JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, June 01, 2015

Guan Eng: Pakatan boleh berjuang bersendirian tanpa PAS

GEORGE TOWN, 1 Jun - DAP dan PKR akan meneruskan perjuangan sendiri jika sekutu mereka, PAS, memutuskan untuk menarik diri daripada Pakatan Rakyat (PR), DAP, Lim Guan Eng berkata, menjelang pemilihan meragam parti Islam itu.

 Ini Setiausaha Agung DAP, yang tetap berkeras dalam keputusan parti itu untuk memutuskan hubungan dengan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, berkata beliau tidak boleh berhenti daripada mengeluarkan Hadi parti Islam dari pakatan pembangkang persekutuan.

 "Kalau Hadi mahu membawa PAS keluar, dia boleh bawa keluar. Kami tidak bimbang," kata Lim dalam satu temu bual baru-baru ini dengan Malay Mail Online.

 "Jika sudah tepaksa, kita perlu berjuang bersendirian, maka kami akan berjuang bersendirian, kita boleh berdiri di atas dua kaki sendiri," katanya.

 Muktamar PAS bermula Khamis ini bakal melihat perpecahan dalam parti Islam itu sendiri atau berpisah daripada pakatan PR, seorang pemimpin PR berkata kepada Malay Mail Online baru-baru ini.

 Lim, yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, berkata bagaimanapun ada pemimpin dalam PAS yang terus bekerjasama dengan DAP dan yang ingin kekal dalam PR.

 Beliau berkata PR sedang cuba untuk mengekalkan gabungan itu kini dalam rangka kerja yang longgar tanpa Majlis Kepimpinan formal, berkata majlis itu tidak dapat bermesyuarat selagi Hadi kekal presiden PAS.

 "Pada masa ini, terdapat struktur, ia adalah rangka kerja yang longgar untuk menjaga gabungan itu bersama-sama, jika tidak, tidak ada gabungan sama sekali," katanya.

 Beliau menambah bahawa mereka perlu kekal bersama-sama dan menyatukan semua kuasa terhadap lawan, menyenaraikan musuh sebagai Umno, Hadi dan Barisan Nasional (BN).

 Lim kemudian menuduh Hadi menggunakan DAP untuk mewujudkan kebencian agama, mendakwa Presiden PAS itu secara rahsia mahu PAS membentuk kerajaan perpaduan dengan Umno.

 "Kita tidak boleh bekerja dengan Hadi apabila dia tidak berunding dengan kami sebelum membuat keputusan penting yang memberi kesan kepada PR, atau apabila beliau menyuarakan sokongan kepada Datuk Seri Najib Razak, atau apabila dia mahu bekerja untuk membentuk kerajaan perpaduan dan apabila dia berkata Allah membolehkan Islam membenci DAP kerana membangkang hudud, "katanya.

 "Saya percaya tidak semua ahli PAS yang menyokong UG yang dicadangkan (kerajaan perpaduan) dan majoriti daripada mereka menyokong PR kerana mereka mahu melihat demokrasi, kebebasan, keadilan dan menentang Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST)," tambah Lim.

 Beliau menolak Hadi dan penyokongnya sebagai "unsur-unsur kecil PAS" yang tidak mempunyai sokongan rakyat.

 DAP telah secara rasmi memutuskan semua hubungan dengan Hadi, tetapi bukan PAS, selepas beliau membentangkan Rang Undang-undang Ahli Persendirian di Parlimen bagi menghapuskan halangan undang-undang yang menghalang pelaksanaan hudud di Kelantan.

 Hadi kemudian dilaporkan berkata PAS bersedia untuk memutuskan hubungan dengan DAP kerana tidak melibatkan parti Islam dan PKR bersama kabinet bayangnya .  ~ themalaymailonline

Tiada usul PAS keluar Pakatan Rakyat, kata Mustafa

Sementara itu dilaporkan PAS tidak akan keluar Pakatan Rakyat (PR) selepas muktamar 6 Jun ini kerana tiada perwakilan yang membawa usul itu, termasuk ucapan dasar presiden, kata Datuk Mustafa Ali.

 Setiausaha agung PAS itu berkata kenyataan itu sekaligus terbentuknya satu keputusan dan menamatkan spekulasi mengatakan parti Islam itu akan keluar da‎ripada PR.

 "Proses muktamar itu sendiri dari segi prosesnya tidak mungkin akan mengambil keputusan keluar dari PR sebab tidak ada usul yang kita terima meminta PAS keluar daripada PR

 "Tidak ada yang menyebut PAS keluar dari PR dan tidak ada ruang menyebut bahawa PR akan pecah dengan apa yang berlaku pada muktamar ini," katanya pada sidang media di Pejabat Agung PAS di Kuala Lumpur, hari ini. – 1 Jun, 2015.~ themalaysianinsider
Comments
3 Comments

3 comments :

lagu tu laa said...

lidah tak bertulang SU oii!

pas said...

Boleh jln lah LGE

pas said...

Menyibuk je urusan parti org

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...