JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, June 16, 2015

JANGAN SALAHKAN Orang yang sudah mati : Putera almarhum Sultan Johor tempelak Dr Mahathir

KUALA LUMPUR - Tunku Bendahara Johor mendakwa bapanya, Almarhum Sultan Iskandar Ismail telah "digunakan" oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk membuang hakim ternama di negara ini di akhir 1980-an. 

Hampir tiga dekad berlalu, Tunku Abdul Majid Idris Ibni Sultan Iskandar cuba menyemarakan semula perbahasan atas pemecatan kontroversi Tun Salleh Abas sebagai Ketua Hakim Negara dengan mendakwa bahawa bekas Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi perbuatan yang mencetuskan krisis kehakiman 1988. 

"Mahathir gunakan bapa saya untuk menghapuskan Tun Salleh.

 "Tun Salleh adalah seorang lelaki yang baik dan bapa saya mengakuinya. Beliau telah berdamai dengan Tun Salleh," yang berusia 44 tahun itu telah menulis dalam Facebook singkat semalam, mengambil daun dari playbook lain putera Johor.

 "Mahathir, tolong jangan menyalahkan orang yang tidak dapat mempertahankan diri lagi," katanya. 

Ucapan Tunku Abdul Majid itu berikutan dakwaan Dr Mahathir Sabtu bahawa Almarhum Sultan Iskandar telah tidak suka Salleh dan memainkan peranan penting dalam menghapuskan hakim daripada jawatannya selepas Salleh mengadu mengenai bunyi bising dari istana raja yang sedang diubahsuai.

 "Sultan Johor, yang merupakan Agong, amat marah. Ini adalah satu perkara yang salah dilakukan, dan dia meminta saya untuk memecat Salleh Abas," kata Dr Mahathir kepada pemberita pada forum di Cooler Lumpur Festival di sini pada hujung minggu.

Berusia 89 tahun itu berkata tribunal pula dibentuk , sambil menambah bahawa Peguam Negara pada masa itu tidak mahu menyebut nama Agong, sebaliknya Dr Mahathir menjadi pengadu utama terhadap Salleh. 

Dr Mahathir, yang berada di pejabat 1981-2003, berkata dia tidak pernah menghadkan hakim dan menafikan pernah bercakap dengan mereka, kecuali kepada Ketua Hakim Negara yang akan memaklumkan kepada beliau mengenai perkara rasmi seperti promosi dan pelantikan.

 Dr Mahathir pertama kali membuat dakwaan bahawa Salleh dipecat kerana mengadu tentang kerja-kerja pembinaan yang bising di Istana Agong dalam autobiografi pertamanya, "A Doctor In The House: The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad", yang diterbitkan pada tahun 2011.

 Bekas Presiden Umno itu telah menafikan menyingkirkan bekas Ketua Hakim Negara itu, bersama-sama dengan lima hakim Mahkamah Agung, sebagai membalas dendam apabila mahkamah mengisytiharkan pihak yang menyalahi undang-undang selepas Perhimpunan Agong Umno 1987 yang menyaksikan Dr Mahathir mengalahkan tipis putera Kelantan Tengku Razaleigh Hamzah.

 "Saya telah menjelaskan ini berulang-ulang kali - Saya tidak campur tangan. Saya bersedia untuk sebagai seorang Muslim untuk bersumpah di hadapan Quran dan apa yang .... Saya tidak meminta sesiapa pun untuk memecat Salleh Abas. Tetapi saya mendapat reputasi itu," kata Dr Mahathir. - Malay Mail
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...