AMANAH PERAK

AMANAH PERAK
AYUH MENDERMA

Friday, June 26, 2015

PARTI-PARTI SERPIHAN YANG MENYOKONG UMNO SAHAJA YANG TENGGELAM, MALAH JIKA ADA PARTI INDUK PUN YANG BERTINDAK DEMIKIAN, JUGA AKAN LEMAS KARAM

Sejarah hanya membuktikan, parti serpihan yg pro Umno pasti tenggelam. Berjasa, Hamim dan Akim ruyup kerana parti2 serpihan ini menyokong BN. Dan Pas pd masa ini melawan BN. Jika Pas juga sokong Perikatan/BN, ia akan alami nadib yg sama dgn Berjasa, Hamim dan Akim. 

XDi Malaysia mana2 parti yg asalnya pembangkang, dilihat rakyat condong menyokong Umno pastinya akan ditolak. Belum buat kerjasama lg pun, cukup sekadar iyakan cakap2 dan tindakan Umno, beri tongkat dan beri nyawa, lambat laun ia akan tenggelam.

 Parti S46 hidup tetapi tenggelam slps dibubarkan kerana para pemimpinnya sertai Umno. Presidennya, Ku Li berpaling tadah. Kemunculannya pd tahun 1990 telah membolehkan Pas bersama Angkatan Perpaduan Ummah (APU) menawan Kelantan. 

 Bukankah telah juga dibuktikan Parti Keadilan Nasional (PKN), kini jadi Partai Keadilan Rakyat (PKR) berdiri teguh, utuh wlpun ia parti serpihan. Semua orang ramalkan PKR akan senasib dgn Berjasa, Hamim, Akim dan S46. Tetapi hakikatnya, ia semakin berpengaruh sehingga kini. Pas yg tidak pernah menang di Selangor sejak ditubuhkan, mara membentuk kjaan bersama PKR dan Dap. Ini bukti yg di depan mata. 

 Untuk pengetahuan jg, AK Parti pimpinan Erdogan (bekas Ketua Pemuda Parti Refah) yg memimpin Turki hari ini juga adalah serpihan drpd Parti Refah (kini Shadat Parti setelah Refah diharamkan) yg dipimpin Erbakan dari kumpulan konservatif. Shadat Parti terpinggir ditelan pengaruh AK Parti. Pengaruh AK Parti yg progresif, inklusif dan demokratik tlh meminggirkan Shadat Parti. Malah ada pemimpin Pas tidak senang berurusan dgn Erdogan berbanding dgn pemimpin Parti Shadat apabila ke Turki.

 Dan di Indonesia, Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P) yg diketuai Megawati skrg, Jokawi jd Presiden Indonesia merupakan parti serpihan drpd Partai Indenesia Perjuangan (PDI). Pengaruh PDI-P terus berkembang menelan parti induknya PDI yg ternyata kini sudah terpinggir.

 AK Parti dan PDI-P lahir kerana krisis dalaman hampir2 sama dgn yg dilalui oleh Pas. Kedua2nya menubuhkan parti baharu, dan muncul sbg paryi yg lbh berpengaruh drpd parti induknya.

 Yg clear, di tanahair kita jgn ada parti serpihan yg asalnya pembangkang, condong dgn Umno. Ia pasti tersungkur. Kita kena ingat Pas jg parti serpihan drp Umno. Setelah tidak percayai Umno blh memperjuangkan Islam, dgn kes2 tertentu yg terjadi, sebilangan ulama Umno menubuhkan Pas. Pas hidup sbb dasarnya Islamik dan melawan Umno. Namun Pas gagal menguasai undi Melayu, tenggelam dlm kekuasaan Umno-BN. 

 Biarlah dikatakan serpihan, parti baharu yg mahu ditubuhkan oleh G18 mestilah menunjangi dasar Islamik, inklusif, progresif dan demokratik. Peka dgn isu2 rakyat, realistik, memahami waqi sebenar siasi semasa dan ikut acuan Malaysia yg majmuk. Amacam?

 Dtmj, 26 Jun 2015 
Kantor Kompas
Comments
1 Comments

1 comment :

Malaysiabaru said...

Ya betul

Jgn percaya cakap fat shit aris konar malaysiakini...

Mat sabu dan g18 dah berjaya bawa masuk setiap seorang 10 000 penyokong dan ahli ke dlm pas... Total 180 000

Terbukti bersih pimpinan geng mat sabu boleh bawak penyokong sampai beratus ribu..

Pas nak buang mat sabu?///

Kami sanggup byr rm 18juta untuk mat sabu dan g18 join kami...

Mana nak cara pengalaman 6000 tahun combined Milik g18 nih? ... Malaysia baru selepas raya ...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...