepada jawapan yang pertama, iaitu bukan wang tunai berjumlah AS$1.103 bilion (RM3.6 bilion), dimasuk dalam bank BSI, tetapi dokumen (surat pengakuan) yang disimpan dengan bank.

 "Apa dia nya surat ini tidak dijelas tetapi yang jelas ialah ia bukan wang tunai," tulis beliau lagi.

BACA:1MDB: Baki dana pelaburan ditebus dengan aset, bukan wang tunai -     Najib
Dr Mahathir berkata, Bank Negara Malaysia sudah tentu dimaklumkan oleh penguasa kewangan Singapura, Monetary Authority of Singapore, yang dana itu bukan berbentuk wang tunai, tetapi ia dirahsiakan.

 "Tujuan merahsiakan tentulah kerana ada sesuatu yang tidak kena atau pembohongan yang dilakukan apabila Najib menjawab soalan yang wang tunai disimpan dengan Bank BSI di Singapura," katanya. ~ Sumber astroawani

Sementara itu dilaporkan beberapa pengamal undang-undang jenayah bersetuju dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa jawapan yang bercanggah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak mengenai 1MDB, mungkin merupakan satu jenayah. Dr Mahathir mendakwa Najib berbohong tentang di mana AS$1.103 bilion (RM3.97 bilion) dana 1MDB, dan oleh itu, telah berkata bahawa ia adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 218 Kanun Keseksaan. ~ sumber Malaysiakini
Comments
1 Comments

1 comment :

Malaysiabaru said...

Salam

Dah biasa bohong!!!

Bunoh altatuya Mongolia pun BOHONG!

Lulus notingham university pun bohong
Konkek ziana pun bohong
Cerai 1juta pun bohong

Sewa kapal terbang dgn reza pun bohong
Duit Putrajaya ke kazakhstan oun bohong
Felda rasuah pun bohong

Bohong!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...