JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, June 08, 2015

Usul PAS: DAP tak mahu jadi munafik

KUALA LUMPUR, 8 JUN – Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor kini berada dalam situasi seperti digantung tidak bertali ekoran keputusan muktamar PAS hujung minggu lalu memutuskan hubungan dan menghentikan kerjasama politik dengan DAP.

 Pengerusi DAP Selangor Tony Pua dalam kenyataannya berkata memandangkan kerajaan PR Selangor tertakluk kepada Dasar Bersama – yang kini dilanggar PAS – kerajaan gabungan sedia ada dianggap tidak lagi boleh berfungsi.

 “Bagaimana kerajaan dapat berfungsi jika Exco PAS enggan bekerjasama dengan Exco DAP? 

 “Adakah Exco PAS akan tidak mempedulikan komen dan cadangan wakil DAP di peringkat pihak berkuasa tempatan?” soal Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu.

 Beliau turut menjangkakan akan wujud kerjasama baru antara parti-parti politik untuk membolehkan kerajaan baru berkuasa di Selangor.

 Sebelum ini Ahli Parlimen Kluang Liew Chin Tong telah meramalkan kemunculan pemimpin Melayu progresif baru bagi mengisi kekosongan ditinggalkan PAS selepas perwakilan mereka minggu lalu memilih untuk kembali menjadi parti konservatif.

Parti baru akan menentukan masa depan politik Selangor.

 Menurutnya lagi, seandainya kekosongan tersebut tidak diisi, kerajaan negeri Selangor boleh tumbang dan pilihan raya negeri terpaksa diadakan.

 “Setakat hari ini, tiada keputusan muktamad dibuat oleh DAP Selangor,” ujarnya sambil menyebut bahawa DAP negeri itu akan mentaati keputusan Jawatankuasa Eksekutif Pusat.

 “Pemimpin DAP di Selangor tidak akan menjadi munafik dan mengkhianati prinsip demi kekal berkuasa dengan apa cara sekali pun, tidak seperti pemimpin parti politik lain,” tegasnya.

 Muktamar PAS ke-61 hujung minggu lalu meluluskan tanpa bahas usul memutuskan kerjasama dengan DAP, namun mendakwa kekal bersama PR.

 Susulan itu, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng mengeluarkan kenyataan bahawa beliau bersedia untuk menerima peletakan jawatan pimpinan PAS di Pulau Pinang sambil menegaskan bahawa pentadbiran negeri tidak terjejas. – Roketkini.com
Comments
3 Comments

3 comments :

Malaysiabaru said...

Ya setuju

Kerjasama baru di panggil PAKATAN ZINA selagi muktamar baru tidak di adakan untuk memansuhkan keputusan dewan ularrrmak sesat pas

Tamparan hebat di muka dupp yg terpaksa jilat ludah mereka semula ibarat kasanova yg gila talak!!

Urang Areng said...

Pakatan skrg la pakatan zina sebab pas dah putus tapi nk duduk serumah lol.. Pas kena keluar barulah pr boleh kawin lagi samada dgn pasma atau lain lain lol.. Jgn jadi bangang lol..

Anonymous said...

Nk tanya sikit, bodoh ke yg luluskan usul tu?
Jwb saya:: MEMANG BODOH krn tanpa terlebih dulu memikirkan implikasi tindakan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...