JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, June 11, 2015

Najib mohong besar mengenai gempa Sabah

PETALING JAYA: Hari jadi rasmi Yang di-Pertuan Agong adalah pada hari Sabtu, 6 Jun, bagaimana Najib Razak boleh menggunakannya sebagai alasan dia tidak boleh tergesa-gesa ke Sabah pada hari Jumaat, hari gempa bumi 5.9 magnitud, tanya Lim Kit Siang.

 Menggelarnya satu pembohongan, ahli parlimen DAP itu dalam satu kenyataan hari ini, "Najib tidak berkata benar jika dia memang telah berkata bahawa dia tidak dapat melawat zon gempa bumi melanda di Sabah pada hari Jumaat kerana ia adalah hari lahir Yang di Pertuan Agong kerana ini bukan kes itu. "

 Kit Siang menyatakan perkara ini berdasarkan satu artikel di dalam portal berita tempatan bahawa Perdana Menteri ketika melawat Kundasang di Sabah hari ini, telah menyatakan kepada rakyat bahawa dia telah berhajat untuk datang ke Sabah dengan serta-merta pada hari Jumaat selepas gempa bumi tetapi telah tertunda di Kuala Lumpur kerana hari jadi raja.

 " Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong adalah pada Sabtu Jun 6, 2015 dan bukan pada Jumaat Jun 5, 2015," Kit Siang berkata, dan bertanya mengapa Najib hanya dimaklumkan mengenai gempa bumi di Ranau lima jam selepas ia berlaku seperti yang ditunjukkan oleh tweetnya pada hari Jumaat.

 Beliau menambah, "Oleh kerana Jumaat bukan hari jadi Yang di Pertuan Agong, Najib masih perlu menjelaskan mengapa dengan jet eksekutif swasta yang baru, beliau tidak dapat membuat lawatan kilat ke Ranau dan Kundasang".

 Beliau juga berkata, beliau kecewa apabila Najib yang akhirnya sampai di Sabah, beliau tidak menyebut apa-apa majlis khas untuk memberi penghormatan kepada dua malim gunung dan dua jurulatih Mountain Torq yang terkorban dalam tragedi itu ketika cuba untuk menyelamatkan nyawa orang lain yang di bawah jagaan mereka semasa di atas gunung.

 "Saya menjangkakan Perdana Menteri mengumumkan dalam lawatan lewatnya ke Ranau dan Kundasang projek khas untuk menghormati empat yang korban kerana menyelamatka orang lain, dan ia adalah mengecewakan kerana tidak sedemikian.

 Keempat mereka adalah Robbi Sapinggi, Joseph Solugin, Valerian Joannes dan Ricky Masirin.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...