JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, May 16, 2015

Perlaksanaan Hukum Hudud Menurut Sheikh Dr Yusuf al Qardhawi

Kit Siang menceritakan mengenai expedisinya ke Timur Tengah, berjumpa dengan beberapa pelajar Malaysia disana dan bertukar-tukar fikiran atau pandangan.

 Kit Siang menceritakan apa yg dia baca dan beberapa pandangan yg telah beliau dengar di sana, termasuk pandangan Ketua Kesatuan Ulama Dunia, Syeikh Yusof Qardhawi. 

Cer kita dengo apa yang Ulama No. Satu Dunia , bukan hok NOMBOR DUA, hok NOMBOR  SATU DUNIA khabo - Perlaksanaan hudud mengikut Sheikh Dr Yusuf al Qaradhawi (Hudud dalam wacana Feqah Masa Kini Al Jazeera TV 10 Januari 2011)
 Sebelum dilaksanakan (hukum) hudud :
1) Beri makan (terlebih dahulu ) kepada orang yang lapar  
2) Sediakan pekerjaan kepada penganggur 
3) Ajarkan orang yang jahil
4) Dan Latih (para) pekerja9 Mesti lakukan ini sebelum melaksanakan hudud!
Dasar perlaksanaan hudud (ialah) tidak dilaksanakan hudud melainkan apabila kita telah melaksanakan seperti yang telah saya katakan ajaran-ajaran Islam keseluruhannya yang berkaitan aqidah, syariat , akhlak , tatasusila dan nilai-nilai (murni) kita bangunkan masyarakat Islam dalam keadaan ini, kita laksanakan hudud 
 Kit Siang sebut, dalam Islam rupanya banyak pendekatan dan pandangan tentang syarat dan perlaksanaan hukum Hudud. 

Maka, beliau bersetuju dengan pandangan bahawa banyak perkara lain yg lebih patut diutamakan sebelum memikirkan tentang Hudud. Pandangan ini selari dengan Dr Maza dan juga pernah dipegang oleh Hj Hadi sendiri. 

Apa perbezaanya ucapan yang Lim Kit Siang sebut sewaktu  ceramahnya di Kota Bharu berbanding dengan  ucapan Sheikh Dr Yusuf alQaradhawi diatas tadi dan juga ucapan  Hj Hadi di sini
Comments
2 Comments

2 comments :

pan said...

Sorry to say..puak UG dah bengap..X leh buat apa...susah weeih..kalau dah karat...buZz!#

mohamad syafiq said...

Sori to say..kenapa awak kata org bengap..sila ulas ucapan Yusuf Qardhawi tentang perlaksanaan hudud secara ilmiah..jangan asyik mengata org bengap. Hujah balas dengan hujah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...