JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, June 28, 2015

Antara rakaman kisah yang menarik semasa berada di Temerloh, Pahang.

Nak cerita sedikit hal di belakang tabir tentang perjalanan kami ke Temerloh malam kelmarin. Kami dua kereta bertolak dari Ipoh selepas solat Jumaat dari kediaman DS Nizar.

Perjalanan kami dari highway menyusur keluar di toll Tanjung Malim, ikut jalan lama melalui pekan Kalumpang dan seterus Kerling.

Sampai di Simpang Rasah  jalan dah mulai jem macam siput...sampailah ke simpang Batang Kali baru perjalanan reda dan lancar...Drebar kami hebat !! Kami selamat sampai di Temerloh sekitar jam 6.00 petang.Alhamdulillah.

Ust. Ibrahim menjelaskan sesuatu yg nampaknya
menarik perhatian Dr Khairuddin yang mendengar
Kami terus tuju ke tempat ceramah, Restoran Terapong D'Mukmin yang kedudukannya benar-benar di belakang Mary Brown Temerloh. 

Kami telah di sambut oleh tokoh politik veteran PAS, Tengku Puji dan beberapa orang lagi termasuklah pemilik hartanah disitu, Ustaz Ibrahim.

Sewaktu dalam kesempatan yang terhad saya sempat berbual sebentar dengan Ust Ibrahim. Dari perbualan tersebut saya dapat tahu kawasan disitu memang asalnya paya. Beliau telah berusaha membina sebuah sekolah agama diatas tanah tersebut. 

Memelihara ikan keli adalah antara projek yg
 dijalankan dengan jayanya di sini
Dia telah menambak kawasan tersebut dengan beribu-ribu tan tanah melalui bantuan oleh seorang towkey Cina tempatan dengan cara berhutang yang sangat mudah. Katanya, towkey tu tidak pernah pun meminta semula hutangnya itu. 

Tak apa Ustaz, bila-bila you ada wang nanti, you boleh kasi... Begitulah kata towkey itu bila setiap kali terserempak dengannya. 


Antara anak-anak sekolah Ust Ibrahim
Namun akhirnya beliau telah dapat melangsaikannya lama kelamaan.Towkey itu kini menjadi seorang pengusaha yang berjaya sekarang. Mungkin kerana berkat membantu membina sekolah agama Ust. Ibrahim.

Beliau memberitahu, akhir-akhir ini ada yang menawarkan RM9juta untuk membeli tanahnya itu. Dua puluh tahun lalu beliau membelinya dengan harga RM150 ribu sahaja!

Namun beliau bukan memandang kemewahan untuk diri sendiri. Beliau lebih bersemangat untuk berjuang memberi pendidikan yang bersemadu kepada anak bangsanya.Pencapaian UPSR di sekolah yang beliau bangunkan ini sering mendapat keputusan 100% lulus, kata Ust Ibrahim.

Ada seperkara yang beliau luahkan kepada saya dengan nada kesal sangat. Beliau kata, "Pejabat Ahli Parlimen Temerloh sebelah sahaja, tapi dia pernah sekali pun menjengok ke mari untuk bertanya khabar pun..... " 

Amboi! macam itu sekali?? Betulker Tantawi?

Oklah sambung semula cerita kitaorang....Kami seterusnya di bawa ke sebuah masjid lama yang sedang dalam renovasi.Kecil tapi menawan.

Sempat bersembang dengan pengerusinya, bekas guru yang bersara awal kerana mengusahakan kilang perabut yang terletak bersebelahan dengan masjid tersebut. Saya tak catitkan namanya. Cuma yang disebut-sebut ialah 'masjid lama'.

Dalam perbualan tersebut ada dia beritahu yang "Malam ini  sepatutnya ada program Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man di masjid ni..." katanya.

"Saya kansel dan gantikan dengan Tazkirah DS Nizar malam nih" katanya.

Kenapa macam tu? Ada seorang yang bertanya kerana kehairanan.

" Adakah patut depa bakar banner program malam ini? (Program Perjuangan Baru Bermula). Pengerusi masjid tu marah kerana dipercayai puak konservatif telah membakar sepanduk mengiklankan program di Restoran Terapung Mukmin dan sebagai tindak balasnya, beliau telah membatalkan program Tuan Ibrahim Tuan Man di Masjid itu dan gantikan dengan DS Nizar !

Empat tokoh - antara mereka yang akan
menggegarkan lanskap politik negara!
Kami berbuka di masjid tersebut dengan lauk kambing.....Terima kasih kerana melayan kami dengan baik.

Berjubah Putih tu ialah Pengerusi Masjid
Gambar kenang2an dapat berjumpa dengan 
rakan2 seperjuangan dan sealiran dalam fesbuk
Comments
3 Comments

3 comments :

Malaysiabaru said...

Takbirrr 1000x

Pak huseyn anta adalah setaraf tokoh Muslim dia atas

Memtarbiah pembaca dgn ajaran dan amalan yang benar ... Membawa umat islam di landasa. Sebenar bukan memyimpang spt ayoh Ping Marang dan menantunya....

Semata mata lubuk emas di Selangor ...

Ujang Kutik said...

Sokong!

Anonymous said...

Pemimpin-pemimpin yang tidak menghormati keputusan demokrasi dalam PAS mahu menubuhkan parti baru?.... Adakah mereka akan menggunakan demokrasi dalam parti baru mereka itu?.... Atau apakah bila menang itu adalah keptusan demokrasi tetapi bila kalah kutuk keputusan demokrasi itu juga?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...