JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, May 06, 2015

PAS akan kalah dalam PRU-14 tanpa Pakatan - Ahmad Awang

OLEH SHAZWAN MUSTAFA KAMAL 


KUALA LUMPUR, 6 Mei - Seorang veteran PAS memberi amaran kepada parti itu yang ia menghadapi kekalahan dalam pilihan raya umum akan datang  jika ia terus memburukan lagi hubungan dengan  rakan-rakan Pakatan Rakyat (PR), DAP dan PKR. PAS tidak boleh menang di kawasan berbilang kaum dengan bersendirian.

 Bakal calon presiden PAS Ahmad Awang berkata survival PR sebagai gabungan yang kini bergantung sepenuhnya kepada komitmen parti Islam itu untuk terus bekerjasama dengan DAP dan PKR, kerana kedua-dua sekutunya itu telah mengesahkan hasrat mereka untuk tetap dengan PAS walaupun bermasalah dengan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

 Kepimpinan PAS perlu sedar akan hakikat ini, kata bekas naib presiden PAS.

 "Kekacauan yang kita lihat sekarang, yang mengeruhkan hubungan antara PAS dan DAP, kerana parti-parti ini telah meletakkan kepercayaan mereka kepada PAS, mereka mahu Pakatan yang kuat untuk menuju Putrajaya.

 "Jika ada pilihan raya umum dalam keadaan ini, PAS tidak boleh menang (tanpa DAP dan PKR), kita tidak boleh mendapatkan sokongan bukan Melayu," kata Ahmad kepada Malay Mail Online dalam temu bual telefon baru-baru ini.

 Kegagalan kepimpinan PAS untuk menjelaskan dengan jelas kepada PR rancangan hudud di Kelantan juga merupakan sebab utama mengapa PKR dan DAP kecewa dengan parti Islam, katanya.

 "PAS tidak boleh mengelak daripada hakikat bahawa kita hidup dalam masyarakat yang berbilang kaum.

 "Bagi saya, saya  melihat tahaluf siyasi (kerjasama politik) dengan DAP dan PKR masih lagi relevan... DAP dan PKR masih mahu membincangkan perkara-perkara, masih mahu bersama kita.

 "Jika kita tidak berada dalam Pakatan, kemana PAS akan pergi?" Ahmad bertanya.

 Ahmad telah mendapat tiga pencalonan, melayakkan beliau bertanding jawatan presiden PAS terhadap Hadi pada pilihan raya parti itu yang akan diadakan pada bulan Jun.

 PAS kini mempunyai 21 kerusi Parlimen daripada 85 kerusi yang dikuasai oleh PR.

 DAP memutuskan hubungan dengan Hadi pada Mac selepas Kelantan dibawah PAS meluluskan pindaan kepada Enakmen Kanun Jenayah Syariah II untuk membolehkan pelaksanaan hudud di negeri ini.

 Krisis ini akan berterusan, kerana Hadi sekali lagi akan cuba untuk membentangkan jadual Rang Undang-undang persendirian di Parlimen bulan ini untuk menghapuskan halangan undang-undang kepada penguatkuasaan hudud, dalam langkah yang mungkin untuk memperbaharui dan memburukkan permusuhan di kalangan sekutu sepatutnya.

 Konflik semasa mengenai hudud mengancam akan mengulangi semula pertembungan yang membunuh pakatan itu sebelumnya, Barisan Alternatif, dimana pemimpin-pemimpin kanan DAP seperti , Lim Kit Siang telah meneroka satu "post-PR" masa depan. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...