JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, June 18, 2015

Harap kepimpinan PAS terima hakikat bahawa Pakatan Rakyat dah arwah!

Harap kepimpinan PAS tidak lagi diselubungi oleh sindrom penafian bahawa Pakatan Rakyat masih wujud. Sebelum ini DAP dah bagi tau, PR dah tak ada lagi....dan petang tadi PKR pula menegaskan Pakatan dah tak ada....

Terimalah hakikat ini walau berat mana sekali pun....Harap PAS mula menyedari kedudukannya sekarang dan jangan buat nohen sajer....3 Exco PAS dan hampir 5 ribu ahli PAS terlibat dengan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor yang kini sudah terlupus.

Inilah gara-gara kepimpinan yang hanya pakai siku dan lutut... Yang tak berdosa pula teraniaya. Tapi sampai sekarang PAS masih belum mengadakan mesyuarat walaupun sedang berdepan dengan krisis serius sebegini yang melibatkan masa depan parti dan kehidupan para anggotanya!


Pakatan sudah mati, kata PKR


 PKR hari ini mengesahkan Pakatan Rakyat (PR) secara rasmi tidak lagi wujud berikutan keputusan PAS untuk memutuskan hubungan dengan DAP, dan DAP sendiri membuat pengumuman DAP mengisytiharkan berakhirnya gabungan yang berusia 7 tahun itu.

 Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata parti utama dalam pakatan pembangkang itu kesal dengan tindakan kedua-dua parti sama ada PAS dan DAP yang menyatakan PR tidak boleh berfungsi lagi.

 “Ekoran dari itu, gabungan politik PR tidak lagi berfungsi secara formal," kata Dr Wan Azizah, yang juga Ketua Pembangkang dalam satu kenyataan petang ini.

Kenyataan Dr Wan Azizah itu sekali gus melenyapkan teka-teki berhubung pendirian PKR sama ada mahu terus bekerjasama dengan DAP atau tidak.

 Sebelum ini, Pengerusi DAP Selangor Tony Pua mendesak PKR supaya "memilih" untuk bekerjasama sama ada dengan DAP atau PAS dalam mentadbir negeri terkaya Malaysia yang juga permata PR sebagai model kerajaan bagi mengambil alih kuasa kerajaan persekutuan satu hari nanti.

 PKR mengetuai kerajaan negeri Selangor dan mempunyai 3 Exco PAS.

 Daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri Selangor (DUN), PKR mempunyai 13 kerusi, DAP dan PAS masing-masing 15 kerusi. Barisan Nasional (BN) mempunyai 12, manakala satu kerusi lagi wakilBebas.

 Bagaimanapun, presiden PKR itu hari ini berkata, parti itu berterima kasih terhadap "semangat dan kerjasama" PR di Selangor di bawah pentadbiran Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali, yang juga menteri besar, manakala Lim Guan Eng sebagai ketua menteri di Pulau Pinang.

 “Dalam semangat yang sama, dan tertakluk kepada Dasar Bersama PR, PKR akan terus memberikan sokongan kepada Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob," katanya merujuk kepada kerajaan PAS di negeri pantai timur itu.

 Beliau berkata PKR masih akan berusaha untuk membina satu gabungan, tidak terhad kepada mana-mana parti politik untuk mengalahkan parti pemerintah BN. – 17 Jun, 2015. - Baca lagi di sini
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Nasruddin serban besaq apa cerita? Tak bunyi sora pun? Hehehe sakit siku dan lutut ka?

Brighton Technical College 74-76 said...

Nik Abduh ... siapa jantan, siapa pondan?

Anonymous said...

Janganlah asyik studi kitab kuning saja al Tontontv buatlah comparative study dengan kitab2 kontemporari juga. Padankan dengan weltanchauung masyarakat hari ini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...