JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, June 30, 2015

Pelajaran bagi Pakatan 2.0

Pakatan Rakyat (PR) akhirnya secara rasmi telah mati, dan ia mena'jubkan bahawa ia berlaku sebagaimana sebelumnya. Barisan Alternatif (BA), berlangsung selama dua tahun dan terburai kerana sebab-sebab yang sama - dasar Islam. 

PR lahir dari idea mudah : mengelakkan pertandingan tiga penjuru dan mempunyai pertandingan satu lawan satu dengan Barisan Nasional (BN), dan bukannya membentuk kerajaan sebelum pilihan raya umum 2008.

 Bagi DAP, PAS dan PKR, adalah satu kejutan - pakatan tiga pihak dengan PSM memenangi kerajaan negeri di Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor selain PAS kekal di Kelantan.

 Dan 82 kerusi yang menggerunkan di Parlimen, menafikan dua pertiga super majoriti adat BN di Parlimen . Ia mengambil sedikit masa tetapi ketiga-tiga parti membentuk kerajaan di empat negeri, walaupun Perak  jatuh dalam tempoh setahun kerana pembelotan.

 Tetapi kepimpinan yang sama yang bersetuju untuk PR dan rangka kerja dasar biasa telah tidak lagi wujud dalam PAS. Ia telah digantikan dengan satu set ulama konservatif atau ulama yang percaya bahawa dasar-dasar Islam mesti diutamakan.

 Pada tahun 2001, ini adalah penyebab runtuhnya BA. DAP keluar selepas kerajaan pimpinan PAS di Terengganu menegaskan mengenai undang-undang Islam yang akan dikenakan di dalam negeri.

 Pada tahun 2015, desakan PAS membawa hudud, atau pindaan undang-undang jenayah Islam di Parlimen telah membawa DAP untuk memutuskan hubungan dengan presiden parti Islam itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

 Seterusnya, majlis ulama PAS menolak usul untuk memutuskan hubungan dengan DAP dalam muktamar baru-baru ini. Ia telah diterima tanpa perbahasan di tempat yang tertinggi kongres pembuatan dasar parti dan diterima oleh DAP. Dan kini PKR.

Politik peribadi dan fokus yang ketat terhadap tadbir urus Islam oleh PAS termasuk desakan bahawa wanita tidak boleh mengambil peranan kepimpinan tertinggi menenggelamkan apa yang bermula sebagai pembangkang Malaysia terbaik untuk Barisan Nasional (BN).

 Dasar-dasar lumrah ekonomi, pendidikan dan kebebasan awam telah terabai kerana menumpu kepada perdebatan peranan agama dalam kehidupan seharian. Harapan untuk kehidupan yang lebih baik dan lebih bebas di bawah PR di mana dasar ekonomi yang saksama dan kebebasan peribadi digalakkan telah dibayangi oleh polemik antara beberapa ahli politik.

 Lagipun, PR mula keluar hanya untuk mengelak daripada pertandingan politik tiga penjuru, tidak bersetuju dengan dasar-dasar apa yang terbaik untuk mentadbir Malaysia.

 Malah kemenangan lebih baik dalam pilihan raya 2013, walaupun PAS memenangi kerusi yang lebih sedikit, tidak diajar PR pengajaran kepada apa harapan rakyat adalah untuk mereka dan masa depan Malaysia.

 Walaupun kemasukan jangka pendek Datuk Zaid Ibrahim ke dalam PKR untuk merasmikan pakatan pembangkang, ianya tidak membawa penjelasan tentang apa PR itu semua.

 Sebaliknya, PR berpecah kerana politik angkuh, sebab yang sama untuk kegagalan BA sebelum ini, walaupun apa yang telah disebut-sebut sebagai politik baru. Dan harapan daripada 53% yang mengundi PR juga turut berputus asa.

 Namun, terdapat pelajaran bagi permuafakatan baru dari abu PR. Bahawa ia benar-benar mengenai dasar-dasar umum yang baik bagi sebuah negara yang berbilang kaum, berbilang agama dan di mana rasuah, salah guna kuasa dan kemiskinan tetap menjadi isu besar hari ini - bukan satu set hukuman dan undang-undang hanya untuk sebahagian daripada rakyat Malaysia.

 Malaysia milik semua, bukan segelintir yang berfikir bahawa mereka berhak untuk memerintah kerana ketaqwaan mereka atau warisan politik. ~ themalaysianinsider
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...