JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, June 10, 2015

Mahkamah akan tentukan Kes fitnah DS Nizar esok samada boleh diteruskan tanpa kehadiran PM Najb

DS Nizar bersama peguamnya,
Datuk Yusof Zainal Abiden
Mahkamah Sesyen akan membuat keputusan esok sama ada kes fitnah jenayah terhadap bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin boleh diteruskan tanpa kehadiran Datuk Seri Najib Razak, pihak yang tersinggung.

 Hakim Ikmal Hishan Mohd Tajuddin berkata beliau akan membuat keputusan sama ada untuk meneruskan selepas menerima penghujahan bertulis daripada pihak pendakwaan dan pembelaan esok.

 Terdahulu, peguam utama Datuk Yusof Zainal Abiden memohon mahkamah supaya pelanggannya dilepaskan, tidak terjumlah kepada suatu pembebasan.

 Beliau memberi contoh peraturan bukti yang terbaik, adalah adil untuk pihak pembelaan mendapat peluang untuk menyoal balas Najib.

 "Jika tidak, kita tidak boleh membuang masa mahkamah.

 "Kemungkinan (Najib dipanggil sebagai saksi) yang diberikan oleh pihak pendakwaan adalah tiada.

 "Jika Najib tidak datang, itu bererti dia tidak berminat, tiada sebab Nizar bagi boleh berada di sini," katanya.

 Ketua Pendakwa Raya Yusaini Amer Abdul Karim bagaimanapun berhujah bahawa kehadiran Najib tidak perlu kerana terdapat saksi yang mencukupi dan bukti yang menunjukkan bahawa Nizar telah mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah.

 Hakim itu berkata sejak perbicaraan telah ditetapkan, beliau akan membenarkannya untuk meneruskan dan menetapkan esok untuk kedua-dua pihak untuk menyerahkan permohonan mereka.

 Nizar, bekas Menteri Besar Perak, didakwa memfitnah Najib dalam ucapannya kepada orang ramai di Taman Desa Pakatan di Ipoh, antara 9 malam dan 12 tengah malam, 23 April 2012. 

Perbicaraan disambung semula esok pagi
 Beliau didakwa mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau didenda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. 

 Pada 14 Januari lalu, Mahkamah yang sama telah membebaskannya daripada pertuduhan memfitnah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak atas tuduhan yang sama, disebabkan isu-isu teknikal. 

 Jika didapati bersalah fitnah jenayah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan. 

 Nizar, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Changkat Jering, risiko yang hilang kelayakan untuk jawatan jika didenda lebih RM2,000 atau penjara lebih setahun. 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...