JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, May 22, 2015

Saya tentang jika PM nak laksana hudud sekarang - Nik Abduh

Sekiranya kerajaan mahu melaksanakan hudud di Malaysia dalam masa terdekat, Nik Abduh Nik Aziz menjadi orang pertama tidak bersetuju.

 Ahli Parlimen Pasir Mas itu memberitahu, sekiranya secara tiba-tiba Perdana Menteri mahu berbuat demikian, ia bukan masa sesuai.

 "Jika di Parlimen, YAB Pekan kata mahu laksanakan hudud di Malaysia pada tahun 2016, saya orang pertama bangun menentang," ujarnya pada Forum Israk Mikraj Menyingkap Keadilan Perundangan Islam di Masjid Al Azim, Pandan Indah malam tadi.

Menurut anak Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat itu, PM tidak wajar melaksanakan hudud kerana masih banyak soal maqasid syariah, masalah sosial dan ekonomi umat Islam yang perlu diselesaikan.

 "Bagaimanapun, kalau nak laksanakan hudud di Kelantan, iya saya setuju kerana sudah 25 tahun bersedia ke arah perlaksanaan hukum hudud. Sepanjang pentadbiran Tok Guru (Nik Aziz) Kelantan sudah buat banyak persediaan dan beri Kelantan peluang melaksanakannya kerana ia amanah daripada rakyat kepada Kelantan walaupun ketika demokrasi cacat sekali pun," ujarnya.

 Menurutnya, Kelantan sudah banyak kali mencuba membentangkan enakmen syariah tetapi gagal tetapi kali ini Dewan Undangan Negeri meluluskannya.

 Jadi, katanya, beri peluang kepada Kelantan melaksanakannya.

 "Ini tidak, kecoh macam Malaysia hendak melaksanakan hudud. Hudud ni di Kelantan sahaja kerana kami sudah bersedia," katanya sambil menekankan selain kefahaman tentang agama perlaksanaan hukum Allah juga memerlukan kuasa pemerintahan untuk berbuat demikian.

 Menurut Nik Abduh, sekiranya alasan Kelantan negeri miskin, masalah kemiskinan tidak akan selesai sepenuhnya hanya kerana mahu melaksanakan hudud. Sepanjang pentadbiran Kelantan, negeri itu telah banyak membuat perubahan bersesuaian dengan Islam seperti menggunakan bank Islam bagi urusan kewangan negeri dan ia akhirnya ditiru oleh Putrajaya.

 "Kelantan laksana cuti dua hari seminggu, dulu kata orang Kelantan malas sekarang tiru malah Malaysia sekarang paling banyak cuti," ujarnya lagi.--MalaysiaGazette

Komen al-Husseyn : 


Woit! Nik Abduh tentang hudud?? Bukankan itu hukum Allah? Apa hukumnya orang yang menolak hukum Allah? Karpal Singh dan Lim Kit Siang tolak Hudud sebab depa tu kapiak. Padanlah! Bukankah ini bakal Ketua Pemuda Parti Islam Semalaysia yang memperjuangkan agama Islam?

Hudud akan dilaksanakan di Kelantan dengan tafsiran semua persedian sudah diuruskan. Kemana 'Private Bill' yang sepatutnya nak di bawa ke Parlimen pada 18 Mei 2015..? 

Hadi kata Umno ikhlas hendak melaksanakan hudud. Bila nak bentangkan RUU AKTA 355.?

Tiba2 bila sidang parlimen kali ni tak dapat dibentang dan Tuang Presideng beri alasan "nak fahamkan hudud yang dibawa". Woit! Apa dah jadi ni? Patutlah Tuang Presideng segan nak mai parlimen....hahahah! Bagilah orang lain ganti!

Apakah kebajikan rakyat Kelantan sudah, khususnya mangsa banjir mega sudah dapat diatasi segalanya? Macaman mereka nak nyambut Ramadhan dan Hari Raya nanti...sudah ada kediaman yg selesa? Korang tolong ulas secara budiman untuk saya siarkan ulasan korang di entri akan datang.

Comments
1 Comments

1 comment :

Malaysiabaru said...

Nik abudoh anak Nik Ajis

Seorang yg bodoh dan tolol

Kami dah gerakan pos kawalan anti Abudoh di Pasir Mas dan Temerloh

Dalam byk anak nik Ajis ada yg 'tolol"

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...