JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, June 11, 2015

PAS perlu hormati kehendak Presiden dan Mursyidul Am PAS

PAS mesti mematuhi keputusan Muktamar-61 yang telah meluluskan usul Dewan Ulama untuk memutuskan hubungan dengan DAP yang telah sekian kali sering dilaung-laungkan selama ini. 

Setelah muktamar meluluskannya, PAS perlu mengambil tindakan susulan yang sewajarnya dengan melaksanakan usul tersebut.

Untuk menghormati usul Dewan Ulama, otomatik kerjasama politik di Selangor sepatutnya berakhir dan kesemua exco Pas sepatutnya sudah meletakkan jawatan. 

Adakah Majlis Syura Ulama & JK Pas Pusat kini mahu menolak usul yg dibuat mereka sendiri ? Tunggu apa tunggu?

 PAS kena hormati kehendak presiden yang mahukan usul tersebut diluluskan tanpa bahas sebagaimana Mahfuz Omar dedahkan dan memgambil pandangan Mursyidul 'Am, Harun Din yang tidak akan mengizinkan perlembagaan dan keputusan muktamar PAS dilanggar.

Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin mencadangkan Pas keluar daripada Pakatan Rakyat (PR) supaya pentadbiran Negeri Selangor lebih lancar. Bekas Ahli Jawatankuasa Pas Pusat itu berkata, sekiranya Pas kekal dalam PR, ia akan menyusahkan kerajaan Selangor untuk membuat keputusan.

 “Bagi saya pimpinan baru kena konsisten dan kena ada prinsip, keluar daripada PR dan Pas lebih baik berseorangan.

  Katanya, Pas sepatutnya menyerahkan pentadbiran Selangor sepenuhnya kepada DAP dan PKR manakala Pas hanya membantu perkara yang perlu sahaja.

 “Kalau Pas tak berani buat keputusan drastik sebegini, saya bimbang orang akan pertikaikan prinsip Pas nanti,” tegasnya.~ sumber

Saya setuju dengan sararan Hanipa berdasarkan kepada kerja buat PAS sendiri sebagaimana pengakuan yg didedahkan oleh Dr Mahfodz.

Tindakan proulamak menyingkirkan golongan profesional adalah bagi tujuan memudahkan kerja presiden dalam membuat sesuatu keputusan yang sering terhalang oleh golongan profesioanal yang dominan lagi mampu memberi fakta-fakta. 

Dengan tersingkirnya golongan profesioanal yang proulamak yang gemar melabel lawannya dengan pelbagai jenama, tentunya hala tuju PAS akan berjalan lebih lancar.

Begitu jugalah kita mengharapkan Kerajaan Pakatan Rakyat dapat berjalan lancar tanpa adanya gangguan dari PAS yang telah mengambil keputusan bercerai dengan DAP. 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...