JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, May 30, 2015

Haji Hadi dah seropa Dr Zuhdi mulut ceret beret


Reaksi Lim Guan Eng (LGE) terhadap kenyataan Hj Hadi yang dikatakan menyokong Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membabitkan isu Tabung Haji dan 1MDB, maka Guan Eng menerusi laporan media, telah menyuruh Hj Hadi supaya bergabung membentuk kerajaan perpaduan dengan Barisan Nasional (BN) dan UMNO secara terang-terangan sekiranya Presiden Pas itu berhasrat sedemikian.

 Pada masa sama, LGE turut dilaporkan sebagai berkata, Abdul Hadi juga bersikap seperti ‘pemimpin UMNO’ dan bersedia memutuskan hubungan dengan pakatan pembangkang ekoran isu kabinet bayangan.

Rentetan dari itu, maka tuduhan liar mula berselerak menghentam DAP. Waima maksud LGE dengan kata-katanya itu mahukan Hj Hadi lebih komited sekiranya Presiden Pas itu berhasrat mahu meneruskan tahalluf siayasi kerana Hj Hadi kerap gagal berbuat sedemikian. Tak perlulah Hj Hadi nak tersentap! 

Bukan LGE sahaja yang tidak setuju dengan Hj Hadi menyokong PM Najib, malah ramai lagi yang membantah sikap Hj Hadi tersebut yang seolah-olah memberi nyawa baru kepada Najib yang sedang kelupoq berdepan dengan tekanan parti sendiri! Umno sendiri amatlah terperanjat dengan sokongan Hj Hadi yang tidak semena-mena itu...Ada yang kata, sokongan Hj Hadi ini adalah kerana membalas budi Umno yang kononnya menyokong hudud ....alahai....

Tapi kenapa pula Hj Hadi dan puak-puaknya libatkan DAP dengan Muktamar dan pemilihan PAS pada 4-6 Jun nanti? Dr Zuhdi mulut ceret beret melalui fesbuknya menulis:
DAP MAHU MENGUASAI PAS MELALUI MUKTAMAR 
Tindak tanduk pemimpin DAP mutakhir ini semakin ketara menunjukkan mereka sedang merancang untuk menguasai PAS melalui Muktamar Tahunan PAS yang akan berlangsung pada minggu hadapan. Jelas kelihatan DAP sedang berusaha utk menyingkirkan pimpinan-pimpinan PAS yang berani berkata 'tidak' atau 'no' kepada DAP. Untuk menyingkirkan jaluran pimpinan-pimpinan PAS yang tegas seperti ini, DAP telah melakukan serangan habis-habisan terhadap Presiden PAS yang sebelum ini tidak tunduk kepada desakan-desakan DAP dalam mesyuarat-mesyuarat PR.
 Muktamar PAS yang akan bermula Khamis minggu hadapan, dilihat sebagai peluang keemasan untuk menaik pimpinan-pimpinan PAS yang dapat memenuhi kehendak DAP atau dengan perkataan lain mereka yang 'yes man'. Usaha DAP dilihat mulai berputik apabila buat pertama kali sejak era Kepimpinan Ulama, Presiden PAS yang kini disandang oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang telah dicabar. Pencabar kepada Presiden PAS sekarang ialah Ustaz Ahmad Awang, sememangnya dikenali seorang yang lunak terhadap desakan-desakan DAP.Boleh baca tulisan sepenuhnya di sini 
Kenyataan dari mulut ceret beret Zuhdi dilihat disepakati bersama oleh Hj Hadi.Dalam kenyataan yang dirakam di sini.

Apakah benar tuduhan Hj Hadi yang menuduh calon lawannya (Ust Ahmad Awang) merupakan pemimpin yang DAP kehendaki kerana dia 
sependapat dengan DAP?

Misi Ust Ahmad Awang adalah jelas iaitu untuk memperkasakan Pakatan Rakyat sebagaimana yang diputuskan dalam Muktamar PAS ke 58,59 dan 60 dahulu. Apakah Hj Hadi dan Zuhdi jentik-jentik mahu menuduh keputusan Muktamar PAS yang lepas-lepas itu adalah kerana ikut kehendak DAP?

Begitu celupar sekali mulut ceret beret Zuhdi. Amat dikesali sekali, seorang Tok Guru macam Hj Hadi boleh terikut-ikut kelaku yang menjatuhkan mertabat dirinya sendiri.

Tidak dinafikan, DAP lebih menyukai pemimpin yang tidak khianat dengan tahalluf yang dipersetujui bersama.Ust Ahmad Awang telah terbukti komitmennya bersama Pakatan di Perak.DAP sukakannya kerana sikap Ahmad Awang yang jujur dan setia. Beliau tidak buat U-turn sebagaimana Hj Hadi ; yang kerap buat U-turn hingga DAP sudah hilang kepercayaan kepadanya.

Tuduhan mengatakan Ust Ahmad Awang mudah disuruh buat begitu begini ikut apa kata DAP adalah fitnah Umno. Hj Hadi dan Zuhdi kini sudah memakai lidah Umno untuk menyerang Ust Ahmad Awang. Saya turut setuju dengan gesaan LGE, pergilah bergabung dengan BN, Umno kalau berhasrat demikian!

Saya ingin kongsikan di sini komen sahabat di fesbuk yang merakamkan :

Presiden terlalu lemah jika benar DAP boleh mencaturkan kepimpinan Pas, malunya ambo bila Presiden sendiri memperlekehkan jamaah yg dipimpinnya hampir 13 thn, tp masih ada ruang utk parti lain menguasai jamaah.
Tidak dinafikan, DAP lebih menyukai pemimpin yang tidak khianat dengan tahalluf yang dipersetujui bersama.Ust Ahmad Awang telah terbukti komitmennya bersama Pakatan di Perak.DAP sukakannya kerana sikap Ahmad Awang yang jujur dan setia. Beliau tiadak buat U-turn serbagaimana Hj Hadi ; yang kerap buat U-turn hingga DAP sudah hilang kepercayaan kepadanya.
Pas akan hancur bila Presiden sendiri memfitnah pemimpin2 kanan parti yg dipimpinnya, sebaliknya bersikap mesra dan percaya kpd musuh politiknya BN/UMNO Che Ibrahim Mohamed
catitan :  'mulut ceret beret' ~ pinjam kata-kata Cikgu Pa.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...