JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, May 26, 2015

Pertahankan tahaluf siyasi bagi menentang kezaliman dan penyelewengan Umno / BN.

Mutiara Sejarah III 


PAS mula mengorak langkah pertama mendekati DAP dan PKR. Komuniti Cina di Perak 
telah menubuhkan CCC yg pertama dan telah mengadakan beberapa sesi dailog dlm 
merangka usaha untuk mendapatkan sokongan pengundi Cina di bandar-bandar.
Tahaluf siyasi (kerjasama politik) adalah kesinambungan strategi politik pimpinan terdahulu. Barisan Alternatif (BA) adalah satu penerokaan baru politik tanahair dimana dua parti yg bertentangan dasar dan ideologi iaitu pas dan dap bergabung dan berkongsi perjuangan bagi menentang kezaliman dan penyelewengan BN.

 BA adalah usaha almarhum fadzil noor untuk menegakkan prinsip islam yang bersifat universal dan daulat dalam sistem pemerintahan. 

 Kesedaran almarhum fadzil noor tentang latar belakang sosio-ekonomi dan demografi melayu dan kaum lain di malaysia (masyarakat majmuk) juga mendorong kepada permuafakatan politik kerana adalah sukar bagi pas memenangi pilihanraya dengan bersendirian.

 Pakatan Rakyat (PR) merupakan kesinambungan politik bijak yang didokong oleh majoriti rakyat yang inginkan perubahan menyeluruh kepada pemerintahan negara. Pembentukan kerajaan PR di beberapa buah negeri telah memberikan banyak faedah kepada pemimpin pas dengan diamanahkan jawatan penting di dalam kerajaan, badan kerajaan, glc dan organisasi masyarakat. Rakyat mendapat manfaat apabila dakwah islam dapat disampaikan dan model baiknya nilai dan akhlak islam dapat ditunjukkan.

 Justeru: Sanggupkah pas dan ahlinya melepaskan peluang yang baik ini?

 Sanggupkah pas dan ahlinya menggadaikan amanah dan harapan rakyat yang sengsara ditekan BN? Maka:

 Ketegasan almarhum fadzil noor bahawa kerjasama politik tidak sesekali membuatkan perjuangan pas terkeluar daripada orbit islam mestilah difahami dan dinilai dengan waras dan bijak.. 

~Faiz Fadzil~ 25 Mei 2015
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...